Σε μία ακόμη προκλητική κίνηση προχώρησε  ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας ότι η χώρα του διακόπτει μέχρι νεοτέρας τη χρηματοδότηση στον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον οργανισμό για κακή διαχείριση της πανδημίας.

«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα γίνεται μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΥ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.

Κατηγόρησε τον Οργανισμό για ψευδή πληροφόρηση αναφορικά με τη μετάδοση του Covid-19 και υποστήριξε ότι παρέβη «το βασικό του καθήκον» και «πρέπει να λογοδοτήσει». 

Σχεδόν σε παραληρηματικό ύφος ο Τραμπ ανέφερε ότι ο ΠΟΥ διέσπειρε την «παραπληροφόρηση» της Κίνας για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας.

Υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν «400 ως 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» στον ΠΟΫ, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων και «ακόμη λιγότερων» χρημάτων που του διαθέτει η Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως είναι «καθήκον» του να απαιτήσει λογοδοσία.

Η ανακοίνωση ήλθε την πιο θλιβερή ημέρα για τις ΗΠΑ, καθώς ανακοινώθηκαν περισσότεροι από 2.200  νέοι θάνατοι και ο πρόεδρος βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησής του.

Την 24η Φεβρουαρίου, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωνε μέσω Twitter ότι η πανδημία ήταν «υπό έλεγχο» στις ΗΠΑ.

«Αν ο ΠΟΫ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση επί του πεδίου, η επιδημία θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους νεκρούς», υποστήριξε χθες ο αμερικανός πρόεδρος.

Εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση του Τραμπ επικρίνει με σφοδρότητα την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, καταγγέλλοντας ειδικά το ότι υιοθετεί θέσεις πολύ ευνοϊκές, κατ’ αυτήν, έναντι του Πεκίνου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο διεμήνυσε εξάλλου χθες ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν για να προωθηθεί «ριζοσπαστική αλλαγή» στη λειτουργία του διεθνούς οργανισμού.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο ΠΟΥ σημείωσε για πρώτη φορά “πνευμονία άγνωστης αιτίας” στη Wuhan στα τέλη Δεκεμβρίου. Στις 30 Ιανουαρίου κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας παγκοσμίως και στις 11 Μαρτίου έκρινε την επιδημία του κορονοϊού ως πανδημία.
Ο Τραμπ είχε επικρίνει τον ΠΟΥ στο Twitter νωρίτερα την ίδια μέρα και είχε εκφράσει μια καλυμμένη απειλή εναντίον των 194 μελών του οργανισμού, για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος χορηγός.

“Ο W.H.O. στ’ αλήθεια τα έκανε θάλασσα. Για κάποιο λόγο, αν και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει επίκεντρο την Κίνα; Θα εξετάσουμε το θέμα πολύ προσεκτικά”, ανέφερε.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τραμπ διαφωνεί με τη χρηματοδότηση του οργανισμού. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του Λευκού Οίκου για το 2021 μειώνει σημαντικά τη συνεισφορά των ΗΠΑ στον οργανισμό, από 122 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε λιγότερα από 58 εκατομμύρια δολάρια, αν και η τελική απόφαση ανήκει στο Κογκρέσο.

Ο ΠΟΥ έχει γίνει δημοφιλής στόχος της κριτικής από τη δεξιά, με τους συντηρητικούς να ισχυρίζονται ότι, για να διατυπώσει την καθοδήγησή του σχετικά με τη νόσο, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε ενδεχομένως αμφισβητούμενα στοιχεία από την Κίνα.

Έτσι, ενώ ο ΟΗΕ έδινε έμφαση στη διενέργεια τεστ σε πολλές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τα τεστ του διεθνούς οργανισμού, προσπαθώντας στη συνέχεια να αναπτύξουν τα δικά τους. Η έλλειψη σε τεστ εξακολουθεί να δυσχεραίνει την αντίδραση των ΗΠΑ στον ιό.

Ταυτόχρονα, ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ξιφουλκούν εναντίον του ΠΟΥ και τον καλούν να λογοδοτήσει επειδή βοήθησε την Κίνα. Επίσης ζητούν την παραίτηση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, κατηγορώντας τον ότι “ έχει υπονομεύσει την παγκόσμια υγεία υποστηρίζοντας το Πεκίνο”.


Ο επικεφαλής του ΟΗΕ είχε ζητήσει στήριξη για τον ΠΟΥ μετά την απειλή του Τραμπ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε αντιδράσει στις απειλές του Τραμπ να παγώσει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ και ζήτησε τη στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

“Πιστεύω ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να υποστηριχθεί, καθώς είναι απολύτως κρίσιμο για τις προσπάθειες του κόσμου να κερδίσει τον πόλεμο κατά του COVID-19”, δήλωσε ο Γκουτέρες.

“Αυτός ο ιός είναι άνευ προηγουμένου στη ζωή μας και απαιτεί μια άνευ προηγουμένου απάντηση. Προφανώς, σε τέτοιες συνθήκες, είναι πιθανό ότι τα ίδια γεγονότα είχαν διαφορετικές αναγνώσεις από διαφορετικές οντότητες”, είπε, σε μια προφανή αναφορά στην κριτική του Trump για τον ΠΟΥ.

Τώρα είναι η ώρα για ενότητα, για συνεργασία της διεθνούς κοινότητας με αλληλεγγύη, ώστε να σταματήσει αυτός ο ιός και οι καταστροφικές συνέπειές του, δήλωσε ο Γκουτέρες.

Η αριθμητική της πανδημίας

Συνολικά 126.722 άνθρωποι έχουν πεθάνει παγκοσμίως από τον κορονοϊό με τα κρούσματα να φτάνουν τα 1.982.281, ενώ έχουν αναρρώσει 3.120.381 ασθενείς.

  • ΗΠΑ: 25.757
     
  • Ιταλία: 21.067
     
  • Ισπανία: 18.255
     
  • Γαλλία: 15.729
     
  • Βρετανία; 12.107
     
  • Ιράν: 4.683
     
  • Βέλγιο: 4.157
     
  • Γερμανία: 3.254
     
  • Ολλανδία: 2.945
     
  • Βραζιλία: 1.552
     
  • Τουρκία: 1.403
     
  • Ελβετία: 1.174
     
  • Σουηδία: 1.033

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το