Στις 19 Απρίλη συμπληρώνονται 6 χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου συντρόφου μας Ισαάκ Ιορδανίδη, πρωτεργάτη της ίδρυσης του Μαρξιστικού Λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας. Ο Ισαάκ στάθηκε στην προφυλακή της αντιρεβιζιονιστικής πάλης και, με απαρασάλευτη προσήλωση στις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού, πρωτοστάτησε ως το τέλος της ζωής του στους αγώνες για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, που διάβρωσε, εκφύλισε και διέλυσε ο ρεβιζιονισμός από τα μέσα τις δεκαετίας του ʼ50.


Εντάχθηκε στο ΚΚΕ σε πολύ νεαρή ηλικία και πήρε ενεργητικά μέρος στους αγώνες του λαού, τόσο στην περίοδο της κατοχής όσο και σε όλα τα κατοπινά χρόνια, γνωρίζοντας γιʼ αυτό τις διώξεις και τους κατατρεγμούς στους οποίους υπέβαλε χιλιάδες αγωνιστές το μεταβαρκιζιανό και μετεμφυλιακό καθεστώς του μοναρχοφασισμού και της αντίδρασης. Θα περάσει αλύγιστος από το κολαστήριο της Μακρονήσου. Θα βρεθεί επίσης εξόριστος στην Ικαρία και τον Αη Στράτη, και στον καιρό της χούντας στη Λέρο και τα Κύθηρα. 20 συνολικά χρόνια της ζωής του τα πέρασε στις εξορίες.
Μέσα στις εξορίες θα βρεθεί στη θέση, μαζί με τη θαρραλέα μάχη για την υπεράσπιση των κομμουνιστικών ιδεών απέναντι στο μαύρο μετεμφυλιακό κράτος, να ξεκινήσει, από το στρατόπεδο του Αη Στράτη, και τη μάχη για την υπεράσπιση των μαρξιστικών-λενινιστικών αρχών του κομμουνιστικού κινήματος από την επίθεση που δέχτηκαν από τις δυνάμεις του ρεβιζιονισμού μετά το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ και την 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ το 1956. Την πάλη αυτή θα συνεχίσει μαζί με άλλους λιγοστούς συντρόφους του κομμουνιστές μέσα και έξω από τις εξορίες.
Η μεγάλη συμβολή του σ. Ισαάκ σε αυτή τη σύνθετη πάλη μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες παραμένει και θα παραμείνει ανεξίτηλη.
Έτσι μπήκαν οι βάσεις για την δημιουργία του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος στην Ελλάδα που έθεσε σαν στόχο την ανασύσταση του κομμουνιστικού κόμματος. Η προσπάθεια αυτή θα αποκρυσταλλωθεί με τον ολοκληρωμένο πολιτικό και οργανωτικό διαχωρισμό από την «ανανεωτική» ΕΔΑ, την έκδοση του περιοδικού «Αναγέννηση», τη συγ­κρότηση της Συνεπούς Πολιτικής Αριστερής Κίνησης (ΣΠΑΚ) και συνδικαλιστικών παρατάξεων στο εργατικό και φοιτητικό κίνημα, την κυκλοφορία του «Λαϊκού Δρόμου», τη δημιουργία των «Ιστορικών Εκδόσεων».
Ο σ. Ισαάκ Ιορδανίδης ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας, η οποία θα έχει συνέχεια στα χρόνια της δικτατορίας και στη μεταπολίτευση. Στα χρόνια που ακολούθησαν τις διασπάσεις των δυνάμεων του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος, ο σ. Ισαάκ Ιορδανίδης εξακολούθησε να δίνει το ενεργητικό αγωνιστικό παρόν στην πάλη του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος και να συνεισφέρει στην εξαγωγή συμπερασμάτων από την πορεία του και στη χάραξη της προοπτικής του.
Ο σ. Ισαάκ υπήρξε υπόδειγμα επαναστάτη κομμουνιστή που το αγωνιστικό ήθος του, η σεμνή και λιτή στάση ζωής του, το συγγραφικό του έργο, η ζωτικότητά του, η καθοδήγησή του διαμόρφωσε νέες γενιές κομμουνιστών μαρξιστών-λενινιστών για να συνεχίσουν το έργο της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος. Για όλους τους νεότερους κομμουνιστές μαρξιστές-λενινιστές είναι μια πολύτιμη πηγή έμπνευσης και στήριξης, που παραμένει αξέχαστη και πάντα ζωντανή.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το