Πέρα από τους χρηματιστηριακούς δείκτες και τις τάσεις της αγοράς, ωστόσο, οι πρώτοι που «ματώνουν» από την κατάρρευση της Thomas Cook είναι οι 22.000 εργαζόμενοι της εταιρείας, που απασχολούνται σε δεκάδες χώρες.

Ιδιαίτερα βαρύ είναι το πλήγμα και για την Ελλάδα, καθώς η Thomas Cook δραστηριοποιούνταν έντονα στη χώρα. Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr,  ο κ. Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), που εκπροσωπεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, «η Thomas Cook διαχειριζόταν αποκλειστικά τέσσερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Δύο στη Ρόδο, ένα στο νομό Λασιθίου και ένα στο νομό Χανίων. Μαζί με άλλες υπηρεσίες της Cook μιλάμε για περίπου 1.600 με 1.700 εργαζόμενους».

Κίνδυνος για χιλιάδες ακόμη εργαζόμενους στην Ελλάδα. 48 τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου, ωστόσο, το πρόβλημα δεν «σταματά» στα εν λόγω τέσσερα ξενοδοχεία. «Η Thomas Cook είχε υπογράψει συμβάσεις με 48 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους» τονίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
«Αν δεν αποδοθούν τα συμβόλαια τα οι οφειλές που έχει η Thomas Cook προς τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα και εκεί» προσθέτει ο Γιώργος Χότζογλου.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ προσθέτει ότι «για να καταλάβετε τα μεγέθη, το 80% των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Κρήτης είναι μέσω της Thomas Cook».

Οφείλονται μισθοί στους εργαζόμενους -Τί μέτρα ζητά η ΠΟΕΕΤΤ
Η ΠΟΕΕΤ ήδη από τη Δευτέρα επικοινώνησε με το υπουργείο Τουρισμού, ενώ αναμένεται να έχει επαφές και με στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

«Ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα για τους εργαζόμενους, πρωτίστως για τους συναδέλφους μας που απασχολούνται στα τέσσερα ξενοδοχεία της Thomas Cook. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τι ένσημα έχουν κολληθεί, αν έχουν οριστικοποιηθεί οι ΑΠΔ (σ.σ. Αναλυτική Περιοδική Δήλωση)» τονίζει ο κ. Χότζογλου και προσθέτει: «Θα διεκδικήσουμε να πάρουν οι συνάδελφοι το εποχικό επίδομα ανεργίας, ανεξάρτητα από το αν έχουν πιάσει το πλαφόν των ενσήμων που απαιτείται για τη χρηματοδότηση του χειμώνα. Επιπλέον, θα ζητήσουμε να δοθούν τα επιδόματα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων».
Σε ό,τι αφορά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Thomas Cook, η ΠΟΕΕΤ θα ζητήσει την άμεση καταβολή της για τις περιπτώσεις που οφείλονται.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΠΟΕΕΤ, «για το ξενοδοχείο στο Λασίθι δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση για την πληρωμή των μισθών, ενώ παρόμοια εικόνα έχουμε και για τη Ρόδο. Στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή, οι συνάδελφοι από τα ξενοδοχεία της Thomas Cook θα χάσουν ενάμισι μηνιάτικο» καταλήγει ο Γιώργος Χότζογλου.

πηγή: topontiki

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το