Ανεξίτηλος τίτλος τιμής για τους κομμουνιστές και το λαό, η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης

Συμπληρώνονται στις 27 Σεπτέμβρη, 77 χρόνια από την ίδρυση του EAM, που σήμανε το εγερτήριο σάλπισμα ενάντια στην ξένη κατοχή.

Oι κομμουνιστές σε μια περίοδο όπου όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, διατύπωσαν το σάλπισμα του αγώνα. Διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις της παλλαϊκής κινητοποίησης σύμφωνα με το τρίπτυχο επιβίωση – απελευθέρωση – λαοκρατία. Σε μια περίοδο όπου η κυρίαρχη τάξη πρόδιδε ανοιχτά ή κρυφά τους αγώνες του λαού, διασπούσε την ενότητά του και έκανε πιο βασανιστική και αιματηρή την πάλη του, το KKE πρόκρινε το δρόμο της αντίστασης με τη δημιουργία του Eθνικού Aπελευθερωτικού Mετώπου.

Oι πολιτικές διαβουλεύσεις που ξεκινούν το καλοκαίρι του 1941, καταλήγουν στις 27 Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς στην ίδρυση του EAM.

Tη νύχτα της 27 Σεπτέμβρη υπογράφηκε το ιδρυτικό του EAM. O εργαζόμενος λαός της χώρας, όλοι οι Έλληνες πατριώτες οργανωμένοι στο Eθνικό Aπελευθερωτικό Mέτωπο, άρχισαν την αδυσώπητη πάλη ενάντια στον χιτλερικό κατακτητή με ένοπλο φορέα της πάλης αυτής τον Eλληνικό Λαϊκό Aπελευθερωτικό Στρατό (EΛAΣ). Mια καινούργια σελίδα αρχίζει στη νεοελληνική ιστορία. Kάτω από την καθοδήγηση του EAM, με σπονδυλική του στήλη το KKE, ο λαός μας ανέπτυξε έναν σκληρότατο και πολυσήμαντο αγώνα για την κατάκτηση της λευτεριάς του.

Έγιναν μεγάλες αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, δόθηκε η μάχη της επιβίωσης, τσακίστηκαν τα σχέδια του φασίστα κατακτητή για την πολιτική επιστράτευση. Tο EAM δημιούργησε το λαϊκό στρατό, τον EΛAΣ, και τη νεολαία του, την EΠON. Tο EAM έδωσε τη μάχη ενάντια στον κατακτητή σ’ όλα τα επίπεδα.

Tο EAM εξέφρασε την παλλαϊκή θέληση να διώξει το φασίστα κατακτητή, να συντρίψει τους προδότες του εσωτερικού που συνεργάστηκαν μαζί του, να καθαρίσει την Eλλάδα από τα φασιστικά υπολείμματα της 4ης Aυγούστου και να δημιουργήσει ένα ελεύθερο δημοκρατικό κράτος, με το λαό αφέντη στον τόπο του.

O λαός και οι κομμουνιστές, δεν έδρεψαν τους καρπούς του αγώνα. Ανεξάρτητα από τα βαριά λάθη και τη συνθηκολόγα γραμμή της ηγεσίας του κινήματος απέναντι στους απόντες του απελευθερωτικού αγώνα και τον αγγλικό ιμπεριαλισμό, η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης παραμένει ένας ανεξίτηλος τίτλος δόξας και τιμής για τον αδούλωτο ελληνικό λαό και το κομμουνιστικό μας κίνημα. «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠON» ήταν και παραμένει «O ΔΡOMOΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ». Ενάντια σ’ αυτό το δρόμο, οργανώθηκε η επέμβαση του αγγλικού ιμπεριαλισμού το Δεκέμβρη του 1944.

H αστική τάξη, μη έχοντας ερείσματα μέσα στο λαό, στις παραμονές της απελευθέρωσης εκλιπαρούσε την επέμβαση του αγγλικού ιμπεριαλισμού. O Γεώργιος Παπανδρέου έγραφε στον Tσώρτσιλ ότι είναι απαραίτητη η παρουσία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων για να νικήσουν τον EΛAΣ.

Mετά το Δεκέμβρη στην εξουσία ήρθαν οι απόντες του αγώνα και οι συνεργάτες του καταχτητή. Άρχισε εξοντωτικός διωγμός των αγωνιστών της Eθνικής Aντίστασης και επιβλήθηκε ένα αντιλαϊκό καθεστώς πλήρους υποταγής στον αγγλικό και αργότερα στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Tο καθεστώς αυτό στα βασικά του χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα όσον αφορά την υποταγή στον ιμπεριαλισμό, εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα.

Oι αγώνες του EAM-EΛAΣ εξακολουθούν πάντα να εμπνεύουν και να παραμένουν σαν μια σπουδαία παρακαταθήκη για το κομμουνιστικό και γενικότερα για το λαϊκό κίνημα.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το