Έως και 15.000 στρατιώτες θέλει να στείλει ο Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο στη χώρα μεταναστών από την Κεντρική Αμερική.    Δύο «καραβάνια», τα οποία αποτελούνται από περίπου 6.000 ανθρώπους από χώρες της κεντρικής Αμερικής, βρίσκονται στο νότιο Μεξικό και κατευθύνονται προς τη μεθόριο με τις ΗΠΑ όπου οι μετανάστες υπολογίζουν να καταθέσουν αίτημα ασύλου.

«Σχετικά με το καραβάνι, ο στρατός μας έχει (ήδη) αναπτυχθεί.  Έχουν σταλεί περίπου 5.000, θα αυξηθούν σε 10.000 ή σε 15.000 στρατιώτες» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τους κήπους του Λευκού Οίκου.

Ως μέτρο σύγκρισης, αυτή τη στιγμή περίπου 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

«Η μετανάστευση είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και ένα πολύ επικίνδυνο θέμα» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγο προτού αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον για τη Φλόριντα όπου θα παραστεί σε προεκλογική συγκέντρωση σήμερα το βράδυ.

Έως σήμερα, στο πλαίσιο της επιχείρησης με την ονομασία «Πιστός Πατριώτης», το Πεντάγωνο έχει δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη περίπου 5.200 στρατιωτών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, που προστίθενται στα 2.100 μέλη της Εθνοφρουράς που έχουν ήδη κινητοποιηθεί.

Παράλληλα θέλει να στήσει στα σύνορα«Πόλεις από σκηνές» για να εμποδίσει το καραβάνι των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, που εγκατέλειψαν τις χώρες τους κατευθυνόμενοι στις ΗΠΑ για να γλιτώσουν από τη βία και τη φτώχεια.

Από την πλευρά τους οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν λάβει 1.743 αιτήματα για την παροχή ασύλου μετά την είσοδο στη χώρα ενός καραβανιού 7.000 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους από την Ονδούρα, που αναχώρησε στις 13 Οκτώβρη.

Χιλιάδες μετανάστες έκαναν την Κυριακή διάλειμμα στην Ταπανατεπέκ στην πολιτεία Οαχάκα του Μεξικού και ξεκίνησαν ξανά χθες το πρωί με κατεύθυνση τα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Pueblos Sin Fronteras» (Άνθρωποι χωρίς Σύνορα), που ταξιδεύει με το καραβάνι, μετά την Κυριακή ο αριθμός των μεταναστών έχει μειωθεί σε λιγότερους από 4.000, καθώς κάποιοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κεντρική Αμερική.

Πιο νότια οι μεξικανικές αρχές εμπόδισαν την είσοδο στη χώρα από τη Γουατεμάλα σε χιλιάδες πολίτες Ονδούρας.

Το Μεξικό έχει αναπτύξει αστυνομικούς της ομάδας αντιμετώπισης ταραχών και τους πεζοναύτες για να εμποδίσουν τους μετανάστες να διασχίσουν τον ποταμό Σουτσιάτε που χωρίζει τη χώρα από τη Γουατεμάλα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το