Στο τελευταίο χρονικό διάστημα, και κυρίως από τη στιγμή που τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα «θυμήθηκαν» ότι μπορούν μέσα σε ένα 3μηνο ή σε ένα 6μηνο να λύσουν αυτό που ήταν αρκετά θολό τις τελευταίες δεκαετίες, δηλαδή να οριστικοποιήσουν την επίσημη ονομασία του κράτους των Σκοπίων, μια σειρά από λαϊκές εκδηλώσεις υποστήριξης και διεκδίκησης της «μακεδονικότητας» έλαβε χώρα τόσο στη χώρα μας όσο και στη γείτονα.
Στην κορυφή των εκδηλώσεων αυτών στάθηκε η απόφαση ορισμένων τολμηρών όσο και παθιασμένων συμπολιτών μας να ενδυθούν την αρχαία μακεδονική πανοπλία, δείχνοντας έτσι την αδιάκοπη γραμμή που ενώνει τον στρατό του Μεγάλου Αλέξανδρου και τη μακεδονική φάλαγγα με το σήμερα και τους σύγχρονους υπερασπιστές της Μακεδονίας. Το ίδιο έκαναν και οι γείτονές μας. Ας σημειωθεί ότι για λόγους συμβατικότητας και οικονομίας μέσων, πολλές φορές εκείνοι που ντύθηκαν αρχαίοι Μακεδόνες φόρεσαν μόνο την περικεφαλαία, και δεν αναζήτησαν το πλήρες σετ – εξοπλισμό ενός αρχαίου Μακεδόνα πολεμιστή. Ως εδώ, καλά.

Γυρίζοντας μερικές εκατοντάδες χρόνια πίσω, και συγκεκριμένα στην εποχή που ο ίδιος ο Αλέξανδρος ήταν διοικητής ενός μεγάλου στρατού ανδρών, (στον οποίο, φυσικά, ξεχωριστή θέση είχαν οι συντοπίτες του Μακεδόνες), οφείλουμε να σημειώσουμε καταρχάς το ανοικτό πνεύμα που διέκρινε τον μεγάλο στρατηλάτη: αναζητώντας την ουσία των πραγμάτων, και χωρίς «τοπικιστικά» κόμπλεξ, ο Αλέξανδρος αξιοποίησε κατά κόρον στον στρατό του τις περικεφαλαίες «βοιωτικού» και «φρυγικού» τύπου, οι οποίες μάλιστα πιθανότατα θα …ξένιζαν κάποιον που θα συναντούσε για πρώτη φορά πεζικό και ιππικό Μακεδόνων.


Μολονότι σε έναν, όπως είπαμε, μεγάλο στρατό ανδρών, θα ήταν αναμενόμενο να βρει κανείς πολλούς διαφορετικούς τύπους περικεφαλαίας, ο Αλέξανδρος φαίνεται να επέλεξε και να ενίσχυσε την χρήση εκείνων που παρείχαν το μεγαλύτερο δυνατό οπτικό πεδίο στους πολεμιστές του, προσφέροντας ταυτόχρονα προστασία στο άνω μέρος της κεφαλής και τον αυχένα. Τα πολλά πολλά λοφία και τις χαίτες ο Αλέξανδρος τα άφησε για τους αξιωματικούς και τους στρατηγούς του (οι οποίοι θα όφειλαν να ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος ούτως ή άλλως) και για τους πολεμιστές του προτίμησε τους πιο λιτούς όσο και ουσιαστικούς τύπους περικεφαλαίας.
Οι σημερινοί επίδοξοι μιμητές των αρχαίων Μακεδόνων, αν τυχόν δεν μπορούν να επιτύχουν την πάταξη της μισαλλοδοξίας που δίδαξε ο Αλέξανδρος, ο οποίος δεν είχε …ταμπού να νυμφευθεί τη Ρωξάνη από τη Βακτρία (σύγχρονο νότιο Τατζικιστάν – βόρειο Αφγανιστάν) ούτε και κόμπλεξ να καλλιεργήσει τη χρήση μίας ξενόφερτης -για τους αρχαίους Μακεδόνες- περικεφαλαίας, μπορούν όμως να κάνουν βήματα για την αποφυγή της ιστορικής ανακρίβειας.
Αν κανείς σήμερα θέλει να υποστηρίζει ότι είναι …Μακεδόνας με περικεφαλαία, είναι χρήσιμο να ξεκινήσει με μια σωστή επιλογή περικεφαλαίας.

 

Δημήτρης Κουφοβασίλης

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το