Δεκάδες χιλιάδες σιδηροδρομικοί από τρία συνδικάτα πραγματοποιούν σήμερα Σάββατο 24ωρη απεργία, τη μεγαλύτερη του κλάδου εδώ και δεκαετίες στη Βρετανία, με αιτήματα που αφορούν μισθολογικές αυξήσεις και τις συνθήκες εργασίας.

Η φετινή χρονιά έχει σημαδευτεί από εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βρετανία, στις οποίες συμμετείχαν εργαζόμενοι στις μεταφορές και τα ταχυδρομεία μέχρι δικηγόροι, καθώς η αύξηση του κόστους ζωής σε συνδυασμό με τους διογκωμένους λογαριασμούς ενέργειας εξανεμίζουν τους μισθούς.

Με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται κοντά σε υψηλό 40 ετών, γύρω στο 10%, τα εργατικά συνδικάτα υπογραμμίζουν ότι οι προσφορές των εργοδοτών ισοδυναμούν με μειώσεις μισθών σε πραγματικούς όρους.

Την πρώτη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση αντιμετώπισε μετά την επανεκλογή του ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Κάπου 250.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε 200 πόλεις της Γαλλίας την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης  να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης. 

Η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να αυξάνει την  ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 χρόνια στα 65, ως το 2031- ανεβάζοντας μέχρι τότε σταδιακά το όριο κατά τέσσερις μήνες  κάθε χρόνο. «Είναι η αρχή μιας κοινωνικής μάχης», δήλωσαν  στο Γαλλικό Πρακτορείο οι οργανωτές της κινητοποίησης. 

Οχι μόνο στη Γαλλία, όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη τα πράγματα είναι πιθανό να γίνουν ακόμη πιο άβολα για τις περισσότερες κυβερνήσεις, καθώς βιώνουν τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης.

Αντιμέτωπες με την μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής, και ιδίως των τιμών της ενέργειας, πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Γηραιά Ηπειρο έχουν ξεκινήσει απεργίες και διαδηλώσεις σχεδόν παντού στην Ευρώπη, από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Κάπου 80.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο Βέλγιο, 70.000 στην Τσεχία στις αρχές Σεπτεμβρίου, μερικές χιλιάδες άνθρωποι στη Λειψία και στο Βερολίνο στη Γερμανία.

Το γερμανικό συνδικάτο IG Metall έχει επίσης καλέσει σε απεργίες τον Οκτώβιο με στόχο αυξήσεις στους μισθούς κατά 8%.

Βαρόμετρο για την επερχόμενη κοινωνική κρίση στην Ευρώπη είναι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ που για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες έφτασε σε διψήφια ποσοστά, κατά μέσο όρο. Ο πληθωρισμός στις χώρες της ευρωζώνης οφείλεται και πάλι στην πολύ ισχυρή αύξηση των τιμών της ενέργειας, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 40,8% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.  Οι τιμές καταναλωτή τον Σεπτέμβριο σκαρφάλωσαν στο 10%, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού από την εισαγωγή του ευρώ.

Οι υψηλότεροι ρυθμοί πληθωρισμού εντός της ευρωζώνης καταγράφηκαν στις τρεις χώρες της Βαλτικής, όπου οι τιμές καταναλωτή ήταν πάνω από 20% σε ετήσια βάση. Η Ελλάδα με πληθωρισμό 12,1% βρίσκεται στην έκτη χειρότερη θέση μεταξύ των 19 χωρών της ευρωζώνης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το