γράφει ο Γιάννης Βολιάτης

Είχαμε δημοσιεύσει εκτενείς αναφορές κατά το πρόσφατο παρελθόν για τις απολύσεις εργαζομένων στην εταιρία TaskUs στην Θεσσαλονίκη και τον αγώνα των απολυμένων μαζί με το κλαδικό σωματείο ΣΕΤΗΠ. Πέρα από αυτό, πρόσφατα αναφερθήκαμε και στις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν αρκετοί εργαζόμενοι στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των call center:

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι που προέρχονται από χώρες εκτός της Ε.Ε. και χρησιμοποιούνται σαν σκλάβοι χωρίς δικαιώματα από εταιρίες κολοσσούς όπως η Teleperformance, αλλά και μικρότερες όπως  η TaskUs, λόγω της γνώσης κάποιας ξένης γλώσσας (πολύ συχνά Αφρικανοί και Άραβες που μιλούν Γαλλικά), βρίσκονται στην χώρα με μια ειδική άδεια εργασίας που τους επιτρέπει την παραμονή μόνο κατά το διάστημα που εργάζονται ενώ τους επιτρέπει να απασχοληθούν μόνο σε έναν (εκάστοτε) συγκεκριμένο κλάδο. Αυτοί οι εργαζόμενοι λοιπόν είναι έρμαια στα χέρια αυτών των πολυεθνικών καθώς αν απολυθούν, κινδυνεύουν με απέλαση αν δεν βρουν νέα εργασία στον ίδιο κλάδο μέσα σε έναν μήνα!

Αυτή ακριβώς είναι και η περίπτωση του μετανάστη πρώην εργαζόμενου στην TaskUs, που είναι το τελευταίο θύμα σε ένα γαϊτανάκι απολύσεων στην εταιρία, με “αιτιολόγηση” την κακή απόδοση, την ίδια στιγμή μάλιστα που ο ίδιος είχε δηλώσει ότι έχει ζήτημα υγείας που τον δυσκολεύει στο να ασκήσει κάποια συγκεκριμένα καθήκοντα που του επιβάλλονταν!

Ας δούμε τι λένε στην παρακάτω ανακοίνωση για αυτή την υπόθεση οι υπόλοιποι απολυμένοι εργαζόμενοι της TaskUs, καλώντας παράλληλα σε συγκέντρωση την Παρασκευή 01/03 στα γραφεία της TaskUs στις 7.30 το πρωί:

“Στις 29 Δεκεμβρίου του 2023 η εταιρεία TaskUS ανακοίνωσε την απόλυση μας με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν θέσεις αφού το πρότζεκτ στο οποίο εργαζόμασταν έκλεισε. Ενημερωθήκαμε ότι θέσεις όχι μόνο υπήρχαν αλλά το ίδιο διάστημα που υποτίθεται έψαχναν θέσεις για να μας απορροφήσουν, η εταιρεία προχώρησε σε νέες προσλήψεις.

Στο ραντεβού μας με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας στις 2 Φεβρουαρίου στην επιθεώρηση εργασίας, είχαν το θράσος να μας κατηγορήσουν ότι την ημέρα που πραγματοποιούσαμε στάση εργασίας επιχειρήσαμε βίαια να εισέλθουμε στο κτίριο και να προκαλέσουμε υλικές ζημιές στον χώρο. Όσοι ήταν εκεί, γνωρίζουν πως το μόνο που κάναμε ήταν να ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας για τις απολύσεις και να ζητάμε συνάντηση με την εργοδοσία η οποία δεν είχε το θάρρος να εμφανιστεί.

2 μήνες μετά την απόλυση μας για συνδικαλιστική δράση, η TaskUS επέλεξε να τιμωρήσει και έναν άλλο εργαζόμενο που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, απολύοντας τον. Η δικαιολογία αυτή τη φορά ήταν η χαμηλή απόδοση. Οι απάνθρωποι ρυθμοί και το συνεχές τρέξιμο πίσω από άπιαστους στόχους είναι κανονικότητα και όποιος δεν συμμορφώνεται τιμωρείται με απόλυση.

Ο άνθρωπος αυτός, δεν έμεινε απλά χωρίς δουλειά, αλλά κινδυνεύει μάλιστα να απελαθεί αφού βρίσκεται στη χώρα με άδεια διαμονής ειδικού σκοπού.

Best place to work ή καλύτερα Best place to be deported.

Ολοι/-ες στην συγκέντρωση την Παρασκευή 01/03 στα γραφεία της TaskUs στις 07:30 το πρωί Κωλέττη 25 (απέναντι από το Οne Salonica)”.

Τα αφεντικά των call center να βάλουν μυαλό!

Από την μεριά μας να επισημάνουμε πως η TaskUs θα πρέπει να προσέξει πολύ τις κινήσεις της και να βάλει καλά στο μυαλό της ότι την περίοδο αυτή διεξάγεται ένας σκληρός αγώνας στα τηλεφωνικά κέντρα σε όλη την χώρα, αποτέλεσμα του οποίου ήταν μάλιστα η ίδρυση δυο επιχειρησιακών σωματείων στον κλάδο, στις εταιρίες Teleperformance (ΣΕΤΕΠ) και Webhelp.

Αν και οι αντιδράσεις της εργοδοσίας ήταν διαφορετικές στην κάθε μια περίπτωση -από την μια οι σπασμωδικές κινήσεις της Teleperformance που κατέθεσε μήνυση στο ΣΕΤΗΠ Αττικής, αλλά παράλληλα υποσχέθηκε μηνιαία αύξηση ύψους…30 ευρώ(!) σε κάποιους μόνο εργαζόμενους, ενώ από την άλλη η απόφαση της Webhep να καλέσει το σωματείο σε διαπραγματεύσεις για συλλογική σύμβαση εργασίας- το συμπέρασμα είναι το ίδιο: Τα αφεντικά του κλάδου των τηλεπικοινωνιών νιώθουν πια την πυγμή των οργανωμένων εργαζομένων και αισθάνονται την ανάσα τους στον καλοταϊσμένο τους σβέρκο! Το πολυεθνικό μητροπολιτικό προλεταριάτο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών είναι πια ενωμένο και αποφασισμένο!

Αλληλεγγύη στον απολυμένο μετανάστη εργαζόμενο της TaskUs και σε όλους τους/τις απολυμένους/ες από την εταιρία!

Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα!

Ολοι/-ες στην συγκέντρωση την Παρασκευή 01/03 στα γραφεία της TaskUs στις 07:30 το πρωί Κωλέττη 25 (απέναντι από το Οne Salonica)!

Οργάνωση κι αγώνας για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας με δικαιώματα!

πηγή: alerta.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το