Με την έλευση του 2020 η δεκαετία δεν έχει αλλάξει, όπως αναφέρουν λανθασμένα εκατοντάδες ενημερωτικά μέσα παγκοσμίως και όπως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος.

Τι κι αν τα μαθηματικά, η αστρονομία και κυρίως η απλή λογική επιμένουν πως η πρώτη δεκαετία του καινούργιου αιώνα, που άρχισε την 1η Ιανουαρίου του 2001, τελείωσε την 31η Δεκεμβρίου του 2010 και αντίστοιχα αυτή η δεκαετία τελειώνει στο τέλος του 2020; Τι και αν δεν υπάρχει έτος μηδέν, οι περισσότεροι εξακολουθούν να θεωρούν πως η δεκαετία αρχίζει με έτος χχχ0 και τελειώνει σε έτος χχχ9.

Ας δούμε τι λέει ο καθηγητής αστροφυσικής Διονύσης Σιμόπουλος

Η ΝΕΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ
Πολύ λυπάμαι αλλά θα σας το χαλάσω σήμερα, γιατί παρ’ όλο που είναι ευρέως διαδεδομένο, δυστυχώς το έτος 2020 δεν είναι η αρχή αλλά το τέλος της δεκαετίας, γιατί απλούστατα μια οποιαδήποτε δεκαετία δεν αρχίζει με το μηδέν αλλά με τον αριθμό 1 και τελειώνει με τον αριθμό 10. Γι’ αυτό ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Το πρόβλημα ξεκινάει τον 6ο αιώνα μ.Χ. όταν εγκαθιδρύθηκε το σύγχρονο χρονολόγιό μας το οποίο ορίστηκε για πρώτη φορά από τον Σκύθη μοναχό Διονύσιο τον Μικρό με μια πραγματεία που συνέγραψε το 533 μ.Χ. με τίτλο Cyclus Decem Novennalis. Σ’ αυτό το μικρό του σύγγραμμα ο Διονύσιος σημείωνε για πρώτη φορά τα έτη του πίνακά του με βάση τη χρονολόγηση από την γέννηση του Χριστού, ενώ η χρονολόγηση που επικρατούσε μέχρι τότε ήταν η “από κτίσεως Ρώμης” (α.κ.Ρ.).
Ο Διονύσιος επειδή δεν διέθετε τα στοιχεία που βρέθηκαν αργότερα προσδιόρισε, δυστυχώς εσφαλμένα, ότι η γέννηση του Χριστού έγινε στις 25 Δεκεμβρίου του 754 α.κ.Ρ. και ονόμασε το έτος αυτό “Primo Anno Domini” δηλαδή “Πρώτο έτος του Κυρίου”, ή 1 μ.Χ. Με το σύγχρονο, λοιπόν, χρονολόγιo έχουμε το έτος 1 π.Χ. και το έτος 1 μ.Χ. αλλά όχι και έτος μηδέν, γιατί την εποχή που έζησε ο Διονύσιος η έννοια του μηδενός δεν είχε ακόμη εισαχθεί στην Ευρώπη.
Η έννοια του μηδενός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από Ινδούς μαθηματικούς τρεις περίπου αιώνες μετά τον Διονύσιο και εισήχθη στην Ευρώπη από τους Άραβες με τους Αραβικούς αριθμούς τον 12ο μ.Χ. αιώνα. Έτσι λοιπόν ο 1ος αιώνας άρχισε την 1η Ιανουαρίου του έτους 1 μ.Χ. και τελείωσε στις 31 Δεκεμβρίου του έτους 100, ενώ ο δεύτερος αιώνας άρχισε την 1η Ιανουαρίου του 101 και τελείωσε την 31η Δεκεμβρίου του έτους δω 200. Με το ίδιο πάντα σκεπτικό η δεύτερη χιλιετία άρχισε την 1η Ιανουαρίου του 1001 και τελείωσε στις 31 Δεκεμβρίου του έτους 2000.

Κι έτσι η τρίτη χιλιετία (και φυσικά και ο 21ος αιώνας) άρχισε την 1η Ιανουαρίου του 2001, ενώ η πρώτη αυτή δεκαετία του 21ου αιώνα τελείωσε στις 31 Δεκεμβρίου του 2010. Οπότε η δεύτερη δεκαετία ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα τελειώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, κι άρα η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2021 κι όχι σήμερα, παρ’ όλο που ο αριθμός 2020 είναι όντως πανέμορφος!

Διονύσης Σιμόπουλος, Καθηγητής Αστροφυσικής

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το