Ακάλυπτα αναμένεται να μείνουν την επόμενη διετία περί τα 300.00 ακίνητα, οικιστικά και επαγγελματικά, που σήμερα αποτελούν ενέχυρα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ενεχυριασμένες 800.000 περιουσίες

Από το σύνολο των κόκκινων δανείων, περί τα 70 δισ. ευρώ είναι ενυπόθηκα και συνδέονται με 800.000 ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα. Περίπου το 55%, γύρω στα 440.000, είναι επαγγελματικοί χώροι, ενώ το 45%, δηλαδή 360.000, αποτελούν κατοικίες, κύριες και εξοχικές. Το 1/3 αυτών, περί τα 300.000 ακίνητα, αναμένεται να περάσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στον διαχειριστικό έλεγχο εταιρειών που θα αναλάβουν το έργο των ανακτήσεων.

Από αυτή τη δραστηριότητα μπορούν να προκύψουν σημαντικές υπεραξίες για τα εξειδικευμένα funds αλλά και για τις τράπεζες.

Τα κλειδιά σε 3 εταιρείες

Το μόνο σίγουρο είναι πως μέχρι και τις αρχές της επόμενης χρονιάς η συντριπτική πλειονότητα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, εντός και εκτός τραπεζικών τειχών, θα βρίσκεται υπό τη διαχείριση 3 ανεξάρτητων servicers (Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις – ΑΕΔΑΔΠ): της doValue Greece, στην οποία συμμετέχει η Eurobank με 20%, της Intrum Hellas, μέτοχος της οποίας με το ίδιο ποσοστό είναι η Τράπεζα Πειραιώς, και της Cepal, το 80% της οποίας θα πουληθεί από την Alpha Bank στον προτιμητέο επενδυτή των τιτλοποιήσεων που ετοιμάζει.

Oι εταιρείες αυτές θα κρατούν τα κλειδιά του μεγαλύτερου μέρους των ενυπόθηκων δανείων, άρα και των ενεχυριασμών ακινήτων που τα συνοδεύουν.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το