Την έντονη ανησυχία του εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μετά το νέο κρούσμα κοροναϊού σε νοσηλεύτρια του ιδρύματος.

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, πρόκειται για νοσηλεύτρια της μονάδας διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων, η οποία εκδήλωσε ύποπτα συμπτώματα, το τεστ βγήκε θετικό και εισήχθη στη Μονάδα Αντιμετώπισης Κορονοϊού την περασμένη Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες βρέθηκε θετικός τραυματιοφορέας του ιδρύματος, και πιο πριν ένας γιατρός, ανεβάζοντας ανησυχητικά τον αριθμό κρουσμάτων σε νοσηλευτικό προσωπικό το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, δεν έγινε απολύμανση στο χώρο, ενώ βγήκαν σε καραντίνα δύο νοσηλεύτριες του τμήματος (οι οποίες θα υποβληθούν σε τεστ την Τρίτη), με αποτέλεσμα η μονάδα να μείνει με μία μόνο νοσηλεύτρια.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, έρχεται ξανά στην επιφάνεια «πόσο εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι είμαστε λόγω της ανεπάρκειας μέσων ατομικής προστασίας, των λιγοστών μοριακών τεστ, της υποστελέχωσης κτλ», ενώ όπως τονίζουν, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, δεν βγαίνουν σε καραντίνα όλοι οι υγειονομικοί που εκτίθενται σε κρούσμα, ενώ όσοι υποβάλλονται σε τεστ μετά από έκθεση συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να βγει το αποτέλεσμα.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εστίες διασποράς του κορονοϊού, αν δεν ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα, τόσο για την υποστελέχωση, όσο και για την προστασία από τον ιό.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ έχει ως εξής:

«Επισημαίνουμε ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των εργαζόμενων στις δομές υγείας, που είναι αποτέλεσμα των πλημμελών μέτρων προστασίας και των ελλιπών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ακόμη μια εργαζόμενη στο ΠΑΓΝΗ βρέθηκε θετική στον SARS-CoV-2 μετά τα πρόσφατα κρούσματα της μαίας, του τραυματιοφορέα και του γιατρού. Νοσηλεύτρια της μονάδας διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων εκδήλωσε ύποπτα συμπτώματα, το τεστ βγήκε θετικό και εισήχθη στη Μονάδα Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ) την Παρασκευή. Δεν έγινε απολύμανση στο χώρο, ενώ βγήκαν σε καραντίνα δύο νοσηλεύτριες του τμήματος (οι οποίες θα υποβληθούν σε τεστ την Τρίτη), με αποτέλεσμα η μονάδα να μείνει με μία μόνο νοσηλεύτρια.

Συναγερμός σήμανε την Παρασκευή και στη Νευρολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, καθώς ασθενής, που είχε πάρει εξιτήριο από την κλινική την προηγούμενη Δευτέρα, 26 Οκτώβρη (μετά από τουλάχιστον δεκαήμερη νοσηλεία), εκδήλωσε πυρετό δύο μέρες μετά, διαγνώσθηκε θετικός στον SARS-CoV-2 και επανεισήχθη την Πέμπτη στη ΜΑΚ. Καθώς η μέση περίοδος επώασης του COVID-19 είναι περίπου 5 μέρες, ενδεχομένως ο ασθενής να εκτέθηκε στον κορονοϊό κατά τη νοσηλεία του στη Νευρολογική. Οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες της κλινικής αυτής (που εργαζόντουσαν 24-26 Οκτώβρη) θα υποβληθούν σε τεστ τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη, ενώ όσοι από αυτούς έχουν βάρδιες μέχρι τότε (30/10-1/11) θα τις κάνουν κανονικά, εφόσον δεν έχουν συμπτώματα, χωρίς να ξέρουν ακόμη αν έχουν μολυνθεί.

Έρχεται ξανά στην επιφάνεια πόσο εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι είμαστε λόγω της ανεπάρκειας μέσων ατομικής προστασίας, των λιγοστών μοριακών τεστ, της υποστελέχωσης, κοκ. Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, δεν βγαίνουν σε καραντίνα όλοι οι υγειονομικοί που εκτίθενται σε κρούσμα, ενώ όσοι υποβάλλονται σε τεστ μετά από έκθεση συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να βγει το αποτέλεσμα.

Εκφράζουμε ακόμη μια φορά την ανησυχία μας για την πιθανότητα τα νοσοκομεία να μετατραπούν σε εστίες διασποράς του κορονοϊού, αν δεν ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα. Η δυσλειτουργία τμημάτων και η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς των υπολοίπων εργαζομένων σε περίπτωση αναρρωτικών αδειών και καραντίνας μέρους του προσωπικού αλλά και η παραμονή στην εργασία υγειονομικών που αποτελούν επαφές κρουσμάτων αποτελούν απόδειξη για τις τραγικές συνθήκες υποστελέχωσης που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία ως αποτέλεσμα της πολιτικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας. Η προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού, αντιδραστηρίων, μέσων ατομικών προστασίας κοκ. εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών αλλά και των εργαζομένων στις δομές υγείας.

Προκειμένου να προληφθεί ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής μετάδοσης είναι αναγκαίο:

  • να υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο όλοι οι ασθενείς πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο!
  • να γίνονται μαζικά τεστ στους εργαζόμενους στις δομές υγείας, επαναλαμβανόμενα ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με το βαθμό έκθεσης!
  • να βγαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα όλοι οι υγειονομικοί που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα!
  • να γίνουν άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, ώστε να μην προκαλείται δυσλειτουργία στα τμήματα από τις άδειες (αναρρωτικές, καραντίνας, ευπαθών ομάδων κοκ)!
  • να γίνεται άμεση απολύμανση των χώρων όπου εντοπίζεται κρούσμα!
  • να εξασφαλιστεί επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας!

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί τους υγειονομικούς να μην σιωπούν μπροστά στα προβλήματα και τις ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων και του πληθυσμού και να αγωνιστούν, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, νέους, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το