Πανεκπαιδευτική Κινητοποίηση: Τετάρτη 21 Οκτώβρη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα και στο Ηράκλειο  μια Μαζική Πανεκπαιδευτική Απεργιακή  Κινητοποίηση και Συγκέντρωση,  με απόφαση των ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, με τη  μαζική συμμετοχή μαθητών και φοιτητών, αλλά και με τη στήριξη  άλλων σωματείων που συμμετείχαν στην  κινητοποίηση, αξιοποιώντας τη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, ενώ εμφανής ήταν η  στήριξη των  Συνταξιουχικών Ενώσεων.

Το Πανευρωπαϊκό κλίμα του ξεσηκωμού και ιδιαίτερα οι αιματηρές και ανυποχώρητες μαθητικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία ευαισθητοποίησαν τους μαθητές και αρκετούς φοιτητικούς συλλόγους, που αποτέλεσαν τον κύριο όγκο της σημερινής συγκέντρωσης στην κεντρική Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου.

Ήδη αρκετή ώρα πριν τη συγκέντρωση,   είχαν συγκεντρωθεί πολλοί μαθητές  στην πλατεία, συγκροτημένοι σε μπλοκ ανά σχολείο,  και  -με προμετωπίδα τα πανό  τους- πρόβαλλαν το αίτημα της κατάργησης των ταξικών φραγμών,  της αύξησης των κονδυλίων για την παιδεία και της κατοχύρωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και  πολιτικών ελευθεριών. Αξίζει να τονιστεί ότι πολλά σχολεία σήμερα τελούν υπό κατάληψη στο Ηράκλειο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας  για την αντιεκπαιδευτική πολιτική  που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και στη βάση της συμπόρευσης με το εκπαιδευτικό κίνημα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης και τα εκπαιδευτικά σωματεία (ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ), συγκροτώντας μπλοκ που δεν έφταναν στο επίπεδο της μαζικότητας και της μαχητικότητας των μαθητικών και φοιτητικών μπλοκ, φαινόμενο που οφείλεται στο κυρίαρχο κλίμα της αναβλητικότητας και της  κωλυσιεργίας στη  λήψη αγωνιστικών  αποφάσεων από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ)  και γενικώς στην έλλειψη βούλησης για τη διαμόρφωση αγωνιστικού διεκδικητικού κλίματος στη βάση, με ευθύνη όχι μόνο των παρατάξεων της συναίνεσης στην αντιλαϊκή πολιτική (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ), αλλά και της ΑΣΕ/ΠΑΜΕ  που έχει την προεδρία στις εκπαιδευτικές  ομοσπονδίες και στην ΑΔΕΔΥ.

Από το χώρο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ αντισταθήκαμε σε αυτό το αρνητικό κλίμα, με  ένα σύνολο αγωνιστικών  προτάσεων, αρκετές μέρες πριν την Απεργία (οργάνωση κλιμακίων ενημέρωσης από το ΔΣ, ενημερώσεις όμορων σχολείων, ανάρτηση πανό, συγκρότηση Απεργιακής Επιτροπής κλπ) που έπεσαν όλες στο κενό, αφού κυρίως οι  γραφειοκρατικές παρατάξεις  «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ/ΠΑΣΚ» όχι μόνο δεν εστίασαν στο απεργιακό κλίμα, αλλά παραμονές της απεργίας έκαναν ενημερώσεις στα σχολεία, με στόχο τη συμμετοχή των συναδέλφων στις αντιδημοκρατικές-αντισυλλογικές  Ηλεκτρονικές Εκλογές! για τα ΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ!, εδραιώνοντας τον πιο αντιδραστικό νόμο Χατζηδάκη που φιμώνει το συνδικαλισμό και καλλιεργώντας κλίμα ηττοπάθειας και …προσαρμογής στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική.

Στην αντίπερα όχθη, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ -με τη δυναμική των δύο εδρών που διαθέτει– εστίασε στον απεργιακό στόχο και κατέθεσε τις δυνάμεις της,  για να ενημερώσει και να πείσει, όσο γίνεται, περισσότερους συλλόγους εκπαιδευτικών για την αναγκαιότητα της Συμμετοχής στις στάσεις εργασίας των ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ  και   στην Απεργιακή Συγκέντρωση, καλλιεργώντας κλίμα αντίστασης. Με όλα τα δυνατά μέσα -προκηρύξεις, ανακοινώσεις, τοποθετήσεις στους συλλόγους-, τόνισε  την ανάγκη της συλλογικής πάλης ενάντια στη φτώχεια, την  ακρίβεια, την αμορφωσιά, την  πολεμική οικονομία και την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα.

Μάλιστα , η παράταξή μας -με δική της πρωτοβουλία- ανέδειξε το  οξυμμένο κτιριακό πρόβλημα στο ΕΕΕΚ και την Ειδική Αγωγή, με αποτέλεσμα σήμερα στην απεργιακή  συγκέντρωση οι συνάδελφοι αυτού του σχολείου να συγκροτήσουν δικό τους μπλοκ και να προβάλουν το αίτημα της σχολικής στέγης με ξεχωριστό πανό που έκανε έντονη την παρουσία του.

Συγχρόνως, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ -με το δικό της ξεχωριστό  μπλοκ στη Συγκέντρωση και  με Πανό που καταδικάζει την πολιτική της πείνας, αδιοριστίας και ποινικοποίησης- κατέδειξε την αντίθεσή της στην στυγνά αντιλαϊκή πολιτική της υποχρηματοδότησης, της επίτασης των ταξικών φραγμών και της καταστολής, συσπειρώνοντας αρκετούς συναδέλφους, ενώ παράλληλα στήριξε και το πανό της ΕΛΜΕ.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της παράταξής μας  στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ τοποθετήθηκε στη σημερινή συγκέντρωση, εστιάζοντας στα καίρια ζητήματα των μισθών,  των διορισμών, των ταξικών φραγμών κλπ. Μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη καταδίκης των Διώξεων και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση  την Παρασκευή (23/10) που καλούνται στο Πειθαρχικό οι συνάδελφοί μας από την ΕΛΜΕ Πειραιά.

Με το τέλος των τοποθετήσεων, ακολούθησε  μια μαζική και ειρηνική  πορεία στους κεντρικούς δρόμους, που κατέληξε στο σημείο αφετηρίας, αφήνοντας μια καλή παρακαταθήκη για τους ακόμη πιο μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες που πρέπει να οργανωθούν  στο άμεσο μέλλον για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κομμάτων της εγχώριας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων της.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το