Ο Basil al-Araj ήταν Παλαιστίνιος ακτιβιστής και ηγέτης του κινήματος νεολαίας, ο οποίος σκοτώθηκε 31 ετών σε ισραηλινή επιδρομή στη Ραμάλα στις 6 Μαρτίου 2017.

Στο βιβλίο του, «I Have Found My Answers», (“Έχω βρει τις Απαντήσεις Μου”) -που εκδόθηκε μετά το θάνατό του- αναφέρεται στον πόλεμο κατά τη διάρκεια της σιωνιστικής επίθεσης του 2014 στη Γάζα, λίγο πριν από την χερσαία εισβολή των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στις 17 Ιουλίου.

Ο Basil Al-Araj στο βιβλίο του έδινε οδηγίες για την αντίσταση ενάντια στους σιωνιστές και -ανάμεσα στα άλλα- κατέληγε σε οκτώ κανόνες και ιδέες που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αγωνιστές στην περίπτωση που ο εχθρός κάνει χερσαία επιχείρηση.

Έγραφε λοιπόν:

Εφόσον γίνεται λόγος για χερσαία επιχείρηση, πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφορα σημεία:

1. Η παλαιστινιακή αντίσταση αποτελείται από αντάρτικους σχηματισμούς των οποίων οι στρατηγικές ακολουθούν τη λογική του ανταρτοπόλεμου ή του υβριδικού πολέμου, του οποίου οι Άραβες και οι Μουσουλμάνοι έχουν γίνει έμπειροι γνώστες μέσω των εμπειριών μας στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τον Λίβανο και τη Γάζα. Ο πόλεμος δεν βασίζεται ποτέ στη λογική των συμβατικών πολέμων και στην υπεράσπιση σταθερών σημείων και συνόρων. Αντίθετα, σύρεις τον εχθρό σε ενέδρα. Δεν μένεις σε μια σταθερή θέση για να την υπερασπιστείς. Αντίθετα, εκτελείς ελιγμούς, κίνηση, απόσυρση και επίθεση από τα πλάγια και τα πίσω. Επομένως, μην το συγκρίνετε ποτέ με τους συμβατικούς πολέμους.

2. Ο εχθρός θα διαδώσει φωτογραφίες και βίντεο από την εισβολή του στη Γάζα, την κατάληψη κτιρίων κατοικιών ή την παρουσία σε κοινόχρηστους χώρους και γνωστά ορόσημα. Αυτό είναι μέρος του ψυχολογικού πολέμου στους ανταρτοπόλεμους. Αφήνεις τον εχθρό σου να κινηθεί όπως θέλει για να πέσει στην παγίδα σου και εσύ να τον χτυπήσεις. Εσείς καθορίζετε την τοποθεσία και το χρόνο της μάχης. Έτσι, μπορεί να δείτε φωτογραφίες από την πλατεία Al-Katiba, την Al-Saraya, την Al-Rimal ή την οδό Omar Al-Mukhtar, αλλά μην αφήσετε αυτό να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητά σας. Η μάχη κρίνεται από τα συνολικά της αποτελέσματα και αυτό είναι απλώς μια παράσταση.

3. Μη διαδίδετε ποτέ την κατοχική προπαγάνδα και μην συμβάλλετε στην ενστάλαξη της αίσθησης της ήττας. Αυτό πρέπει να επικεντρωθεί, γιατί σύντομα θα αρχίσουμε να μιλάμε για μια μαζική εισβολή στη Beit Lahia και στο Al-Nusseirat, για παράδειγμα. Μην σκορπίζετε ποτέ πανικό. να είστε υποστηρικτές της αντίστασης και να μην διαδίδετε καμία είδηση που μεταδίδεται από την κατοχή (ξεχάστε την ηθική και την αμεροληψία της δημοσιογραφίας, όπως ο σιωνιστής δημοσιογράφος είναι μαχητής, έτσι είστε και εσείς).

4. Ο εχθρός μπορεί να μεταδίδει εικόνες αιχμαλώτων, πιθανότατα αμάχων, αλλά ο στόχος είναι να υποδηλώσει την ταχεία κατάρρευση της αντίστασης. Μην τους πιστεύετε.

5. Ο εχθρός θα πραγματοποιήσει τακτικές, ποιοτικές επιχειρήσεις για τη δολοφονία κάποιων συμβόλων [της αντίστασης] και όλα αυτά είναι μέρος του ψυχολογικού πολέμου. Όσοι πέθαναν και αυτοί που θα πεθάνουν δεν θα επηρεάσουν ποτέ το σύστημα και τη συνοχή της αντίστασης γιατί η δομή και οι σχηματισμοί της αντίστασης δεν είναι συγκεντρωτικές αλλά οριζόντιες και διαδεδομένες. Στόχος τους είναι να επηρεάσουν τη βάση στήριξης της αντίστασης και τις οικογένειες των αντιστασιακών, καθώς είναι οι μόνοι που μπορούν να επηρεάσουν τους άνδρες της αντίστασης.

6. Οι άμεσες ανθρώπινες και υλικές απώλειές μας θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του εχθρού, κάτι που είναι φυσικό στους ανταρτοπόλεμους που βασίζονται στη δύναμη της θέλησης, στο ανθρώπινο στοιχείο και στην έκταση της υπομονής και της αντοχής. Είμαστε πολύ πιο ικανοί να αναλάβουμε το κόστος, επομένως δεν χρειάζεται να συγκρίνουμε ή να ανησυχούμε από το μέγεθος των αριθμών.

7. Οι σημερινοί πόλεμοι δεν είναι πλέον μόνο πόλεμοι και συγκρούσεις μεταξύ στρατών, αλλά μάλλον αγώνες μεταξύ κοινωνιών. Ας είμαστε σαν μια συμπαγής δομή και ας παίξουμε ένα παιχνίδι δαγκώματος δαχτύλων με τον εχθρό, την κοινωνία μας ενάντια στην κοινωνία τους.

8. Τέλος, κάθε Παλαιστίνιος (με την ευρεία έννοια, δηλαδή όποιος βλέπει την Παλαιστίνη ως μέρος του αγώνα του, ανεξάρτητα από τη δευτερεύουσα ταυτότητά του), κάθε Παλαιστίνιος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την Παλαιστίνη, οπότε προσέξτε να μην αποτύχετε στο καθήκον.

πηγή: Julie Webb-Pullman

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το