Διάλυση των συστημάτων υγείας, με τα νοσοκομεία και τις άλλες δομές βορά στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, χειροτέρευση των συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς και των συνθηκών εργασίας για το προσωπικό, μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστου πληθυσμού. Αυτές είναι οι συνθήκες που επικρατούν σε ΗΠΑ και Βρετανία, με τις δύο καπιταλιστικές μητροπόλεις να βλέπουν τα συστήματα υγείας τους να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του λαού, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της πανδημίας.

Επειδή σε αυτά τα συστήματα, ως πρότυπα, παραπέμπει η νεοφιλελεύθερη “αναμόρφωση” του Συστήματος Υγείας που θέλει να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με κατεύθυνση την ιδιωτικοποίησή του, αξίζει να δούμε ορισμένα στοιχεία για τη σημερινή λειτουργία αυτών των συστημάτων στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

• Στη Βρετανία εδώ και πολλούς μήνες γιατροί, νοσηλευτές, πληρώματα ασθενοφόρων, ειδικευόμενοι γιατροί και λοιπό προσωπικό προχωρούν σε απεργίες και διάφορες άλλες δράσεις με φόντο τον πληθωρισμό, την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ πάγια αιτήματά τους, ήδη από την εποχή της πανδημίας, είναι οι προσλήψεις και οι αυξήσεις στους μισθούς. Ο λόγος των μεγάλων κινητοποιήσεων εξηγείται από την άθλια κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει το σύστημα υγείας οι βρετανικές κυβερνήσεις.

Μέχρι τις αρχές του 2023 στο σύστημα υγείας της Αγγλίας (χωρίς να λογαριάσουμε τι γίνεται σε Σκοτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία) υπήρχαν 124.000 κενά υγειονομικών. Πρόσφατη έκθεση της Βουλής των Κοινοτήτων σημειώνει τεράστιο χρόνο αναμονής για νοσηλεία στα νοσοκομεία, εξαιτίας των πολύ μεγάλων ελλείψεων. Στις αρχές του χρόνου 7,2 εκατ. ασθενείς (1 στους 10 Βρετανούς πολίτες!) περίμεναν για μήνες στη λίστα αναμονής, που αυξάνεται συνέχεια τα τελευταία χρόνια λόγω των μεγάλων άγριων κρατικών περικοπών στις υπηρεσίες Υγείας. Σε 400.000 υπολογίζεται ο αριθμός των ασθενών που περιμένουν πάνω από έναν χρόνο για νοσηλεία. Ο μέσος χρόνος αναμονής στα επείγοντα περιστατικά έφτασε φέτος στις 4 ώρες. Ο μέσος χρόνος αναμονής των καρκινοπαθών για θεραπεία είναι 62 μέρες. Πάνω από 1,5 εκατ. ασθενείς περιμένουν βδομάδες και μήνες προκειμένου να κάνουν διαγνωστικό έλεγχο.

• Στις ΗΠΑ το μακροχρόνια ήδη υψηλό κόστος των υπηρεσιών Υγείας συνεχίζει να αυξάνεται. Πολλοί Αμερικανοί δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τη στοιχειώδη περίθαλψη, ενώ περίπου 27 εκατομμύρια ανασφάλιστοι κλήθηκαν να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια μέσα στην πανδημία του κορονοϊού για την ασφάλισή τους. Οι τιμές για υπηρεσίες Υγείας αυξήθηκαν κατά περίπου 15% τον χρόνο από το 2014 ως το 2020. Οι ανασφάλιστοι ξεπερνούν τα 30 εκατ. άτομα, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς και μέχρι το 2026 αναμένεται να πλησιάσει τα 50 εκατ. άτομα. 4 στους 10 Αμερικανούς δανείζονται για να καλύψουν νοσήλια.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το