Ο κίνδυνος παραβίασης των προσωπικών δεδομένων και μεγαλύτερης εντατικοποίησης φαίνεται πως είναι το «φλουρί» του 2021 για αρκετούς εργαζόμενους της εταιρείας Vodafone.

«Με πρόσχημα τις ανάγκες των ‘meetings’ και με δικαιολογία ότι ‘υπάρχουν πολλοί νέοι συνάδελφοι’, ότι ‘δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας’, ότι ‘θα βοηθήσει την καλύτερη επαφή’, προϊστάμενοι σε τηλεφωνικά κέντρα πλασάρουν ‘προαιρετικά’ κάμερες στους συναδέλφους που εργάζονται από το σπίτι τους» αναφέρει στον Τύπο η  Άννα Ασλανίδη, μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone – Πάναφον.

Όπως καταγγέλλει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον:

Μερικοί προϊστάμενοι της εταιρείας παρουσιάζουν ως δική τους την πρωτοβουλία προκειμένου να γίνει ευκολότερα δεκτή. Ωστόσο, σύμφωνα με το σωματείο, είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να κάνουμε με κεντρική παρέμβαση της διοίκησης της εταιρείας.

Δυστυχώς, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός εργαζόμενων σε διάφορα τμήματα της Vodafone χρησιμοποιεί ήδη τις κάμερες στην καθημερινότητα της εργασίας.

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό πίεσης ή αυστηρού ελέγχου κάποιου εργαζόμενου από τον προϊστάμενό του. Ωστόσο, το σωματείο θεωρεί την εγκατάσταση καμερών και εξοπλισμού παρακολούθησης στα σπίτια των εργαζόμενων μια «κερκόπορτα» για την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης και εντατικοποίησης με αφορμή την πανδημία.

Οι νέες προσπάθειες της διοίκησης της Vodafone, με πρόσχημα την πανδημία και την ανάγκη για εκτεταμένη τηλεργασία, να καθιερώσει τέτοιες μεθόδους στις ομάδες του 1399 (εταιρική εξυπηρέτηση πελατών), στο collection, σε όλη την εξυπηρέτηση μεγάλων εταιρικών πελατών (VGE, Major), στο enterprise back office αλλά και σε άλλα τμήματα των ‘μαύρων’ υπερεντατικοποιημένων τηλεφωνικών κέντρων πρέπει να πέσουν στο κενό.

Η εγκατάσταση τέτοιου εξοπλισμού με οποιαδήποτε αφορμή στον προσωπικό χώρο του σπιτιού μάς προσβάλλει σαν εργαζόμενους, είναι εντελώς παράνομη και οδηγεί στην αδυναμία διάκρισης μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής» σχολιάζει η ίδια, καλώντας τη διοίκηση της Vodafone να σταματήσει τις ενέργειες εγκατάστασης εξοπλισμού webcams στα σπίτια των εργαζόμενων.

Το σωματείο σκοπεύει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες καθώς και σε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές «για να μην καταλήξουμε να γίνουμε η γενιά εργαζομένων ‘big brother’ χωρίς δικαιώματα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το