ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 2/10/2026

Η ΕΛΜΕ Σάμου κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας 8:00-11:00 και η ΟΛΜΕ συμπληρωματική 11:00-14:00 για την Παρασκευή 2/10/2026 προκειμένου να συγκεντρωθούμε έξω από τα Γυμνάσια της πόλης στις 8:00 και να διαμαρτυρηθούμε για την τρομοκράτηση των μαθητών μας. Στο κρατητήριο, σαν να ήταν κακούργοι, πέρασαν την περασμένη νύχτα τρεις μαθητές και μαθήτριες των 1ου και 2ου Γυμνασίου Σάμου που τελούσαν υπό κατάληψη και οδηγήθηκαν, μαζί με άλλους/ες τρεις που κρατήθηκαν για κάποιες ώρες για να οδηγηθούν στο αυτόφωρο μαζί με τους γονείς τους. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους μαθητές είναι «διατάραξη οικιακής ειρήνης» και «διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας» και για τους γονείς «παραμέληση εποπτείας ανηλίκου».

Υπήρξε άμεση κινητοποίηση μελών των ΔΣ της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, γονιών και εκπροσώπων Συλλόγων Γονέων, καθώς και συμμαθητών/τριών τους. Αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι/ες μετά από πολύωρη ταλαιπωρία, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 10 Δεκέμβρη για τους/τις ανήλικους/ες και για τις 27 Μαΐου για τους γονείς.

Τα αιτήματα και οι προβληματισμοί των μαθητών/τριών για τη βελτίωση της σχολικής καθημερινότητας και της εκπαίδευσης γενικότερα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διάλογο και παιδαγωγική ευαισθησία και πάντα προς όφελος των παιδιών και όχι με κατασταλτικά μέτρα, ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων, τρομοκρατία και δικαστικές διώξεις που το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να βλάψουν τον ψυχισμό των παιδιών και τελικά να τραυματίσουν όλη η σχολική κοινότητα.

Η θέση των παιδιών είναι στις σχολικές αίθουσες και όχι στα αστυνομικά τμήματα και τα δικαστήρια.

Τη στιγμή που τα κενά εκπαιδευτικών παραμένουν, έχουμε συγχωνεύσεις τμημάτων, σωρεία αυθαιρεσιών, κτιριακά και πολλά άλλα προβλήματα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, επιλέγεται η συγκεκριμένη τακτική τρομοκράτησης ως απάντηση στα δίκαια αιτήματα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Οι μαθητές καλούνται να κάνουν μάθημα σε υπερπλήρεις αίθουσες και σε σχολικούς χώρους για τους οποίους τίθενται ζητήματα καταλληλότητας και ασφάλειας. Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι η τρομοκράτηση όσων διαμαρτύρονται, αλλά κάθε παιδί να βρίσκεται σε ένα σχολείο ασφαλές, λειτουργικό και αντάξιο των μορφωτικών του αναγκών.

Δε θα περάσει η καταστολή και η τρομοκρατία. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές των περικοπών και της διάλυσης του Δημόσιου Σχολείου, μαζί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

ΜΑΘΗΤΕΣ-ΓΟΝΕΙΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το