ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης Καλλιθέας Μοσχάτου

ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΕΣ

Τι αποδεικνύει η φετινή μας εμπειρία;

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι/ισσες

Η πολιτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας  για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, δέχθηκε σοβαρό πλήγμα τις προηγούμενες μέρες από την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων. Το 90% των εκπαιδευτικών, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες (μετά και την παταγώδη απόρριψη της αντιδημοκρατικής εμμονής τους για τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια) έδωσαν ένα ισχυρό και ηχηρό ράπισμα στην πολιτική του ΥΠΑΙΘ.

Παρά τις πιέσεις, την κινδυνολογία, τις φήμες οι εκπαιδευτικοί σταθήκαμε όρθιοι.

Ίσως γιατί ποτέ άλλοτε σε αυτή τη χώρα το «νόμιμο» δεν ήταν σε τόσο μεγάλη αντιδιαστολή με το «ηθικό». Συνεχώς παράγεται μια “νομιμότητα” που αντιστρατεύεται και τη λογική και την ηθική.

Ίσως γιατί αποφασίσαμε ότι δε θα μας πισωγυρίσει, ούτε θα διακόψει την πορεία μας ο εκφοβισμός, γιατί γνωρίζουμε ότι εάν μείνουμε αδρανείς και άπραγοι αυτό θα δυσκολέψει τη θέση μας και θα γίνει κακή κληρονομιά στην επόμενη γενιά.

Ίσως γιατί ξέρουμε καλά ότι η αυγή χαράζει όταν την απελευθερώνουμε. Γιατί το φως υπάρχει πάντα. Αρκεί να είμαστε αρκετά γενναίοι για να το αντικρίσουμε. Αρκεί να είμαστε αρκετά γενναίοι για να γίνουμε φως.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

            Αποδείξαμε ότι όταν συσπειρωνόμαστε αποφασιστικά γύρω από τα σωματεία μας και διεκδικούμε το δίκιο των αναγκών μας τότε μόνο μας υπολογίζουν!  Αυτό το συμπέρασμα, που ενισχύεται και από την ιστορική εμπειρία του παρελθόντος είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.

Ο πρώτος γύρος (μάχη) της αναμέτρησης με τις αντιεκπαιδευτικές διαλυτικές συνέπειες για το δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των δασκάλων, έληξε, αποκρούστηκε.

                Ο πόλεμος όμως που μας έχουν κηρύξει ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ!

            Το υπουργείο ανασυντάσσει τις δυνάμεις, τα επιχειρήματα και τις συμμαχίες του αναζητώντας τον κατάλληλο τρόπο και τον κατάλληλο χρόνο για να υλοποιήσει την αξιολόγηση με στόχο την κατηγοριοποίηση των σχολείων και την χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.

            Σε κάθε τέτοια απόπειρα, με ολόπλευρη ενημέρωση προς όλες και όλους, η αποφασιστική ενωτική δική μας στάση πρέπει και μπορεί να την αποκρούσει.

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι/ισσες

Εμείς ως ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου είμαστε πολύ περήφανοι για τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας!

Και θέλουμε, από αυτό εδώ το βήμα, με απόλυτη συναδελφικότητα,  να καλέσουμε και τους Συλλόγους των  σχολείων της περιοχής μας που πήραν (πλειοψηφικά) απόφαση υπέρ της αξιολόγησης να το ξαναδούν και να συνταχθούν μαζί μας. Γιατί εμείς οι εκπαιδευτικοί, όλοι εμείς, έχουμε τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια προβλήματα, παίρνουμε τον ίδιο λειψό μισθό, έχουμε τις ίδιες κακές συνθήκες εργασίας και αντιμετωπιζόμαστε με την ίδια απαξίωση από αυτούς που λένε ότι θέλουν να φέρουν την αξιολόγηση για το καλό το δικό μας και των μαθητών μας. Να θυμόμαστε πάντα ότι η αξιολόγηση δεν είναι γραβάτα, όπως προσπαθούν να μας την παρουσιάσουν, αλλά θηλειά στο λαιμό όλης της σχολικής κοινότητας.

Και υποσχόμαστε ότι ως ΕΛΜΕ δε  θα σταματήσουμε ούτε λεπτό να διεκδικούμε με την παρουσία μας και τη δράση μας ένα καλύτερο ενιαίο δωρεάν δημόσιο δια ζώσης σχολείο, ανοικτό και φιλόξενο στους δασκάλους και τους μαθητές, αντίστοιχο στις πραγματικές μας ανάγκες , τις προσδοκίες μας , τους οραματισμούς μας   και στις μεγάλες δυνατότητες  και προοδευτικές προκλήσεις της εποχής μας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το