Μέσα στην εβδομάδα, η κυβέρνηση της Κολομβίας έλαβε την απόφαση να κλείσει όλα τα χερσαία σύνορα, με το βλέμμα στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη την πόλη της Μπογκοτά, για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1970, επέβαλε ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε , μετά από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων τις προηγούμενες ημέρες. 

Νωρίτερα, ο Ντούκε είχε εγκρίνει τη χρήση μέσων έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση της τάξης και της ασφάλειας στη διάρκεια των διαδηλώσεων, απαγορεύοντας την κατοχή πυροβόλων όπλων, την κατανάλωση και πώληση αλκοόλ και εν συνεχεία, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας. 

«Ζήτησα από τον δήμαρχο της Μπογκοτά να εφαρμόσει απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την πόλη, αρχής γενομένης από τις 9 μμ.. Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια όλων των πολιτών της Μπογκοτά», ανέφερε ο Ντούκε, σε ανάρτησή του στο Twitter. 

​Νωρίτερα την Παρασκευή, οι Αρχές της Μπογκοτά επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις συνοικίες εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων, οι οποίες αρχικά επρόκειτο να έχουν τη μορφή ειρηνικής πορείας με τη συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών. Η αντιπολίτευση, αργότερα, ανακοίνωσε σχέδια για μια γενική απεργία την ίδια ημέρα.

Την ίδια ημέρα, ο Ντούκε, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ζήτησε «εθνική συζήτηση» για να τεθούν επί τάπητος τα παράπονα των Κολομβιανών που έχουν ως αποτέλεσμα τις μαζικές διαμαρτυρίες.

Επιχειρήσεις, καταστήματα, σχολεία και πανεπιστήμια παρέμεναν κλειστά, με κάποια από αυτά να έχουν τοποθετήσει φύλλα από ξύλο ή μέταλλο για να προστατεύσουν τις βιτρίνες τους.

Καταγγέλλοντας τα οικονομικά, κοινωνικά μέτρα και τα μέτρα ασφαλείας της κυβέρνησης εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν σε ολόκληρη την Κολομβία την Πέμπτη σε γενικά ειρηνικές διαδηλώσεις.

Όμως σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν αργότερα τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και 122 ακόμη τραυματίστηκαν, όπως και 151 μέλη των δυνάμεων της τάξης, σε διάφορες πόλεις, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό.

Στην απεργία και τις πορείες που είχαν ανακοινώσει την Πέμπτη συνδικάτα εργαζομένων συμμετείχαν φοιτητές, αυτόχθονες, οργανώσεις υπεράσπισης του περιβάλλοντος και η αντιπολίτευση.

​Στη Μπογκοτά, οι διαδηλωτές απέκλεισαν αρκετούς δρόμους, καίγοντας οδοφράγματα και πετώντας πέτρες στην αστυνομία, η οποία και απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δεκάδες διαδηλωτές έχουν τεθεί υπό κράτηση και πολλοί τραυματίστηκαν.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την αδράνεια των Αρχών απέναντι στο έγκλημα και ζητούν τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα.

πηγή: sputnik, topontiki

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το