Το «λουκέτο» στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Diamond Print», που μεθοδεύτηκε από την εργοδοσία με την ανοχή του κρατικού μηχανισμού, στέλνοντας 35 εργαζόμενους στην ανεργία και αφήνοντας οφειλές τόσο στους ίδιους όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία, καταγγέλλει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου. Απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων.

Παραμονές Δεκαπενταύγουστου και ενώ είχαν προηγηθεί διαβεβαιώσεις της εταιρείας προς τους εργαζόμενους, ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας, πως θα συνεχίσουν να εργάζονται και να πληρώνονται κανονικά, το εργοστάσιο έκλεισε. «Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν πως οι δουλειές που τυπώνονταν μεταφέρθηκαν σε άλλο εργοστάσιο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως η εργοδοσία φρόντισε εδώ και καιρό να μεταβιβάσει τον μηχανολογικό εξοπλισμό, εν κρυπτώ, σε άλλη εταιρεία του κλάδου», σημειώνει το Συνδικάτο.

«Το συμπέρασμα είναι πως η εργοδοσία της “Diamond Print”, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλες εταιρείες του κλάδου, αξιοποίησε την ανοχή του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης για να αποχωρήσει συντεταγμένα, διασφαλίζοντας τα κέρδη της και αφήνοντας εκτεθειμένους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους», τονίζει το Συνδικάτο.

Υπενθυμίζει ότι παρά τις καταγγελίες του Συνδικάτου, της Σωματειακής Επιτροπής και μεμονωμένων εργαζομένων που έγιναν τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια στις αρμόδιες υπηρεσίες, στην εργοδοσία δόθηκε η δυνατότητα «για ένα συντεταγμένο κλείσιμο που αφήνει τεράστια χρέη στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία».

Το Συνδικάτο σχολιάζει επίσης πως το κλείσιμο ενός ακόμα εργοστασίου του κλάδου συνέπεσε με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την «ανάπτυξη» και την «έξοδο από τα μνημόνια». «Αυτή είναι όμως η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται: Εργαζόμενοι με μισθούς πείνας, συχνά απλήρωτοι για μήνες, και διασφάλιση της ατομικής περιουσίας των βιομηχάνων που αποφασίζουν να επενδύσουν αλλού τα χρήματά τους. Στον κλάδο έχουμε δει άλλωστε να κλείνουν επιχειρήσεις, αφήνοντας εργάτες στο δρόμο κατά την περίοδο της ύφεσης και στη φάση της ανάπτυξης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

«Οι εργαζόμενοι έχουμε όπλο μας τον αγώνα και την αλληλεγγύη και με αυτά θα πορευτούμε», τονίζει το Συνδικάτο και ξεκαθαρίζει πως θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, αξιοποιώντας κάθε μέσο και μορφή οργάνωσης της πάλης για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το