Ο Πρόεδρος Τραμπ διατάζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχρηματοδότησης της Νέας Υόρκης και άλλων τριών πόλεων, όπου οι “αξιωματούχοι επέτρεψαν άνομες διαδηλώσεις και μείωσαν τους προϋπολογισμούς της αστυνομίας εν μέσω αυξανόμενου βίαιου εγκλήματος”, αποκαλύπτει η New York Post.

Ο Τραμπ υπέγραψε την Τετάρτη ένα πεντασέλιδο υπόμνημα, το οποίο διατάσσει όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να στείλουν αναφορές στο Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, οι οποίες αναφέρουν λεπτομερώς τα κονδύλια που μπορούν να ανακατευθυνθούν.

Η Νέα Υόρκη, η Ουάσινγκτον, το Σιάτλ και το Πόρτλαντ είναι αρχικοί στόχοι, καθώς ο Τραμπ καθιστά τον “νόμο και την τάξη” κεντρικό στοιχείο της επανεκλογικής εκστρατείας του μετά από μήνες αναταραχών μετά τη δολοφονία τον Μάιο του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία της Μινεσότα.

“Η κυβέρνησή μου δεν θα επιτρέψει σε ομοσπονδιακά φορολογικά δολάρια να χρηματοδοτήσουν πόλεις που επιτρέπουν στον εαυτό τους να υποβαθμίζονται σε παράνομους χώρους”, αναφέρει ο Τραμπ στο υπόμνημα, το οποίο αναφέρει δυο φορές το όνομα του Δημάρχου της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο.

“Για να διασφαλιστεί ότι τα ομοσπονδιακά ταμεία δεν σπαταλούνται αδικαιολόγητα ούτε δαπανώνται με τρόπο που παραβιάζει άμεσα την υπόσχεση της κυβέρνησής μας για προστασία της ζωής, της ελευθερίας και της περιουσίας, είναι επιτακτική ανάγκη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη χρήση των ομοσπονδιακών κεφαλαίων από δικαιοδοσίες που επιτρέπουν την αναρχία, τη βία και την καταστροφή στις πόλεις της Αμερικής”.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες πρέπει να αναφέρουν λεπτομερώς “όλα τα ομοσπονδιακά κεφάλαια που παρέχονται στο Σιάτλ, το Πόρτλαντ, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον”. Επίσης, μέσα σε 14 ημέρες, ο Γενικός Εισαγγελέας Μπιλ Μπαρρ πρέπει να καταρτίσει έναν κατάλογο “αναρχικών αρχών” που “επέτρεπαν τη βία και την καταστροφή περιουσιακών στοιχείων και αρνήθηκαν να λάβουν λογικά μέτρα” για την αποκατάσταση της τάξης. Το υπόμνημα δεν απαιτεί από το Μπάρρ να συμπεριλάβει τις τέσσερις πόλεις, πιθανότατα για νομικούς λόγους.

Το υπόμνημα δίνει εντολή στον διευθυντή προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Ρας Βιούντ, να δώσει οδηγίες σε 30 ημέρες από την Τετάρτη “στους επικεφαλής των υπηρεσιών για τον περιορισμό της επιλεξιμότητας ή την κατ’ άλλο τρόπο να μην ευνοείται στο μέγιστο βαθμό που επιτρέπει ο νόμος, τις αναρχικές αρχές κατά τη λήψη ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων.”

Τα χρηματικά ποσά που επηρεάζονται από την εντολή του Τραμπ θα μπορούσαν να είναι τεράστια. Η Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, παίρνει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε ομοσπονδιακή βοήθεια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε προϋπολογισμό τον Ιούλιο ο οποίος περικόπτει 1 δισ. δολάρια από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Αστυνομικού Τμήματος Ν. Υόρκης ύψους 6 δις δολαρίων και εξαλείφει 537 εκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Το υπόμνημα αναφέρει ότι “στη Νέα Υόρκη, οι αξιωματούχοι της πόλης επέτρεψαν την αύξηση της βίας”.

“Υπό το πρίσμα αυτής της ασυνείδητης αύξησης της βίας, προσφέρθηκα να παράσχω ομοσπονδιακή βοήθεια στην επιβολή του νόμου, αλλά τόσο ο δήμαρχος ντε Μπλάσιο όσο και ο κυβερνήτης Andrew Cuomo απέρριψαν την προσφορά μου”, αναφέρει ο Τραμπ στο υπόμνημα.

“Ενώ η βία έχει αυξηθεί, οι συλλήψεις έχουν μειωθεί. Σε περίοδο 28 ημερών κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, οι συλλήψεις [στη Νέα Υόρκη] μειώθηκαν κατά 62% από την ίδια περίοδο το 2019. Εν μέσω της αυξανόμενης βίας, ο Δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης συμφώνησαν να περικόψουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τον προϋπολογισμό του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης (NYPD), συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης της πρόσληψης 1.163 αξιωματικών”.

“Ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι επίμονες και εξωφρενικές πράξεις βίας και καταστροφής συνεχίστηκαν αμείωτες σε πολλές πόλεις της Αμερικής, όπως το Πόρτλαντ, το Σιάτλ και η Νέα Υόρκη”, αναφέρει το υπόμνημα.

Στην Ουάσιγκτον,”ο δήμαρχος Muriel Bowser επέτρεψε σε ταραξίες και αναρχικούς να εμπλακούν σε βία και καταστροφή στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου, απαιτώντας από εμένα να καλέσω την Εθνοφρουρά για να διατηρήσω το νόμο και την τάξη στην πρωτεύουσα του έθνους”, αναφέρει το υπόμνημα.

“Την 1η Ιουλίου, το Σηάτλ κήρυξε την κατάργηση της ζώνης διαμαρτυρίας. Ωστόσο, μια τέτοια αποτυχημένη ηγεσία εξακολουθεί να βλάπτει το λαό του Σιάτλ καθώς, τις τελευταίες εβδομάδες, ταραξίες έχουν εμπλακεί σε βία και καταστροφή περιουσιακών στοιχείων σε ολόκληρο το Σιάτλ, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται τουλάχιστον 59 αστυνομικοί και να βανδαλίζονται πολλές επιχειρήσεις και οχήματα”, αναφέρει το υπόμνημα.

Ο Βιούντ, διευθυντής του προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, σε δήλωσή του, επικρότησε την αναθεώρηση.

“Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι που χρηματοδοτούν τα μεγάλα προγράμματα στα οποία βασίζονται οι πόλεις μας αξίζουν να προστατευθούν από τους τοπικούς δημοτικούς αξιωματούχους τους”, ανέφερε ο Βιούντ στην εφημερίδα The Post.

Ανώτερος διοικητικός υπάλληλος δήλωσε στην Post ότι “οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό για την παράλειψη καθήκοντος των τοπικών πολιτικών” και “ο Πρόεδρος Τραμπ εξασφαλίζει ότι τα δολάρια των φορολογουμένων δεν σπαταλούνται από παράνομους δημάρχους”.

Ο κατάλογος πόλεων και πιθανότατα πολιτειών θα ενημερώνεται περιοδικά με τη βοήθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ανέφερε ο αξιωματούχος, και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα επιχειρούν να αναθεωρήσουν τους όρους χορήγησης.

Ο αξιωματούχος είπε ότι το Πόρτλαντ, η μικρότερη πόλη στον κατάλογο, έλαβε περισσότερα από 252 εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακά κεφάλαια το οικονομικό έτος 2019, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών τμημάτων.

πηγή: guernicaeu

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το