Με σημαντική συμμετοχή συναγωνιστών και φίλων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ του Μ-Λ ΚΚΕ Ικαρίας  την Τρίτη 15/11.

Μετά από μια σύντομη εισαγώγη προβλήθηκε ένα ολιγόλεπτο βίντεο με στιγμές από την περίοδο της δικτατορίας, τους σημαντικούς σταθμούς της αντιδικτατορικής πάλης και το χρονικό της εξέγερσης του πολυτεχνείου, ενώ μετά ακολούθησε η εισήγηση από τον σ. Βασίλη Πετράκη.

Στην εισήγηση έγινε μια εκτεταμένη αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής και του μεταπολεμικού κόσμου και στις αιτίες και τα γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της αμερικανοκίνητης χούντας. Σε συνάρτηση με την μεγάλη διαπάλη που ξέσπασε στο κομμουνιστικό κίνημα μετά το 1956, παρουσιάστηκε η δράση και ο ρόλος των δυνάμεων στην περίοδο της δικτατορίας και στα γεγονότα του Πολυτεχνεόυ.   Με τον ίδιο τρόπο παρουσιάστηκε η πάλη αυτών των δύο γραμμών όπως συνεχίζεται από τότε και καθορίζει και τις εξελίξεις στο κίνημα σήμερα. Η εισήγηση ανέπτυξε επιγραμματικά πλευρές της διεθνούς και εσωτερικής κατάστασης, την επικαιρότητα των αιτημάτων και των μηνυματων του Πολυτεχνείου στις σημερινές συνθήκες και κατέληξε στην ανάγκη της απόρριψης των ρεφορμιστικών και εκλογικών αυταπατών και της ανασύνταξης της αγωνιστικής απάντησης του λαού μας.

Ακολούθησε μια πλούσια κουβέντα στην οποία παρουσιάστηκαν πλευρές και γεγονότα της αντιδικτατορικής πάλης και της πάλη των δυο γραμμών όπως εκδηλώθηκε μέσα στο Πολυτεχνείο. Οι περισσότερες τοποθετήσεις επικεντρώθηκαν στα σημερινά ζητήματα του πολέμου, της φτώχειας, της ακρίβειας και του χτυπήματος των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Παρά τις δυσκολίες της περιόδου, κυρίαρχη ήταν η αντίληψη ότι οι διεργασίες που συντελούνται στην κοινωνία και η οργή που σωρεύεται θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην έξοδο του λαϊκού παράγοντα και ότι αυτό που θα κρίνει την εξέλιξη τους θα είναι η οργάνωση και ο προσανατολισμός τους.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το