Kαθηγητές-φεουδάρχες με μαστίγιο! (ακούστε το βίντεο)

Aν είχαμε καταγγελία κάποιας αριστερής φοιτητικής παράταξης, τα γνωστά παπαγαλάκια θα έγραφαν και θα μιλούσαν για «συκοφαντία», για «τεμπέληδες φοιτητές που θέλουν τη βολή τους» και άλλα τέτοια, συκοφαντικά για τους φοιτητές. Ομως, στο Διαδίκτυο έχει δημοσιευτεί ηχητικό ντοκουμέντο και έχει προκαλέσει σάλο, καθώς καθηγητής του ΕΜΠ εμφανίζεται ως φεουδάρχης του αμερικάνικου νότου που με το καμουτσίκι στο χέρι «μαθαίνει» τους μαύρους δούλους του τι θα πει «σεβασμός στον αφέντη».

Το επεισόδιο έγινε στις 30 Ιούνη, κατά την εξέταση του μαθήματος της Ενεργειακής Οικονομίας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Πρωταγωνιστεί ο καθηγητής Παντελής Κάπρος, ο οποίος -εκτός από καθηγητής στο ΕΜΠ- είναι και εξέχον μέλος της αστικής κοινωνίας. Επί Σημίτη διορίστηκε αρχικά μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ και στη συνέχεια πρώτος πρόεδρος της ΡΑΕ, πόστο από τον οποίο τον ξήλωσε ο Σιούφας, όταν «στα πράγματα» ήρθε η ΝΔ.

Η εξέταση γίνεται διαδικτυακά, μέσω MS Teams και ο κ. Κάπρος μπαίνει με 15 λεπτά καθυστέρηση στο κανάλι (ένας «αφέντης», έστω και «εκσυγχρονιστής», πρέπει πάντα να αργεί). Αμέσως, ζητά επιτακτικά να ανοίγει κάθε εξεταζόμενος φοιτητής την κάμερά του, μόλις ακούει το όνομά του, και να δείχνει το πάσο του για ταυτοποίηση. Όταν ένας φοιτητής είπε ότι έχει πρόβλημα με την κάμερά του και ζήτησε να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος ταυτοποίησης, η απάντηση ήταν ακόμα πιο επιτακτική: «Δεν μπορείς να ταυτοποιηθείς, δεν μπορεί να δώσεις το μάθημα, πρέπει να βγεις από την εξέταση, επόμενος…»!


Η εξέταση φτάνει στο τέλος, οι φοιτητές αντιμετωπίζουν το πάγιο πρόβλημα της υποβολής των απαντήσεών τους και ο καθηγητής-αφέντης δίνει τη λύση: Όποιος πρόλαβε πρόλαβε… τέλος! Φοιτητής ακούγεται να προσπαθεί να στείλει τις απαντήσεις, αλλά τον σκεπάζει η τσιριχτή φωνή του καθηγητή-αφέντη: «Τελείωσε, τελείωσε είπαμε το διαγώνισμα, σταματήστε, Κλείνω τη σύνδεση…»! «Ηρεμία, ηρεμία», ακούγεται να λέει ο φοιτητής, που προσπαθεί να στείλει τις απαντήσεις του.

Και τότε, ποιος είδε τον Κάπρο και δε φοβήθηκε: «Άσε την ηρεμία, σε παρακαλώ και μη μιλάτε. Κάνεις τον έξυπνο… άντε μπράβο». «Μια απορία σας έκανα», λέει ήρεμα, σχεδόν με παράπονο, ο φοιτητής. Ο καθηγητής-αφέντης, όμως, είναι έξαλλος: «Άκου ηρεμία, θ’ απαντήσεις. Να σέβεσαι τον καθηγητή σου. Α να χαθείς από κει…». Παρεμβαίνει άλλος φοιτητής: «Με συγχωρείτε, αλλά τι τρόπος είν’ αυτός;». Εισπράττει κι αυτός την… καμτσικιά του: «Ο τρόπος μου αυτός είναι. Να μη μιλάς… Κλείνει η εξέταση. Όποιος πρόλαβε»!

Όλα αυτά μπορείτε να τα ακούσετε στο https://www.youtube.com/watch?v=EqTxzet2KdA, απ’ όπου τα πήραμε κι εμείς. Σε λιγότερο από μια μέρα, η συγκεκριμένη ανάρτηση είχε σχεδόν 12.000 θεάσεις!

ΥΓ1. Στις 23 Μάη του 2011, σε μια άκρως «εκσυγχρονιστική» συνέντευξή του στο energia.gr (https://www.energia.gr/article/46817/kath-pantelhs-kapros-oles-oi-kyvernhseis-antimetopisan-thn-deh-san-meso-askhshs-epirrohs), ο κ. Κάπρος έλεγε μεταξύ άλλων: «Το Μνημόνιο δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επιβάλει κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατάφερνε να επιβάλει τόσα χρόνια. Οι θεσμοί της Ε.Ε. είναι ασθενείς. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους λιγνίτες εκκρεμεί εδώ και 7 ή 8 χρόνια. Η Κομισιόν δεν είχε τις δυνάμεις να επιβάλει στα κράτη-μέλη μια σειρά από πράγματα. Έρχεται τώρα το Μνημόνιο και μας επιβάλλει πράγματα που έπρεπε να είχαμε κάνει μόνοι μας, προ πολλού». Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται κάποιο σχόλιο…

ΥΓ2. Οι τηλε-εξετάσεις έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Και δίνουν ευκαιρία να βγάλουν το φεουδαρχικό τους απωθημένο αρκετοί. Ανάλογα φαινόμενα καταγγέλθηκαν και στο ΕΚΠΑ. Η Σύγκλητος τα ξεπέρασε με μια παράγραφο: «Είναι σημαντικό οι Σχολές, τα Τμήματα και οι διδάσκοντες να μην παρεκκλίνουν από τις αποφάσεις της Συγκλήτου σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους».

Πηγή: eksegersi.gr

Please follow and like us: