Καλούν μετανάστες (της γης τους κολασμένους) για να καθαρίσουν το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία!
Θυμίζουμε ότι στις 11 του Μαρτίου του 2011 η Ιαπωνία βρέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία δεν έχει τελειώσει μέχρι σήμερα. Η τριπλή καταστροφή στοίχισε τουλάχιστον 18.000 ζωές. Η ραδιενεργός μόλυνση ανάγκασε 160.000 Ιάπωνες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Αναφερόμαστε, δηλαδή, στο εργοστάσιο που μόλυνε και συνεχίζει να μολύνει (μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών ακτινοβολιών απελευθερώθηκαν στο περιβάλλον) εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων των γύρω του περιοχών!

Η περιοχή γύρω από τον αποκλεισμένο πυρηνικό σταθμό και σήμερα εξακολουθεί να είναι πολύ επικίνδυνη: εκατοντάδες τόνοι νερού καθημερινά διοχετεύονται στις εγκαταστάσεις του για την ψύξη των αντιδραστήρων. Χωρίς αυτή την ψύξη, η οποία θα πρέπει να συνεχίζεται για χρόνια, οι θερμοκρασίες θα αυξανόταν και πάλι και θα οδηγούσαν και πάλι σε πυρηνικές αντιδράσεις. Εν τω μεταξύ έχουν προκύψει περίπου 320.000 τόνοι ραδιενεργά μολυσμένου νερού. Βρίσκονται σε δοχεία χάλυβα στις εγκαταστάσεις της μονάδας ή έχουν διοχετευθεί  απλά στον Ειρηνικό. Περισσότεροι από 400 τόνοι μολυσμένου νερού διέρρευσαν μόνο μετά το ατύχημα μέσα στη θάλασσα, όπου η ακτινοβολία συναντά τη θαλάσσια ζωή και έτσι φτάνει στο τέλος και στην ανθρώπινη διατροφή.

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει επίσης το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των μεγάλων όγκων των μολυσμένων αποβλήτων που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια εργασιών απορρύπανσης στη ζώνη εκκένωσης.

Ας δούμε, λοιπόν, τώρα την είδηση
Η διεύθυνση της εταιρείας Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) σχεδιάζει να δημιουργήσει νέο πρόγραμμα με βάση το οποίο θα χορηγούνται βίζες σε αλλοδαπούς που επιθυμούν να μεταναστεύσουν στην Ιαπωνία προκειμένου να απασχοληθούν στις εργασίες καθαρισμού και παροπλισμού των εγκαταστάσεων στο κατεστραμμένο εργοστάσιό της στη Φουκουσίμα, βόρεια της ιαπωνικής πρωτεύουσας, δήλωσε εκπρόσωπός της σήμερα.

Η TEPCO έχει διεξαγάγει συνομιλίες με τις διάφορες εταιρείες-υπεργολάβους που εκτελούν εργασίες στον πυρηνικό σταθμό, διότι θέλει οι μετανάστες που θα πάνε να εργαστούν σε αυτόν βάσει του νέου προγράμματος να κατανοούν πλήρως τους κανονισμούς ασφάλειας και προστασίας από τη ραδιενέργεια και να έχουν τα απαραίτητα προσόντα ως προς τη γλώσσα, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Περίπου 4.000 εργαζόμενοι συμμετέχουν σήμερα στις καθημερινές εργασίες στην εγκατάσταση, διευκρίνισε η ίδια.

Η TEPCO έχει επικριθεί από τον ΟΗΕ για την  εκμετάλλευση των εργαζόμενων που συμμετέχουν στον παροπλισμό του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, διαδικασία που θα κρατήσει δεκαετίες. Ο πυρηνικός σταθμός καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011. Επρόκειτο για το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα της τελευταίας εικοσιπενταετίας.

Έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters το 2013 αποκάλυψε εκτεταμένες καταχρήσεις και παραβιάσεις σε βάρος των εργαζομένων που συμμετέχουν στις εργασίες καθαρισμού και παροπλισμού στο εργοστάσιο. Πολλοί εξ αυτών είχαν καταγγείλει πως οι μισθοί που παίρνουν είναι χαμηλοί παρά τους κινδύνους, άλλοι είχαν μιλήσει για ανεπαρκείς κανονισμούς ασφαλείας και εποπτείας και άσχημες εργασιακές συνθήκες. Η TEPCO είχε διαβεβαιώσει τότε πως θα λάμβανε μέτρα για να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα.

Η Ιαπωνία, όπου τόσο οι αρχές όσο και οι πολίτες αντιμετώπιζαν από επιφυλακτικά ως εχθρικά τη μετανάστευση, ανοίγει πλέον τις πόρτες της σε περισσότερους ξένους, βάσει νόμου που τέθηκε σε ισχύ τον τρέχοντα μήνα.

Ο νέος νόμος θα επιτρέψει την έλευση στη χώρα μέσα σε πέντε χρόνια περίπου 345.000 μπλε κολάρων [σ.σ. βιομηχανικών εργατών] αλλά και εργαζόμενων σε υπηρεσίες, για να καλύψουν τις ανάγκες 14 τομέων, από τις κατασκευές ως την φροντίδα και την περίθαλψη ηλικιωμένων κατ′ οίκον, καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Μια κατηγορία εργαζομένων «με συγκεκριμένες ικανότητες» θα μπορεί να παραμείνει στην Ιαπωνία για πέντε χρόνια, αλλά ο εργαζόμενος ή η εργαζόμενη δεν θα έχει το δικαίωμα να φέρνει στη χώρα μέλη της οικογένειάς του παρά μόνο για μικρά διαστήματα.

Μια δεύτερη κατηγορία, που αφορά όμως μόνο βίζες σε εργαζόμενους στις κατασκευές και τα ναυπηγεία, θα επιτρέπει την πιο μακρά παραμονή αλλά και την μετεγκατάστασή τους οικογενειακώς.

Ένα παλαιότερο πρόγραμμα, το οποίο επιτρέπει σε εργαζόμενους να παίρνουν βίζες «ειδικευόμενων τεχνιτών», είχε αμαυρωθεί από σωρεία καταχρήσεων, από την καταβολή υπερβολικά χαμηλών μισθών ως την μη καταβολή μισθών, την υπεραπασχόληση, τη βία, ακόμη και υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Σε τρεις από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό σημειώθηκε τήξη του πυρήνα το 2011. Το τσουνάμι είχε θέσει τον σταθμό εκτός λειτουργίας, διακόπτοντας την ηλεκτροδότησή του και την ψύξη των αντιδραστήρων.

Η καταστροφή ανάγκασε 160.000 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γύρω από το εργοστάσιο. Πολλοί από αυτούς δεν θα επιτρέψουν ποτέ, αφού τα σπίτια τους βρίσκονταν σε περιοχές όπου τα επίπεδα μόλυνσης από τη ραδιενέργεια είναι επικίνδυνα υψηλά.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υπολόγισε το 2016 ότι το κόστος του παροπλισμού του εργοστασίου στη Φουκουσίμα, της απορρύπανσης των μολυσμένων περιοχών και της καταβολής αποζημιώσεων θα ανέλθει σε 21,5 τρισεκατομμύρια γεν (192 δισεκ. δολάρια), ή περίπου το 20% του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού.

Διαβάστε και:

Γκρέμισαν εργατικές κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα (video)

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το