Ο Κυβερνήτης της Κων/πολης απαγορεύει την αναπαραγωγή του συνθήματος “‘Όχι στον πόλεμο” και να ασκείται κριτική στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, τις επόμενες 10 ημέρες.

Σε γραπτή δήλωση που δημοσίευσε ο Κυβερνήτης, ανακοινώθηκε ότι «γεγονότα όπως συναντήσεις και διαδηλώσεις, ανακοινώσεις Τύπου, εκθέματα, συλλογή υπογραφών, διανομή φυλλαδίων, φυλλαδίων κλπ. Με σκοπό την κριτική ή τη δημιουργία της κοινής γνώμης το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία έχουν απαγορευτεί από την 1η Μαρτίου 00.01 έως τις 10 Μαρτίου στις 11.59 μ.μ.

Η απόφαση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του κυβερνητικού γραφείου της Κων/πολης αναφέρει:

Στη δήλωσή του, ο κυβερνήτης δήλωσε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο ο οποίος εξαπλώνεται στη Συρία από το 2011 και έξι εκατομμύρια Σύριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους».

Αναφερόμενος στην «Επιχείρηση Ανοιξιάτικη ασπίδα» που ξεκίνησε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Idlib της Συρίας, ο κυβερνήτης ανέφερε τα εξής:

“Σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο, όταν έχουμε μάρτυρες και βετεράνους, θεωρήθηκε ότι θα μπορούσαν να προκύψουν προφορικά και φυσικά περιστατικά προκλητικής βίας μεταξύ των πολιτών μας και των ομάδων / ατόμων που θα διοργανώσουν εκδηλώσεις και διαδηλώσεις όπως συναντήσεις, πορείες, δελτία τύπου, ανοικτά περίπτερα / σκηνές, διανομή φυλλαδίων και τρικάκια κλπ. που γράφουν «Οχι στον πόλεμο» κλπ., που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διατήρηση της δημόσιας τάξης, την πρόληψη εγκλημάτων και την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων.

“Στο πλαίσιο αυτό, με σκοπό την εξασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας, τη διατήρηση της δημόσιας τάξης, την πρόληψη της διάπραξης εγκλημάτων, την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων και την πρόληψη θλιβερών και προκλητικών περιστατικών εντός των συνόρων της επαρχίας μας, οι διαδηλώσεις, τα δελτία τύπου, το άνοιγμα των περιπτέρων, η συλλογή υπογραφών, η διανομή φυλλαδίων, φυλλαδίων κ.λπ. με σκοπό την κριτική ή τη δημιουργία κοινής γνώμης για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων στη Συρία έχουν απαγορευτεί για την περίοδο δέκα (10) ημερών από την 1η Μαρτίου 00.01 έως 10 Μαρτίου στις 11.59 μ.μ. “

Η Ανεξάρτητη Γυναικεία Εφημερίδα “ΚΑΖΕΤΕ” συνδέει την παραπάνω απαγόρευση με την φεμινιστική κινητοποίηση της 8ης Μαρτίου, ώστε να μην πάρει αντιπολεμικό χαρακτήρα.

Καταδίκη της εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τον Ερντογάν, στο εσωτερικό της Τουρκίας

Παράλληλα σε οτι αφορά το προσφυγικό, υπήρξε αντίδραση από πλευράς ΜΚΟ, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και συλλόγων στην κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν να χρησιμοποιήσει του πρόσφυγες ως μέσο πολιτικού εκβιασμού.

Ο Σύνδεσμος Λαϊκής Γέφυρας και το δίκτυο μετανάστευσης Αλληλεγγύης, μια τουρκική ΜΚΟ που εργάζεται με πρόσφυγες, δήλωσαν:

«Οι τυχαίες διαβάσεις εκτός ελέγχου σημαίνουν περισσότερο θάνατο παρά ελπίδα για πρόσφυγες. Το κράτος πρέπει αμέσως να σταματήσει να βλέπει τους πρόσφυγες ως μια απειλή στην διαπραγμάτευση… Όσοι χρησιμοποιούν πρόσφυγες, οι οποίοι ήδη πιέζονται από τους δικούς τους τόπους, για τις στρατιωτικές τους πολιτικές είναι υπεύθυνοι για το σημερινό πολιτικό κλίμα στο οποίο ο ρατσισμός κανονικοποιείται ».

Ο Gülsüm Ağaoğlu, ο οποίος συνέταξε γραπτή δήλωση εξ ονόματος της επιτροπής μεταναστών και προσφύγων του αντιπολιτευόμενου HDP, έγραψε:

«Το ΑΚΡ έχει δείξει για μια ακόμη φορά ότι έχει μετατρέψει τους πρόσφυγες σε πολιτικό όχημα και τους χρησιμοποίησε ως όπλο … Η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για τους πιθανούς θανάτους και τραγωδίες των προσφύγων, οι οποίες έχουν γίνει ένα μέσο εκβιασμού και απειλής εναντίον της ΕΕ, σε αυτό το επικίνδυνο ταξίδι ».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Σμύρνης δήλωσε:

« Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το προσφυγικό πρόβλημα σαν ένα πολιτικό ατού στο πλαίσιο της διαμάχης. Η μετανάστευση δεν μπορεί να γίνει πολιτικό εργαλείο.

Πηγή: guernicaeu.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το