A ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής (Περιστέρι)
Για το νέο κρατικό – εργοδοτικό έγκλημα σε εργοστάσιο του Ασπροπύργου
Οι ζωές μας δεν είναι «κόστος»! Καμία θυσία για τα κέρδη τους!
Ένα ακόμη προδιαγεγραμμένο κρατικό-εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε πρόσφατα σε εργοστάσιο σκραπ στον Ασπρόπυργο. Ένας εργάτης νεκρός και δέκα τραυματίες – οι δύο διασωληνωμένοι με σοβαρά εγκαύματα – είναι ο τραγικός απολογισμός της έκρηξης και της πυρκαγιάς που ακολούθησε. Δεν πρόκειται ούτε για «ατομική ευθύνη» ούτε για «κακιά στιγμή». Οι ευθύνες κυβέρνησης, κράτους, εργοδοσίας όπως και όσων στήριξαν και στηρίζουν τους σχεδιασμούς της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη Δυτική Αττική, μέρος της ίδιας της ευρωπαϊκής«κανονικότητας», είναι εγκληματικές, καθώς η απουσία ουσιαστικών ελέγχων, μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και σχεδίου εκκένωσης μετά την πρώτη έκρηξη, θυσιάζεται στον βωμό των κερδών της εργοδοσίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις γειτονικές επιχειρήσεις που συνέχιζαν να λειτουργούν, τις έκλεισαν σωματεία και συνδικαλιστές και όχι οι αρμόδιες κρατικές αρχές. Δεν υπήρχε κανένα σύστημα πυρασφάλειας, παρά μόνο ένας κρουνός για εγκατάσταση 2.000 τ.μ., τη στιγμή που μόνο στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου έχουν καταγραφεί εκατοντάδες πυρκαγιές. Νέα «Τέμπη» και νέες «Βιολάντες» βρίσκονται προ των πυλών.
Ανύπαρκτα είναι και τα σχέδια διαφυγής και προστασίας της ζωής χιλιάδων εργαζομένων, ενώ εργοστάσια λειτουργούν δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, λαϊκές γειτονιές και σχολεία. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 200 εργάτες και εργάτριες θυσιάστηκαν για τα κέρδη της εργοδοσίας μόνο το 2025. Οι κρατικές προτεραιότητες ξεπερνούν κάθε όριο προκλητικότητας, καθώς σε αντίστοιχα περιστατικά η μοναδική οδηγία προς τα σχολεία ήταν «κλείστε τα παράθυρα». Δεν τους αρκεί η μετατροπή της Δυτικής Αττικής σε μια απέραντη «Ειδική Οικονομική Ζώνη», χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αλλά επιδιώκουν να την καταστήσουν και ενεργειακό και πολεμικό κόμβο των ΗΠΑ, μετατρέποντάς την σε πιθανό στόχο αντιποίνων.
Καμία συγκάλυψη των ευθυνών! Ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας!
• Να εξασφαλιστούν άμεσα η πλήρης περίθαλψη, η αποκατάσταση, οι αποζημιώσεις, τα ένσημα και οι μισθοί όλων των εργαζομένων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να καλυφθούν όλα τα έξοδα χειρουργείων, αποθεραπείας και ψυχολογικής στήριξης των οικογενειών.
• Εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης στη Δυτική Αττική, με κριτήριο την προστασία της ζωής του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος.
• Άμεση στελέχωση του ΣΕΠΕ, του Τμήματος Επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και διασφάλιση υποχρεωτικών τακτικών ελέγχων στους χώρους εργασίας.
• Άμεση στελέχωση των σχολείων και του ΕΣΥ στη Δυτική Αττική με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση περιστατικών βιομηχανικών ατυχημάτων.
• Κατάργηση της 13ωρης σκλαβιάς. Μισθοί, εργάσιμος χρόνος και συντάξεις σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος – Ο Γενικός Γραμματέας
Κατσιγιάννης Αλέξανδρος – Κρανάς Αθανάσιος
e-prologos.gr

