Σε απεργία επρόκειτο να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι της καναδικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώνοντας τη φωνή τους με τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η διοίκηση του συνδικάτου Unifor, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες του Καναδά, κατέληξε χθες σε συμβιβασμό και συμφωνία με τη Ford, αναστέλλοντας τελικά την απεργία.

Βάσει της συμφωνίας οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 15% σε διάστημα τριών ετών, ενώ κατά το πρώτο έτος η αύξηση θα ανέλθει στο 10%. Παράλληλα η συμφωνία προβλέπει μπόνους, αλλά και προσαρμογή των μισθών στο κόστος ζωής και καλύτερους όρους συνταξιοδότησης. Αφορά περισσότερους από 5.600 εργαζόμενους στη Ford Καναδά και αναμένεται να αποτελέσει βάση για τους εργαζόμενους στις εταιρείες Stellantis και General Motors. Στις τρεις αυτές αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες εργάζονται περίπου 18.000 μέλη του Unifor.

Εν τω μεταξύ στη δεύτερη εβδομάδα της εισήλθε η απεργία στην αυτοκινητοβιομηχανίαστις ΗΠΑ και επεκτάθηκε στη Stellantis και τη GeneralMotors καθώς πλέον αφορά και 38 κέντρα διανομής ανταλλακτικών των δύο εταιρειών.

Το συνδικάτο United Auto Workers (UAW έκανε λόγο για απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις με τις δύο αυτές αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ αντιθέτως κάποιες πρόοδοι σημειώθηκαν στις συζητήσεις με τη Ford.

Το αμερικανικό συνδικάτο ζητεί κυρίως αύξηση μισθών της τάξεως του 40% σε διάστημα τεσσάρων ετών, ποσοστό που αντιστοιχεί στην αύξηση που έλαβαν τα στελέχη των εταιρειών τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το