Αργήσαμε, σύντροφε. Αργήσαμε πολύ.
Πρέπει να πούμε το δικό μας τραγούδι.

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω! Για τον κορονοϊό μιλάμε. Διαλέγετε και παίρνετε ποιον δρόμο θα πάρετε. Ήταν κάποτε, βλέπεις και η Ηράκλεια επιλογή, που μας συνήθισε να σκεφτόμαστε, διπολικά. Ο δρόμος της Αρετής και της Κακίας. Είχες δυο επιλογές. Από δω ή από κει. Σήμερα, αν ακολουθήσεις τις κυβερνητικές προτροπές, η μοίρα σου παραμένει «άδηλος». Άδηλος κατά τη χαρακτηριστική χαιρεκακία του χριστιανοταλιμπάν Τερτυλλιανού που πρόβλεπε πως: «ακόμη και η Σάμος θα γίνει άμμος και η Δήλος άδηλος». Η Σάμος του Πυθαγόρα και του Ευπαλίνου και η Δήλος του θεού του φωτός, Απόλλωνα…
Τα κρούσματα του κορονοϊού, αυξάνονται κατακαλόκαιρο και η κυβέρνηση: Άρατε Πύλας, Κλείσατε Πύλας. Κάτω οι μάσκες, Ζήτω οι μάσκες. Είμαστε για τα πανηγύρια, Όχι στα πανηγύρια και σίγαση του θεϊκού κλαρίνου. Όμως από το Σεπτέμβρη, το αμαρτωλό Μέγαρο, «ανοίγει τον κήπο του». Στα πανηγύρια κολλάει, στο Μέγαρο δεν κολλάει. Και ο λοχίας Χαρδαλιάς, απλά μας ανακοινώνει τον αριθμό αυξήσεως των κρουσμάτων, μαζί με τον αριθμό …των αφίξεων των τουριστών.
Τα κρούσματα αυξάνονται στις Πύλες εισόδου της χώρας, στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Πύλες ο θεός να τις κάνει. Για μεγάλες λαμαρινοκατασκευές μιλάμε. Ακόμα και αυτή του «Ελ. Βενιζέλος», η πολυδιαφημισμένη Πύλη στην Ελλάδα της «3ης χιλιετίας», μια σκέτη θλίψη. Έλεγχο για κορονοϊό, μόνο στους ξένους ταξιδιώτες, δειγματοληπτικά. Στους επαναπατριζόμενους Έλληνες, οι αρχές εισόδου αρνούνται το τεστ. Στο σπίτι σας. Χωρίς έλεγχο. Κι αν θέλετε έλεγχο, μόνοι σας. Στην ιδιωτική Υγεία, με 70 έως 150 ευρώ το τεστ για τον κορονοϊό. Που δεν το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ!!! Δεν φτάσαν οι επιχορηγήσεις προς τα ιδιωτικά κέντρα Υγείας, την εποχή της καραντίνας, τώρα τους δίνουν ζεστό χρήμα, από την τσέπη του κοσμάκη. Και αν δεν έχει κανείς τα ευρώπουλα, για να ελεγχθεί, τόσο το καλύτερο για τον πλασματικό, συνολικό αριθμό κρουσμάτων της εικονικής πραγματικότητας, στην πατρίδα.
Της πατρίδας που βογκάει, από τον κορονοϊό, την καλπάζουσα ανεργία, τη φτώχεια, τους αντιδημοκρατικούς νόμους Και τον μεγαλοϊδεατισμό της τούρκικης μεγαλοαστικής τάξης. Σε τέτοιους καιρούς είναι που ανθίζουν οι καφενέδες. Το περιέγραψε ο Σουρής διορατικά και διαχρονικά: «Από τον καφενέ στην Πόλη μπαίνει,/ του ναργιλέ κρατώντας το μαρκούτσι». Θα απαντήσουμε πολλούς τέτοιους, από δω και μπρος. Ήδη τα Βελλοπουλομπογδανοειδή έπιασαν μετερίζι, προσπαθώντας να στρογγυλοκαθίσουν στο θρόνο: «Να χαμ’ ένα βασιλιά,/ για να μας θαμπώνει,/ με λειρί στο κούτελο,/ και φωνή τρομπόνι». Δύσκολοι και πολύπλοκοι καιροί.
Περιμένοντας τις διαβόητες «επιχορηγήσεις» από την ΕΕ, που θα ’ρθουν πετσοκομμένες, για να μοιραστούν στους λίγους, η στήλη δεν θα ευχηθεί καλό καλοκαίρι, ή υγεία να έχετε. Ούτε το καλοκαίρι, ούτε η υγεία επιτυγχάνονται χωρίς χρήματα, ή χωρίς αγώνες. Σας περιμένει όμως, όλους, το Σεπτέμβρη των αγώνων.

Τάνια Ζωγράφου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το