Οι πόλεμοι που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Υεμένη και το Πακιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 προκάλεσαν τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια θανάτους και εκτόπισαν 38 έως 60 εκατομμύρια ανθρώπους, με 7,6 εκατομμύρια παιδιά να λιμοκτονούν σήμερα, σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου Μπράουν

Οι πόλεμοι που διεξήγαγαν και τροφοδότησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Υεμένη και το Πακιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 προκάλεσαν τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Μπράουν.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους πέθαναν στις μάχες, ενώ περίπου 3,6 με 3,7 εκατομμύρια ήταν έμμεσοι θάνατοι, λόγω προβλημάτων υγείας και οικονομικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τους πολέμους, όπως ασθένειες, υποσιτισμός και καταστροφή υποδομών.

Αυτά ήταν τα συμπεράσματα μιας μελέτης που διεξήχθη από το έργο CostofWars στο Ινστιτούτο Watson του Πανεπιστημίου Brown για Διεθνείς και Δημόσιες Υποθέσεις.

Η έκθεση ανέλυσε επίσης τις επιπτώσεις των πολέμων στη Λιβύη και τη Σομαλία, οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν από την Ουάσιγκτον.

Οι μελετητές υπολόγισαν ότι, στις χώρες που μελετήθηκαν, εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα 7,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, που σημαίνει ότι «δεν λαμβάνουν αρκετό φαγητό, με δραματικές συνέπειες στο δέρμα και τα οστά, αυξάνοντας πολύ γι’ αυτά τα παιδιά τον κίνδυνο θανάτου».

Στο Αφγανιστάν και την Υεμένη, αυτό περιλαμβάνει σχεδόν το 50% των παιδιών και στη Σομαλία κοντά στο 60%.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη το 2021, το έργο Cost of Wars του Πανεπιστημίου Μπράουν διαπίστωσε ότι οι πόλεμοι των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την 11η Σεπτεμβρίου εκτόπισαν τουλάχιστον 38 εκατομμύρια ανθρώπους –περισσότερους από οποιαδήποτε σύγκρουση από το 1900, εξαιρουμένου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτή η έκθεση του 2021 σημείωσε ότι «38 εκατομμύρια είναι μια πολύ συντηρητική εκτίμηση. Ο συνολικός εκτοπισμός από τους πολέμους των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στα 49-60 εκατομμύρια, που θα συναγωνιζόταν τον εκτοπισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Η μελέτη του Μαΐου 2023, η οποία υπολόγιζε ότι οι πόλεμοι των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου σκότωσαν 4,5 έως 4,6 εκατομμύρια ανθρώπους, τόνισε ότι μεγάλος αριθμός αμάχων εξακολουθούν να χάνονται σήμερα, λόγω των μόνιμων συνεπειών αυτών των βίαιων συγκρούσεων.

Αν και ο αμερικανικός στρατός αποχώρησε από το Αφγανιστάν το 2021, «σήμερα οι Αφγανοί υποφέρουν και πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με τον πόλεμο με υψηλότερους ρυθμούς από ποτέ», σημειώνει η έκθεση.

Εκτός από τους φοβερούς αριθμούς νεκρών, εκατομμύρια ακόμη άμαχοι τραυματίστηκαν και υπέστησαν άλλες απίστευτες κακουχίες λόγω αυτών των πολέμων.

«Για παράδειγμα, για κάθε άτομο που πεθαίνει από υδατογενή ασθένεια, επειδή ο πόλεμος κατέστρεψε την πρόσβασή του σε ασφαλές πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που αρρωσταίνουν», τονίζεται στη μελέτη.

Η έκθεση του 2023 «τονίζει πολλές μακροπρόθεσμες και παραγνωρισμένες συνέπειες του πολέμου για την ανθρώπινη υγεία, τονίζοντας ότι ορισμένες ομάδες, ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά, υφίστανται το κύριο βάρος αυτών των συνεχιζόμενων επιπτώσεων».

Τα άτομα που ζούσαν στη φτώχεια και τα άτομα από περιθωριοποιημένες ομάδες είχαν υψηλότερα ποσοστά θανάτου και χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Το έγγραφο υπογράμμιζε πώς οι «πόλεμοι μετά την 11η Σεπτεμβρίου έχουν προκαλέσει εκτεταμένες οικονομικές δυσκολίες στους ανθρώπους στις εμπόλεμες ζώνες και πώς η φτώχεια, με τη σειρά της, συνοδεύτηκε από επισιτιστική ανασφάλεια και υποσιτισμό, που οδήγησαν σε ασθένειες και θανάτους, ιδίως μεταξύ παιδιά κάτω των πέντε ετών».

Σε όλους σχεδόν τους πολέμους, οι έμμεσοι θάνατοι αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των χαμένων ζωών. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν επεσήμαναν, για παράδειγμα, «Σε περιοχές συγκρούσεων, τα παιδιά έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από διαρροϊκή νόσο παρά από την ίδια τη σύγκρουση».

Η ζημιά στην υποδομή που συμβαίνει κατά τη διάρκεια των πολέμων είναι επίσης πολύ θανατηφόρα. «Νοσοκομεία, κλινικές και ιατρικές προμήθειες, συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, ηλεκτρισμός, δρόμοι και σήματα κυκλοφορίας, υποδομές για τη γεωργία και τη μεταφορά αγαθών και πολλά άλλα καταστρέφονται, καταστρέφονται και διαταράσσονται, με μόνιμες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία», σημειώνει η έκθεση.

Τα οικονομικά προβλήματα που προκλήθηκαν από αυτούς τους πολέμους μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήταν καταστροφικά.

Δύο δεκαετίες στρατιωτικής κατοχής του Αφγανιστάν από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ άφησαν πίσω τους μια οικονομική κρίση στα όρια της βιβλικής αποκάλυψης.

Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού του Αφγανιστάν βρίσκεται σε ακραία φτώχεια, ζει με λιγότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα. Ένα δραματικό 95% των Αφγανών δεν έχει αρκετό φαγητό.

Στην Υεμένη, περισσότεροι από 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια και 85.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πιθανότατα έχουν πεθάνει από την πείνα.

Ακόμη και σε χώρες όπου μεγάλος αριθμός αμερικανικών στρατευμάτων δεν είχαν αναπτυχθεί στο έδαφος, οι πόλεμοι της Ουάσιγκτον έχουν καταστρέψει τις ζωές αμέτρητων αμάχων.

Οι επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ στην Υεμένη και τη Σομαλία «επηρεάζουν σημαντικά τους βιοτικούς πόρους των ανθρώπων», σκοτώνοντας εργάτες, καταστρέφοντας αγροκτήματα και επιχειρήσεις και χρεοκοπώντας οικογένειες.

«Ο σοβαρός αντίκτυπος τέτοιων οικονομικών απωλειών στους πληθυσμούς που η επιβίωσή τους εξαρτάται από τη γη δεν μπορεί να υποτιμηθεί», τονίζεται στην έκθεση.

Οι λεγόμενοι αντιτρομοκρατικοί νόμοι της Ουάσιγκτον στη Σομαλία έχουν επίσης «εμποδίσει τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας, εντείνοντας τα αποτελέσματα του λιμού», σημείωσαν οι ερευνητές. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά έχουν πεθάνει από την πείνα σ’ αυτό το έθνος της Ανατολικής Αφρικής.

Οι μελέτες του Πανεπιστημίου Μπράουν αποτελούν τμήμα ενός μεγάλου αριθμού υποτροφιών που τεκμηριώνουν τους αριθμούς των νεκρών από τους πολέμους των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Μια έκθεση του 2015 της βραβευμένης με Νόμπελ ομάδας International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα 13 χρόνια του λεγόμενου «Πόλεμου κατά της Τρομοκρατίας» της Ουάσιγκτον προκάλεσαν συνολικά 1,3 εκατομμύρια θανάτους, αναφερόμενη σε τρία κράτη, και συγκεκριμένα 1 εκατομμύριο στο Ιράκ, 220.000 στο Αφγανιστάν και 80.000 στο Πακιστάν.

Η IPPNW προειδοποίησε ότι αυτός ο αριθμός του 2015 ήταν «μόνο μια συντηρητική εκτίμηση. Ο συνολικός αριθμός θανάτων στις τρεις χώρες που αναφέρονται παραπάνω θα μπορούσε επίσης να υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια, ενώ ένας αριθμός κάτω του 1 εκατομμυρίου είναι εξαιρετικά απίθανος».

Πηγή: geopoliticaleconomy.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το