Το απόγευμα της Πέμπτης, ο  πρωθυπουργός στο διάγγελμά του και ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του επιδόθηκαν σε άτυπη πλειοδοσία για τον διαθέσιμο αριθμό των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από 1.000 σε 1.200 ενόψει της έξαρσης της πανδημίας. Στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση δεσμεύει όλες τις διαθέσιμες κλίνες, ομολογώντας εμμέσως ότι αυτές έχουν σχεδόν εξαντληθεί στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα, με την ΚΥΑ που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δεσμεύονται οι κλίνες σε δημόσια, στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία. Πλην όμως καθορίζεται ότι οι ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ αποζημιώνονται σε διπλάσια τιμή με βάση τον ενιαίο κανονισμό παροχών υγείας, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 2,09%.

Το κονδύλι προς τους κλινικάρχες αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, με τις δαπάνες να καλύπτονται, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, μέσω «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το πέμπτο άρθρο της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 42), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν.4682/2020 (Α’ 76), ή/και με βάση τη νομοθεσία που αφορά το ειδικό αποθεματικό του COVID-19».

Το κράτος θα καλείται να καταβάλλει στους κλινικάρχες διπλάσια ποσά για τη χρήση των συγκεκριμένων κλινών και συγκεκριμένα, θα καταβάλει: 1.672 ευρώ ημερησίως (αντί για 800) για τις πρώτες τρεις ημέρες νοσηλείας, 1.149,5 ευρώ (αντί για 550) ημερησίως από την τέταρτη ως την δέκατη πέμπτη ημέρα νοσηλείας και σε 836 ευρώ ημερησίως (αντί για 400) για το υπόλοιπο της αναγκαίας νοσηλείας. 

Είναι αδίστακτοι. Την ώρα που το δημόσιο σύστημα Υγείας, σε περίοδο πανδημίας, είναι στα όρια του αντί να επιτάξουν τις ιδιωτικές δομές αυτοί χρυσώνουν τους κλινικάρχες, σε περίπτωση που αυτοί βολεύονται με την αμοιβή! 

Παίρνουν κρατικό χρήμα για να «αποζημιώσουν» ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές «σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών».

Για να υλοποιήσουν το σχέδιο τους θα διαθέσουν, από τα χρήματα του λαού («έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον προϋπολογισμό» το ονομάζουν) τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά η σχετική απόφαση:

πηγή: tvxs, ημεροδρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το