Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες στο κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής ύστερα από σχεδόν τριάμισι χρόνια με διαδοχικές αναβολές λόγω των μέτρων καραντίνας που επέβαλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας
Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 20 Σεπτέμβρη-10 Οκτώβρη. Οι ψηφίσαντες ξεπέρασαν τους 3.000, αριθμός ελαφρά αυξημένος από τις τελευταίες εκλογές, ενώ τα μέλη του συνδικάτου έχουν επίσης αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Η αύξηση των συνδικαλιζόμενων εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό είναι αποτέλεσμα κυρίως της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που οργίαζε εδώ και χρόνια στη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία της χώρας», αλλά κορυφώθηκε στις συνθήκες της πανδημίας αξιοποιώντας την αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Τα εγγεγραμμένα μέλη ξεπερνούν τις 6.000, αριθμός που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των εκατοντάδων χιλιάδων μπουφετζήδων, σερβιτόρων, μαγείρων, λαντζιέρηδων, ρεσεψιονίστ και καμαριέρων της πρωτεύουσας.
Στις εκλογές συμμετείχαν πέντε συνδυασμοί, το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ ως ΔΑΣ, δύο συνδυασμοί από τον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με τον τροτσκισμό και διάφορες δυνάμεις που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, την «ανανεωτική αριστερά», ως και την αναρχία, ένα συνδυασμό φίλα προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ και την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και ένα συνδυασμό της σοσιαλδημοκρατικής ψευτοαριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ψηφοδέλτια με προσανατολισμό στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν και τους λιγότερους υποψηφίους, παρά το γεγονός πως στη διοίκηση της ομοσπονδίας που τηρεί μια πλήρως εργατοκάπηλη και φιλοκυβερνητική στάση πλειοψηφούν με τη στήριξη της ΔΑΚΕ (ΝΔ) οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ ή «Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης στον Επισιτισμό-Τουρισμό» όπως ονομάζονται στον κλάδο.
Οι συνδυασμοί των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέσπασαν από μία έδρα ο καθένας, η ΠΑΣΚΕ δύο έδρες, η ΔΑΣ (ΚΚΕ) 13 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να εκλέξει αντιπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο. Την απόλυτη πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου συνεχίζουν να κατέχουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αν και δεν κατάφεραν να αυξήσουν την επιρροή τους αριθμητικά. Αυτές ευθύνονται και για τη διεκπεραιωτική εκλογική διαδικασία. Συγκεκριμένα η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση ανακοινώθηκε λίγες μόνο ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής της, ενώ η ημερομηνία έναρξης των εκλογών δημοσιεύτηκε μία εβδομάδα μετά, και λίγες μέρες πριν την έναρξή τους. Αυτά τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια οδηγούν σε ελλιπή ενημέρωση των εργαζομένων ενώ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο προετοιμασίας από μέρους των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων. Μελανό σημείο της εκλογικής διαδικασίας αποτελεί η καταγραφή των λευκών ψηφοδελτίων ως άκυρων, τακτική που αξιοποιούν κατά κόρον οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού για να ρίχνουν τον αριθμό των ψηφισάντων, αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά τους.
Με την έναρξη της εκλογικής περιόδου η ΔΑΣ έδωσε τα ρέστα της στην ενημέρωση για τις εκλογές με την αποστολή αλλεπάλληλων μηνυμάτων SMS και την πραγματοποίηση ατέλειωτων τηλεφωνικών κλήσεων σε κάθε συνάδελφο για να πάει να ψηφίσει. Μακάρι οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ την ίδια ζέση που δείχνουν για τις εκλογές να την έδειχναν και για την ενημέρωση των εργαζομένων σε ό,τι αφορά τη σωρεία αντεργατικών νόμων που ψήφισε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια το ΠΑΜΕ στον επισιτισμό για το νόμο Βρούτση-Χατζιδάκη, όχι αποστολή SMS δεν φιλοτιμήθηκε να οργανώσει, αλλά ως και την απεργία για τις 3 Ιούνη την ακύρωσε μαζί με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, παρά τις εξορμήσεις που είχε εξαγγείλει η διοίκηση του συνδικάτου.
Στην πραγματικότητα ολόκληρη την περίοδο της πανδημίας το ΠΑΜΕ και η διοίκηση του συνδικάτου άφησαν τους εργαζόμενους στη μοίρα τους, χωρίς ούτε καν μια διαδικτυακή ενημέρωση για τις απεργιακές μάχες που δόθηκαν κόντρα στις χουντοαπαγορεύσεις. Στην απεργία στις 26 Νοέμβρη του 2020 δεν έγινε καμία ανακοίνωση, αλλά συμμετείχε «αντιπροσωπεία της διοίκησης του συνδικάτου συμβολικά(!) σε απεργιακή συγκέντρωση». Πέρα από μια απόπειρα Γενικής Συνέλευσης και μια άμαζη παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας εν μέσω καλοκαιριού όταν η κυβέρνηση ήρε τα μέτρα καραντίνας για τον «πολυπόθητο» τουρισμό, όλο το υπόλοιπο διάστημα το συνδικάτο οργάνωνε… διαδικτυακές συναυλίες, ασπαζόμενο πλήρως την κυβερνητική γραμμή του «μένουμε σπίτι».
Στην πραγματικότητα η ρεφορμιστική φυσιογνωμία του ΚΚΕ δεν μπορεί να απαντήσει στα τρομαχτικά προβλήματα των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό, αλλά μετατρέπει τον εργατικό συνδικαλισμό σε σεχταρισμό χείριστου είδους, σε υπόθεση για «μυημένους» που αναλώνονται σε αυτοαναφορικές δράσεις και κρύβουν την αδυναμία τους πίσω από υπερεπαναστατικά εγκώμια για την «πρωτοπόρα δράση» τους, την ίδια στιγμή που η εξουσία της πλουτοκρατίας και των πολυεθνικών σαρώνει εργατικές κατακτήσεις αιώνων.
Σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά, οι οποίες σέρνονται πίσω από την περιθωριοποιημένη τακτική του ΠΑΜΕ, η ΕΡΓΑΣ και τα μέλη της πρέπει να μπουν με θάρρος στους χώρους δουλειάς, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους αλλά και για το αντεργατικό οπλοστάσιο κυβερνήσεων-ΕΕ-εργοδοσίας. Πρέπει να παλέψουμε για να ξαναγίνει το συνδικάτο σπίτι του κάθε εργαζόμενου και η ταξική διεκδίκηση υπόθεση των πολλών.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το