Στον καλύτερο «τελάλη» των πολυεθνικών όπλων μεταβλήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος μέσα από ένα κρεσέντο κινδυνολογίας…

Στον καλύτερο «τελάλη» των πολυεθνικών όπλων μετατράπηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος. 

Από το βήμα της Βουλής ο «γαλάζιος» βουλευτής σε ένα κρεσέντο κινδυνολογίας και πατώντας πάνω στην τουρκική επιθετικότητα του τελευταίου διαστήματα πρόταξε την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για στρατιωτικές δαπάνες ισχυριζόμενος στην διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό πως «χωρίς κανόνια δεν θα υπάρξει βούτυρο»…

Ταυτόχρονα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε υποχρεωτική στράτευση στα 18 έτη και σε αύξηση της θητείας!

«Η χώρα επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα σε ενίσχυση των Ενόπλων της Δυνάμεων. Στη γειτονιά που ζούμε είναι αφελές να νομίζει κανείς ότι χωρίς ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, ικανές να εγγυηθούν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα, μπορούμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη. (…) θέλω να πιστεύω ότι μετά το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων συνειδητοποιούν όλοι ότι πλέον είναι ζήτημα εθνικής ύπαρξης η ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας», ανέφερε ο Χαρακόπουλος και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να δούμε άμεσα ένα ολοκληρωμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα σε βάθος χρόνου. Μπορεί μετά από δέκα χρόνια κρίσης όλοι να ζητούν βούτυρο. Φοβούμαι, όμως, ότι χωρίς κανόνια, δεν θα υπάρχει και βούτυρο».

Τι μας ζήτησε ο κ. Χαρακόπουλος; Να αποδεχτούμε τη φτώχεια. Την αύξηση των φόρων. Τους μισθούς πείνας. Να μην διεκδικήσουμε …«βούτυρο» γιατί κινδυνεύουμε. Να αποδεχτούμε την αγορά νέων όπλων για την …άμυνα της χώρας. 

«Θα ήθελα, λοιπόν, στον επόμενο προϋπολογισμό, κύριοι Υπουργοί, να δω αύξηση των αμυντικών δαπανών» πρόσθεσε και αναφερόμενος στην στρατιωτική θητεία είπε: «Και κάτι ακόμη. Δεν μπορεί να είναι θέμα ταμπού η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, λόγω του πολιτικού κόστους. Επίσης πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τη στράτευση στα δεκαοκτώ, αμέσως μετά το Λύκειο, όπως συμβαίνει στην Κύπρο και στο Ισραήλ».

   Ποια είναι όμως η πραγματικότητα πίσω από τις κινδυνολογικές «κορώνες» του κ. Χαρακόπουλου; Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι από πιθανά νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας; Οι αγορές όπλων εξασφαλίζουν την άμυνα της χώρας;Οι ελληνικές κυβερνήσεις από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ μέχρι και τώρα καταβάλλουν αγόγγυστα και αδιάλειπτα περισσότερο από το 2% του ελληνικού ΑΕΠ τροφοδοτώντας την ακόρεστη δίψα των (αμερικανικών βρετανικών, γερμανικών, γαλλικών κατά κύριο λόγο) πολεμικών βιομηχανιών για παραγγελίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις τις εποχές της ισχυρής Ελλάδας έφτασαν τις αμυντικές δαπάνες έως το 3,5% του ΑΕΠ.  Οι εξοπλιστικές δαπάνες, σύμφωνα με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς συνέβαλαν κατά 25% στη δημιουργία του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα είναι σταθερά στους 5 μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο και με βάση που κατευθύνονται οι οικονομικοί της πόροι τα τελευταία 35 χρόνια μπορεί δίκαια να χαρακτηριστεί ως « μεγάλος ευεργέτης» των πολεμικών βιομηχανιών των ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκθέσεων του Διεθνούς Ινστιτούτου Στοκχόλμης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (SIPRI), όπως τα είχε παρουσιάσει συγκεντρωμένα το pontiki.gr, η Ελλάδα για την περίοδο 1974-2010 (σε σταθερές τιμές έτους 1990) αγόρασε:

● από τις ΗΠΑ όπλα αξίας 15,5 δισ. δολαρίων,

● από τη Γερμανία όπλα 6.5 δισ. δολ.,

● από τη Γαλλία όπλα αξίας 4,1 δισ. δολ.,

● από την Ολλανδία όπλα αξίας 2.1 δισ ευρώ,

● από τη Ρωσία όπλα αξίας 1 δισ. ευρώ,

● από την Ιταλία όπλα αξίας 879 εκατ. δολ.

Ακόμη είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI, η Ελλάδα μετά το 1974 εισάγει σταθερά κατά μέσο όρο και σε ετήσια βάση

● Το 3,74% των όπλων που εξάγουν παγκοσμίως οι ΗΠΑ!

● Το 9,64% των όπλων που εξάγει παγκοσμίως η Γερμανία.

● Το 5,51% των όπλων που εξάγει παγκοσμίως η Γαλλία.

Επίσης την εποχή της «ισχυρής Ελλάδας» του Κ. Σημίτη, την πενταετία 2001 – 2005, η χώρα ήταν πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη στις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ και δέκατη στις εισαγωγές όπλων μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου, κατέχοντας ως χώρα εισαγωγής το 4% της παγκόσμιας «πίτας» των εξαγωγών όπλων που γίνονται από όλες τις χώρες! Στην λίστα των παγκόσμιων «πρωταθλητών» στις εισαγωγές όπλων παρέμεινε η Ελλάδα και κατά το διάστημα που χρεοκοπούσε!

   Ωστόσο παρά τα θηριώδη ποσά που έχουν δαπανηθεί για εξοπλισμούς η χώρα σήμερα δεν έχει επαρκή αποτρεπτική δυνατότητα; Η απάντηση έχει δοθεί εδώ και καιρό από καθ’ ύλην αρμόδιο:

Μια χαρακτηριστική σύνοψη του τρόπου δόμησης των ελληνικών εξοπλιστικών δαπανών τη χρωστάμε σε έναν εξ επαγγέλματος ειδικό επί του θέματος: Ο πρώην αρχηγός και ΓΕΣ στρατηγός Κ. Παναγιωτάκης, ο οποίος καταθέτοντας στις 17/11/2008, ως μάρτυρας σε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνούσε τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, που έγιναν επί υπουργίας των Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου, είχε πει ότι η Ελλάδα επί πολλά χρόνια δεχόταν από τις ΗΠΑ ό,τι περίσσευε, αφού «παίρναμε οπλικά συστήματα τα οποία ήταν σάπια, με τις λεγόμενες βοήθειες και τα προγράμματα FMF. Ό,τι περίσσευε μας δίνανε». Η μονόπλευρη, συνέχισε ο ίδιος, οδός προμήθειας ορισμένων οπλικών συστημάτων κυρίως από τους Αμερικανούς «μας δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις μας και στις επιχειρήσεις μας, αν κάναμε, με τους Τούρκους. Το ΝΑΤΟ μπορεί να μας κάνει παρεμβολές όποτε θέλει», συνέχισε ο στρατηγός Κ. Παναγιωτάκης και υπογράμμισε  ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη αρκετά όπλα για το ΝΑΤΟ. «Πρέπει κάποτε να κρατάμε και κάποια οπλικά συστήματα για τη δική μας την άμυνα γιατί το ΝΑΤΟ, όταν κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία δε θα μας βοηθήσει, όπως ξέρετε».

Συμπέρασμα: Τα όπλα που αγόραζαν οι ελληνικές κυβερνήσεις υπερχρεώνοντας τον ελληνικό λαό είτε ήταν «σάπια», είτε τα παραχωρούσαμε για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες! Και σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζουν επαρκώς τη χώρα απέναντι στην Τουρκία, όπως ομολογούν πρώην ανώτατοι στρατιωτικοί!

Οι κινδυνολογικές κορώνες λοιπόν του κ. Χαρακόπουλου έναν μόνο κερδισμένο έχουν: Τα μονοπώλια όπλων που θα βγάλουν αρκετό «βούτυρο» από τα κανόνια που θα πουλήσουν…

Πηγή: Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος – imerodromos.gr

Η κεντρική φωτογραφία από πίνακα του Κερκυραίου ζωγράφου Γιώργου Τσιριγώτη

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το