Την τελευταία της πνοή άφησε την Πέμπτη (27/8) σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, η αγωνίστρια δικηγόρος, Εμπρού Τιμτίκ (Ebru Timtik), που έκανε απεργία πείνας για 238 ημέρες μετά την καταδίκη της πέρυσι, διαμαρτυρόμενη για τους όρους που δικάστηκε και καταδικάστηκε για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Ο θάνατός της έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των θυμάτων της άγριας τρομοκρατίας, των διώξεων και βασανιστηρίων, που ασκεί το καθεστώς του Ερντογάν ενάντια σε κάθε αντίπαλη φωνή, ιδιαίτερα αν έχει αναφορά στην πολύπαθη κουρδική μειονότητα. Είναι η τέταρτη νεκρή απεργός πείνας μέσα σε ένα χρόνο στην Τουρκία, μετά τους Helin Bölek, Mustafa Koçak και İbrahim Gökçek.

Το Νομικό Γραφείου του Λαού, του οποίου υπήρξε δραστήριο μέλος, ανακοίνωσε το θάνατό της, αναφέροντας ότι η Εμπρού Τιμτίκ πραγματοποιούσε απεργία πείνας απαιτώντας μια δίκαιη δίκη.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Τιμτίκ οδηγήθηκε στο νοσοκομείο της φυλακής στις 30 Ιούλη, ενώ νωρίτερα το δικαστήριο είχε απορρίψει αίτημα του Ινστιτούτου Ιατροδικαστών που διαπίστωνε ότι η κατάσταση της υγείας της επέβαλλε την άμεση αποφυλάκισή της.

Η νεαρή δικηγόρος είχε συλληφθεί το 2017 κατηγορούμενη για «τρομοκρατία», επειδή υπερασπίστηκε αγωνιστές που κατηγορούνταν για συμμετοχή στη φιλουκουρδική οργάνωση DHKP-C, την οποία η Άγκυρα έχει θέσει εκτός νόμου. Η Τιμτίκ ζητούσε επανάληψη της δίκης της με δίκαιους όρους και διαφάνεια, αφού καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση, με στημένο κατηγορητήριο. Επιπλέον, η καταδίκη της ανακοινώθηκε χωρίς να εξεταστεί καθόλου η έφεση που υπέβαλαν οι συνήγοροί της. Η έφεση στην καταδικαστική ετυμηγορία που υποβλήθηκε τον Μάρτη του 2019 απορρίφθηκε τον Οκτώβρη, ενώ μια επιπλέον έφεση εξακολουθεί να εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας.

Στο μεταξύ πολλαπλασιάζονται διεθνώς οι εκδηλώσεις καταγγελίας της βάναυσης τουρκικής κυβέρνησης και ενισχύεται το κίνημα συμπαράστασης στο συναγωνιστή και συνάδελφο (δικηγόρο) τής Τιμτίκ, Αϊτάτζ Ουνσάλ (Aytaç Ünsal), που ξεκίνησε απεργία πείνας τον Απρίλη «για να ενισχύσει το αίτημά τους για δίκαιες δίκες και για απονομή δικαιοσύνης στην Τουρκία». Οι δύο δικηγόροι δήλωναν αποφασισμένοι να «συνεχίσουν την απεργία πείνας ακόμη κι αν αυτή οδηγήσει στο θάνατό τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της 11ης Αυγούστου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αγγλίας και της Ουαλίας, της Διεθνούς Ένωσης Δικηγόρων και άλλων οργανώσεων.

Στη Θεσσαλονίκη η διαδήλωση διαμαρτυρίας στο τουρκικό προξενείο, την επόμενη του θανάτου της τουρκάλας αγωνίστριας, δέχθηκε την άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής. Το πρόσχημα για την αστυνομική επίθεση δόθηκε όταν οι διαδηλωτές, κύρια κουρδικής καταγωγής, έκαψαν ένα πανό με φωτογραφία του Ερντογάν. Η αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές διαδηλωτών, ενάντια στους οποίους σχηματίστηκε και δικογραφία «για διατάραξη φιλικών σχέσεων του ελληνικού κράτους με ξένο κράτος».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Εξωτερικών «έσπευσε» με ανακοίνωσή του να καταδικάσει «πλήρως κάθε ενέργεια που δεν συνάδει με το πνεύμα ειρηνικής διαμαρτυρίας» και να διαβεβαιώσει την τουρκική κυβέρνηση ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες».

Ανάλογη στάση τήρησε η αστυνομία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θάνατο της Ebru στην Αθήνα (28/8). Στη διάρκεια της κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε έξω από την τουρκική πρεσβεία με πορεία στα γραφεία της ΕΕ, η αστυνομία περικύκλωσε τους διαδηλωτές και έκανε χρήση βίας και χημικών.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστή στη γραμμή της υπακοής στις επιλογές των ισχυρών ξένων «στηριγμάτων» της τηρεί ευπειθή στάση, μη τυχόν και …διαταραχθεί το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που επικρατεί το τελευταίο διάστημα!

Στο μεταξύ αθωώθηκαν τη Δευτέρα (1/9) με ομόφωνη απόφαση από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, δύο κατηγορούμενοι Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες, οι Baris Erkius και Huseyin Soungou. Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί έξω από την τουρκική πρεσβεία στις 19 Αυγούστου (λίγα εικοσιτετράωρα πριν καταλήξει η Τιμτίκ) μετά από συγκέντρωση συμπαράστασης για τους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους απεργούς πείνας δικηγόρους Εμπρού Τιμτίκ και Αϊτάτζ Ουνσάλ.
Στους συλληφθέντες είχαν αποδοθεί οι κατηγορίες της διακεκριμένης φθοράς ξένης περιουσίας και της απείθειας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το