Ολόκληρο το προσφυγικό δράμα αποτυπώνεται ανάγλυφα και παραστατικά στην ιστορία 10χρονου παιδιού που βρισκόταν τις τελευταίες 44 μέρες -από 26 Φεβρουαρίου- σε κρατητήριο της αστυνομίας στα Σέρβια Κοζάνης πριν εντοπιστεί από την κοινωνική οργάνωση «ΑΡΣΙΣ», που μέχρι σήμερα καταβάλλει προσπάθειες για να μεταφέρει το παιδί στον ξενώνα της στο Ωραιόκαστρο.

Μάλιστα η οργάνωση προσπαθεί να απεγκλωβίσει το παιδί μέσω της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κοζάνης διότι, όπως λέει στην ανακοίνωσή της, “παρά τις προσπάθειες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) για τη μεταφορά του παιδιού σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της πανδημίας”.

Οπως αφηγήθηκε ο 10χρονος, ζούσε με την οικογένειά του σε καταυλισμό στον Λίβανο, αλλά επειδή οι συνθήκες εκεί ήταν δυσβάστακτες, οι γονείς του αποφάσισαν να στείλουν το παιδί μόνο του σε συγγενείς τους στη Γερμανία. Το ταξίδι της προσφυγιάς για το ανήλικο άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο. Μαζί με έναν 17χρονο και μια ομάδα ενηλίκων που ταξίδευαν με τη συνοδεία διακινητών, ύστερα από μια δύσκολη διαδρομή μέσα στον χειμώνα, έφτασαν στην Ελλάδα και πέρασαν τον Εβρο.

Τελικά, ο 10χρονος συνελήφθη στις 26 Φεβρουαρίου μαζί με άλλους δέκα πρόσφυγες πριν περάσουν με αυτοκίνητο τα ελληνοαλβανικά σύνορα με προορισμό τη Γερμανία. Εκτοτε ο ασυνόδευτος ανήλικος παραμένει σε καθεστώς κράτησης με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχο-συναισθηματική του κατάσταση.

Η ομάδα των επαγγελματιών της ΑΡΣΙΣ -νομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι- έχουν διαπιστώσει ότι το παιδί νιώθει αβοήθητο, ότι βιώνει ένα διαρκώς αυξανόμενο άγχος κι ότι αισθάνεται απόγνωση εξαιτίας του παρατεταμένου εγκλεισμού του, που το καθιστά εξαιρετικά ευάλωτο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το