από το fb του Γιώργου Λιερού

Η ιλιγγιώδης ανάπτυξη της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας χάρη στον Τραμπ και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα εξαιρετικά διαφωτιστικό άρθρο της Washington Post σε ελεύθερη πρόσβαση στα σχόλια

….. Η Rheinmetall, εταιρεία, που κάποτε θεωρούνταν ένα απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου σε παρακμή, έχει αναδειχθεί σε γίγαντα της κατασκευής όπλων και σε κεντρική δύναμη στην επανεξοπλισμό της Ευρώπης.

Η τιμή της μετοχής της Rheinmetall έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τότε που ο Τραμπ εξέδωσε το αίτημά του ως εκλεγμένος πρόεδρος τον περασμένο Δεκέμβριο. Τώρα, ως ο πιο πολύτιμος κατασκευαστής όπλων της Ευρώπης, η αγοραία αξία της έχει εκτοξευθεί σε περισσότερα από 91 δισεκατομμύρια δολάρια από 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -ξεπερνώντας γνωστές γερμανικές εταιρείες όπως η Adidas, η Bayer, η Lufthansa και η Volkswagen.

…..«Γινόμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές στον τομέα της άμυνας», δήλωσε ο Papperger[ ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall] τον περασμένο μήνα, ανακοινώνοντας την τελευταία εντυπωσιακή οικονομική έκθεση της εταιρείας.

Ο Papperger φιλοδοξεί ο όγκος πωλήσεων της Rheinmetall να φτάσει σύντομα ή να ξεπεράσει αυτόν των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών άμυνας, όπως η Lockheed Martin και η Northrop Grumman -εταιρείες που πολλοί περίμεναν να επωφεληθούν περισσότερο από τις τεράστιες νέες δαπάνες της Ευρώπης για την άμυνα, υποθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στο έργο.

Ωστόσο, 80 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα εργοστάσια όπλων της Γερμανίας λειτουργούν και πάλι σε πλήρη ρυθμό. Εταιρείες όπως η Diehl, η Heckler & Koch και η KNDS παράγουν επίσης πυροβόλα όπλα και άρματα μάχης, αλλά κανένας ανταγωνιστής -στη Γερμανία ή σε ολόκληρη την ήπειρο- δεν μπορεί να συγκριθεί με την ανάπτυξη της Rheinmetall.

…….Για μερικούς, ο Papperger είναι ένας πατριώτης με επιχειρηματικό πνεύμα που ανταποκρίνεται σε ένα ιστορικό κάλεσμα. Για άλλους, είναι ένας κερδοσκόπος. Πέρυσι, σύμφωνα με έγγραφα της εταιρείας, έλαβε αμοιβή ύψους 3,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, κατείχε επίσης 160.000 μετοχές της εταιρείας, αξίας άνω των 324 εκατομμυρίων δολαρίων.

…….Την εποχή [ που ανέλαβε ο Papperger ], η Rheinmetall βρισκόταν σε δυσχερή θέση, με την τιμή της μετοχής της να είναι κάτω από 50 δολάρια. Η τρέχουσα τιμή της είναι σχεδόν 2.000 δολάρια.

……..Τα έσοδα [της εταιρείας], περίπου 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 25 έως 30 τοις εκατό φέτος. Η Rheinmetall αρνήθηκε το αίτημα για συνέντευξη με τον Papperger, αλλά σε τηλεφωνική συνδιάλεξη την περασμένη εβδομάδα με ξένους ανταποκριτές στη Γερμανία, ο ίδιος δήλωσε ότι προβλέπει ότι τα έσοδα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια και ότι το εργατικό δυναμικό θα μπορούσε να αυξηθεί σε περισσότερα από 40.000 άτομα τα επόμενα δύο χρόνια..

…..Καθώς γίγαντες της άμυνας όπως η Rheinmetall αναδύονται, η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να συντονίσει τις στρατιωτικές της προσπάθειες. Γάλλοι βουλευτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη στρατηγική της Βερολίνου στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με έναν από αυτούς να προειδοποιεί ότι αυτή «ενισχύει ακόμη περισσότερο τη λογική του ανταγωνισμού, σε βάρος της λογικής της συνεργασίας».

Η Γαλλία είχε κάποτε ως στόχο να ηγηθεί της ενοποίησης της άμυνας της Ευρώπης -ένα όραμα που υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν- αλλά η οικονομική πραγματικότητα έθεσε τη Γερμανία στο τιμόνι. «Τελικά, το ερώτημα είναι: ποιος έχει τα χρήματα;» είπε ο Mölling, επισημαίνοντας την ταχεία αύξηση των δαπανών της Γερμανίας. «Είναι τόσο απλό».

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το