α ισραηλινά τανκς έφτασαν στο κέντρο της Ράφα για πρώτη φορά την Τρίτη, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο μάρτυρες, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη νότια πόλη της Γάζας που έχει προκαλέσει παγκόσμια καταδίκη.

Τα τανκς εντοπίστηκαν κοντά στο τέμενος Al-Awda, ένα κεντρικό ορόσημο της Ράφα, δήλωσαν οι μάρτυρες στο Reuters. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του συνέχισαν να επιχειρούν στην περιοχή της Ράφα χωρίς να σχολιάσει τις αναφερόμενες προωθήσεις στο κέντρο της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν την πόλη με αεροπορικές επιδρομές και πυρά αρμάτων μάχης, δήλωσαν κάτοικοι, συνεχίζοντας την επίθεσή τους παρά τη διεθνή κατακραυγή για την επίθεση την Κυριακή που προκάλεσε πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων σε σκηνές, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων οι μισοί και πλέον ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Από εκείνη την επίθεση, τουλάχιστον 26 ακόμη άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Ράφα, δήλωσαν αξιωματούχοι του θύλακα.

Τα ισραηλινά τανκς προωθήθηκαν προς τις δυτικές γειτονιές και πήραν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα, σε μια από τις χειρότερες νύχτες βομβαρδισμών που ανέφεραν οι κάτοικοι.

Την Τρίτη, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πυροβολισμούς μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και μαχητών της Χαμάς στην περιοχή Zurub.

Αυτόπτες μάρτυρες στη Ράφα είπαν ότι ο ισραηλινός στρατός φαίνεται να έχει φέρει τηλεχειριζόμενα τεθωρακισμένα οχήματα και ότι δεν υπήρχαν άμεσες ενδείξεις προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε άμεση απάντηση.

Το Reuters αναφέρει, ότι από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του παίρνοντας τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο πριν από τρεις εβδομάδες, τα τανκς είχαν εισβάλλει στις άκρες της Ράφα και σε ορισμένες από τις ανατολικές συνοικίες της, αλλά δεν είχαν φτάσει ακόμη στην πόλη.

Αντιδρώντας στην επίθεση της Κυριακής το βράδυ σε έναν καταυλισμό όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο οικογένειες που είχαν εκτοπιστεί από επιθέσεις σε άλλα σημεία της Γάζας, οι παγκόσμιοι ηγέτες προέτρεψαν να εφαρμοστεί η εντολή του Παγκόσμιου Δικαστηρίου να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι η περιοχή Τελ Αλ Σουλτάν, όπου σημειώθηκε το φονικό χτύπημα της Κυριακής, εξακολουθεί να βομβαρδίζεται σφοδρά.

«Οι οβίδες των τεθωρακισμένων πέφτουν παντού στο Τελ Αλ Σουλτάν. Πολλές οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα υπό τα πυρά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε ένας κάτοικος στο Reuters.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ράφα από τις αρχές Μαΐου, ανέφερε την Τρίτη η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Το Ισραήλ συνέχισε τις επιθέσεις παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ την Παρασκευή που το διέταξε να σταματήσει, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου του δίνει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση εκεί.

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνωρίζουν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος την Τρίτη, παρά την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται όλο και περισσότερο απομονωμένο μετά από επτά και πλέον μήνες συγκρούσεων στη Γάζα.

Τα τρία κράτη χαρακτήρισαν την απόφασή τους ως έναν τρόπο να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

πηγή: tvxs.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το