Η κήρυξη, χτες, Παρασκευή 15-2-2019, των ΗΠΑ  σε Εθνική Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ισοδυναμεί με στρατιωτικό νόμο.

Η κατάσταση αυτή, μιας στρατοκρατούμενης πλανηταρχίας, δεν είναι καινούργια. Όμως εντείνεται επικίνδυνα σε όλη την αμερικάνικη ήπειρο.

Ένα καινούργιο δόγμα Αϊζενχάουερ επιχειρεί να οξύνει μια νέα ψυχροπολεμική, που θα κάνει πιο εύκολη υπόθεση τον έλεγχο του “εσωτερικού εχθρού”, κάθε δηλαδή απόκλιση από την απόλυτη ιδεολογική συμμόρφωση, θα δικαιολογεί το ανέβασμα του εξοπλιστικού τζίρου στο όνομα της εθνικής ασφάλειας και θα καθαγιάζει κάθε επέμβαση στο όνομα εθνικών επιβουλών.

Συντρέχουν όλοι οι λόγοι. Ο νεοφιλελευθερισμός στραγγίζει και την τελευταία σταγόνα ιδρώτα αν όχι αίματος και δεν θέλει πάνω σ’ αυτό αντιρρήσεις.

Η Κούβα αλλά και η Βενεζουέλα είναι αγκάθι στο μάτι του Λατινοαμερικάνικου άξονα, οι περιφερειακοί πόλεμοι στη Μέση Ανατολή κινδυνεύουν από μαρασμό, ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικές ισορροπίες γίνονται όλο και πιο εύθραυστες.

Το 1980, με τη Σοβιετική ένωση να αργοσβήνει και να παίρνει μαζί της τον ψυχροπολεμικό μπαμπούλα,  ο Ρήγκαν ίδρυσε την FEMA (Federal Emergency Managment Agency), την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης.

Δεξί του χέρι, ο Louis Giuffrida, που από την εποχή που σπούδαζε στην Ακαδημία Πολέμου, είχε τραβήξει την προσοχή του Ρήγκαν συνηγορώντας δημόσια υπέρ του μαζικού εγκλεισμού μαύρων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στη FEMA και το συναφές δίκτυο μυστικών υπηρεσιών ανατέθηκε η διατύπωση και νομική στήριξη της COG (Continuity Of Government) που περίπου μεταφράζεται ως Συνέχιση της Διακυβέρνησης.

Η COG προέβαλε ως βασικό λόγο της συγκρότησής της, τη συνέχιση διακυβέρνησης της χώρας, σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Λίγο καιρό μετά ο Louis Giuffrida (ο υποστηρικτής των στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους μαύρους) καταγγέλθηκε  για διασπάθιση τεράστιων ποσών δημόσιου χρήματος. Ο Louis Giuffrida απλώς απομακρύνθηκε από το προσκήνιο της FEMA και του προγράμματος  COG και παρέμεινε στο παρασκήνιο και στην τεράστια βίλλα που είχε οικοδομήσει με τα δημόσια φράγκα. Ο Ρήγκαν, πριν αποχωρήσει, με την εκτελεστική οδηγία 12656 του 1988, πρόσθεσε στους σκοπούς της COG, “κάθε εθνικό κίνδυνο”, από φυσικές  καταστροφές, τεχνολογικούς κινδύνους, στρατιωτική επίθεση και… τρομοκρατία. Μαζί με την προσθήκη των λόγων για την αναγκαιότητα της COG, προβλέφτηκαν και κάμποσες “νόμιμες” συνταγματικές παρασπονδίες για την ασφάλεια της χώρας.

Η παράκαμψη της Γερουσίας είναι η πιο σημαντική πρόβλεψη.

Πάνω σ’ αυτί το πρόγραμμα δομήθηκαν μια σειρά οδηγίες “κατά της τρομοκρατίας”. Έτσι, τη μέρα των Δίδυμων Πύργων το 2001, το πρόγραμμα ήταν τόσο διαβολικά έτοιμο, που μπήκε σε εφαρμογή πριν την πρόσκρουση του 2ου αεροπλάνου ( όπως αναφέρει το Commission Report στις σελ 38 και 326). Η ετοιμότητα του προγράμματος της COG ήταν τέτοια, ώστε όταν στις 20 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς ο Μπους τηλεοπτικά ανακοίνωσε “κηρύσσω τον πόλεμο στην τρομοκρατία”  ήδη 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες ήταν στο Αφγανιστάν. Κι επιπλέον, ήταν τόσο έτοιμο το COG, ώστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο  James Bamford στο βιβλίο του A Pretext for War (Πρόσχημα για Πόλεμο)  ήδη από 4 Σεπτέμβρη, μια βδομάδα πριν τους Πύργους δηλαδή, είχε εγκριθεί σχέδιο εκτεταμένης στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν.

Αμέσως μετά την11/9, ακολούθησε μια χιονοστιβάδα “οδηγιών” δηλαδή απαγορεύσεων, ενάντια σε κάθε συνταγματική αρχή και πρόβλεψη.

Με την Εκτελεστική Οδηγία, 13228 (8/10/ 2001) συστάθηκε ένα δίχτυ επιτροπών και συμβούλων, “ειδικών για την τρομοκρατία”, που είχε και συνεχίζει να έχει τον έλεγχο της κίνησης κάθε πολίτη ή επισκέπτη στις ΗΠΑ, (εσωτερικών μετακινήσεων , μετάβασης  στο εξωτερικό, συμμετοχής σε διαδηλώσεις ή άλλες κινήσεις, τηλεφωνικές επικοινωνίες, δημοσιεύσεις κλπ)

Η κραυγαλέα οδηγία για Απαγόρευση Πτήσης κατέρτισε  λίστα,  συμπεριέλαβε στην αρχή 4000 ονόματα, που γρήγορα πολλαπλασιάστηκαν και το καλοκαίρι του 2010 ξεπέρασαν το 1 εκατομ.  Ανάμεσα τους,  το όνομα του Νέλσον Μαντέλα, συγγραφέων, δημοσιογράφων, κλπ. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Walter F. Murphy, καθηγητή συνταγμτικού δικαίου, στον οποίο απαγορεύτηκε η μετακίνηση για μια διάλεξη. Ο ίδιος δημοσιοποίησε το διάλογο με τον ειδικό ασφαλείας του αεροδρομίου.

“Have you been in any peace marches?  I explained, said Murphy, “that I had not so marched but had, in September 2006, given a lecture at Princeton, televised and put on the web, highly critical of George Bush for his many violations of the constitution.”

“Συμμετείχατε ποτέ σε διαδήλωση για την ειρήνη;” Εξήγησα, είπε ο Μέρφυ, πως δεν είχα συμμετάσχει αλλά ότι το Σεπτέμβρη του 2006 είχα δώσει μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Πρίνσετον, που βιντεοσκοπήθηκε και ανέβηκε στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα επικριτική για τις συνταγματικές παραβιάσεις από τον Μπους”

Έτσι, με “δημοκρατικές διαδικασίες” η εξουσία  της ναυαρχίδας του καπιταλισμού εκχωρείται αποκλειστικά στις μυστικές υπηρεσίες και τους στρατιωτικούς.

Φτιάχτηκε ένα νέο πλαίσιο ψυχρού πολέμου που, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, πάτησε  πάνω στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Κάθε αγώνας για ανεξαρτησία βαφτίζεται τρομοκρατία ή με αμερικάνικα funds χρηματοδοτούνται κι εκπαιδεύονται  οι πιο ακραίοι φονταμενταλιστές για να αποτελέσουν το πρόσχημα.

Οι λαοί στα μητροπολιτικά κέντρα του καπιταλισμού δεν απολαμβάνουν πια ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή. Πολύ χειρότερα, βιώνουν μια αυξανόμενη εξαθλίωση. Η χειραγώγησή τους είναι αναγκαία και αφού δεν μπορεί να γίνει με παροχή σχετικά εύκολου βιοπορισμού, γίνεται μόνο με τη διέγερση φοβικών συνδρόμων.

Σήμερα, το μεγάλο προσφυγικό ζήτημα από τους πολλούς περιφερειακούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και η εξάπλωση της ακραίας φτώχειας, οδηγούν καραβάνια χιλιάδων ανθρώπων στην αναζήτηση της επιβίωσης.

Ο μετανάστης δεν αποτελεί πια επιθυμητή πηγή εύκολου πλουτισμού. Το ίδιο φτηνά κι ελεγχόμενα είναι τα εγχώρια εργατικά χέρια. Ο αποκλεισμός των προσφύγων και των μεταναστών αποτελεί άλλοτε την αιτία και άλλοτε το πρόσχημα για την καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και αξιοπρέπειας.

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πολλαπλασιάζονται και εξοικειώνουν στο μαζικό, αναίτιο εγκλεισμό.

Η αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική παλιανθρωπιά έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε με συνοπτικές διαδικασίες και ενάντια σε κάθε στοιχειώδη αστική συνταγματική επιταγή, όχι μόνο δε χορηγείται άσυλο σε ζωές που κινδυνεύουν, αλλά  αφαιρείται η αμερικάνικη ιθαγένεια από χιλιάδες ισπανόφωνους βετεράνους. Αφού κομμάτιασαν άλλους λαούς, χιλιάδες μίλια μακριά απ’ τα σπίτια τους, αφού πέθαναν ή συνέχισαν να ζουν σακατεμένοι, τώρα απελαύνονται μαζικά.

3000 βετεράνοι στρατιώτες, με καταγωγή από το Μεξικό διαγράφτηκαν απ τις λίστες των αμερικάνων πολιτών έχουν απελαθεί και πάνω στο ήδη υπάρχον τείχος, ζωγράφισαν την αστερόεσσα ανάποδα, ως σύμβολο εθνικού πένθους. Χιλιάδες οικογένειες βετεράνων ή νεκρών αμερικάνων στρατιωτών βιώνουν την απόλυτη εξαθλίωση.

Τα μικρά παραπήγματα που τους δόθηκαν σε γκέτο  για διαμονή είναι σε τρισάθλια κατάσταση, τρέχουν και μουχλιάζουν τους τοίχους που είναι βαμμένοι με ραδόνιο και χρώματα μολύβδου. Στο Fort Brago της Νότιας Καρολίνας, οι οικογένειες των στρατιωτών καταγγέλλουν μαζικούς καρκίνους και μαζικές επιληψίες. Μηχανή του κιμά στα πεδία των μαχών και πίσω απ’ αυτά.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης και απαξίωσης, ο Πορτοκαλής άσχημος, το ίδιο άσχημος κι επικίνδυνος με το Orange Agent που εξόντωσε χιλιάδες Βιετναμέζους,   δεν ονειρεύεται να γίνει μόνο ο νέος Αιζενχάουερ. Τα όνειρά του τον παραπέμπουν ακόμη πιο πέρα, ως τον Φύρερ.

Η επιβολή “Εθνικής Έκτακτης Ανάγκης”, η επιπλέον στρατιωτικοποίηση, έρχεται σε μια στιγμή που σε όλη την αμερικάνικη ήπειρο συγκροτείται ένας νέος Άξονας- LIMA, που θέλει να ξεμπερδεύει με κάθε τι διαφορετικό στο εσωτερικό των χωρών που τον συναποτελούν,  στις γειτονικές χώρες (Βενεζουέλα, Κούβα) και σ’ όλο τον κόσμο.

Η ευόδωση των στόχων τους θα είναι άλλη μια μεγάλη παγκόσμια τραγωδία.

Νίνα Γεωργιάδου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το