Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο, Τετάρτη16 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στην κοινωνική ασφάλιση με απόφαση των ομοσπονδιών τους, ΠΟΠΟΚΠ και ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ, μετά την ανακοίνωση ότι ο Χατζηδάκης προχωράει αιφνιδιαστικά στην ψήφιση του νσχ για την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ που είχε στη διαβούλευση.

Οι ομοσπονδίες επίσης καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 στο Υπουργείο Εργασίας.

Η ΑΔΕΔΥ στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξαν οι ομοσπονδίες και καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 11:00πμ, έξω από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων (Σταδίου 29, Αθήνα).

Παραθέτουμε τις ανακοινώσεις των δύο ομοσπονδιών.


ΠΟΠΟΚΠ    

       Αθήνα, 15-2-2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ» ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 16 ΦΛΕΒΑΡΗ

Συμμετέχουμε δυναμικά στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας στις 11:00 πμ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

η κυβέρνηση με το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, για τον «εκσυγχρονισμό» του ΕΦΚΑ, προχωρά στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης με τοποθέτηση ιδιωτών μάνατζερ, στο ξεπούλημα-«αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του, που έχει αποκτηθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων, αλλά και την ενίσχυση της πειθαρχικής καταστολής σε βάρος των εργαζομένων.

Για μια ακόμα φορά, εκμεταλλεύονται τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων (υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, τραγική υποστελέχωση λόγω συνταξιοδοτήσεων, απολύσεων και μη αντικατάστασης του προσωπικούτις τεράστιες καθυστερήσεις στη δημιουργία λογισμικών, τα ασύνδετα πληροφοριακά συστήματα, την έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, την έλλειψη εκπαίδευσης των εργαζομένων, τις καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων), -προβλήματα που έχουν οδηγήσει τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε τραγική κατάσταση-, προκειμένου να εντείνουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι οι νέες ανατροπές στον ΕΦΚΑ, που έρχονται μετά την τοποθέτηση του projectmanager στο ζήτημα των συντάξεων και την ανάθεση της έκδοσής τους σε ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές -με μέρος του κόστους να επιβαρύνει τους ίδιους τους υποψήφιους συνταξιούχους- συνδέθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό με το «παράδειγμα» της ΔΕΗ! Τα αποτελέσματα της «εξυγίανσης» της ΔΕΗ, της κερδοφόρας πλέον δράσης της και συνολικά της «απελευθέρωσης» της ενέργειας, τα ζούμε ήδη στο πετσί μας, με το κόστος του ρεύματος να συμπιέζει κάθε μήνα το ήδη πετσοκομμένο εισόδημά μας.

Οι προωθούμενες ανατροπές στον ΕΦΚΑ περιλαμβάνουν:

  • Την «πρόσληψη» (επιλογή από το Δ.Σ. του φορέα!!!), γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα και από το Δημόσιο, σε θέσεις μετακλητών, με 3ετή σύμβαση και δυνατότητα μιας ανανέωσης (6 χρόνια συνολικά), με αυξημένες αμοιβές, πέραν αυτών που ισχύουν στο Δημόσιο. Επίσης, νέα διοικητική και οργανωτική δομή, με αλλαγές στον τρόπο επιλογής του διοικητή και των υποδιοικητών του Οργανισμού και νέο οργανόγραμμα, που θα γίνει από εξωτερικό σύμβουλο.
  •  Προκειμένου να ενταθεί η επιχειρηματική δράση στον ΕΦΚΑ, αλλάζει και το σύστημα προμηθειών, το οποίο θα προβλέπει εξαιρέσεις από τις διαδικασίες του σχετικού νόμου για την ανάθεση έργων και υπηρεσιών εκτός του Οργανισμού, σε ιδιωτικές εταιρείες. Την ίδια στόχευση υπηρετεί και η δημιουργία εταιρίας ειδικού σκοπού για την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού , με τίτλο «Εταιρία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» που στην ουσία είναι «Εταιρία εκποίησης – ξεπουλήματος της ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων». Ο ιδρώτας και το αίμα εκατομμύρια ασφαλισμένων θα γίνουν βορά από τους επιχειρηματικούς ομίλους, των μεγαλοξενοδόχων κ.λπ.
  • Ενισχύεται η πολιτική του «μαστιγίου» σε βάρος των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, που εδώ και χρόνια αναμετρώνται με την αποψίλωση του προσωπικού, με όλες τις κυβερνήσεις, όπως και τη σημερινή, να τους φορτώνουν τις ευθύνες για την κατάσταση στον Οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται νέα μονάδα «εσωτερικών υποθέσεων»(!) με επικεφαλής πρώην ανώτατο δικαστικό, που θα διενεργεί και αυτεπάγγελτα ελέγχους. Επιπλέον, επιταχύνονται και οι διαδικασίες των πειθαρχικών διώξεων, οι ΕΔΕ θα γίνονται από υπαλλήλους άλλων υπουργείων, ενώ καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια. Θέλουν για μια ακόμα φορά να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό αφήνοντας υπόνοιες γενικευμένης ανομίας και «δείχνοντας» τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους για την τραγική κατάσταση του ΕΦΚΑ.
  • Αναβαθμίζεται και η «εξατομίκευση» των μισθών για το προσωπικό του Οργανισμού, με την ενίσχυση της αρχής της «παραγωγικότητας», με τροποποιήσεις όσον αφορά την καταβολή μπόνους σε ορισμένους τομείς (π.χ. έκδοση συντάξεων), αλλά και «κυρώσεις» σε βάρος άλλων που θα κρίνονται μη «παραγωγικοί», προωθώντας τη λογική του «καρότου και του μαστίγιου» και φορτώνοντας τις ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων στους εργαζόμενους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο αυταρχισμός και η στοχοποίηση των εργαζομένων από τη μία πλευρά και η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, από την άλλη, πάνε χέρι χέρι… Δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός του ΕΦΚΑ από τον αρμόδιο υπουργό ως «πληγή του Δημοσίου»! Γίνεται στο πλαίσιο της γνωστής συκοφάντησης των εργαζομένων που επιστρατεύεται κάθε φορά για να προχωρήσουν αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις, όπως έγινε με τη ΔΕΗ, τη ΛΑΡΚΟ κ.λπ.

Σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, οι ανατροπές που προωθεί το νέο νομοσχέδιο προσθέτουν νέα «επεισόδια» στην απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι ο «σίγουρος δρόμος», όχι για να «κλείσει η πληγή», αλλά για να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο, με δραματικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, προσφέροντας ταυτόχρονα νέες ευκαιρίες κερδοφορίας στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Καλούμε τις συνταξιουχικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους, σε ενιαίο μέτωπο και αγώνα υπεράσπισης της μεγαλύτερης κατάκτησης των εργαζομένων, που είναι η Κοινωνική Ασφάλιση.

 Μαζικά και συλλογικά συμμετέχουμε στην 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 16 Φλεβάρη που προκήρυξε η ΠΟΠΟΚΠ.

Δίνουμε δυναμικό παρών, παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 16/2, 11.00 π.μ., στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29, Αθήνα).

Παλεύουμε για:

– Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

– Κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιασφαλιστικών νόμων.

– Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

ΝΑ ΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ!

ΕΞΩ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Για το ΔΣ

       Ο Προεδρος                   Η Γεν.Γραμματεας

Αντώνης Κουρούκλης           Γιωτα Κίτσου


ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2022

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ

ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ


Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας, παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας αλλά και των κοινωνικών εταίρων, αποφάσισε τελικά να αγνοήσει τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας και να προχωρήσει χωρίς αλλαγές στην εσπευσμένη ψήφιση του απαράδεκτου κι άκρως επικίνδυνου για το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρα μας, νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά, ότι:
1. Διαλύεται η διοικητική ιεραρχία του φορέα μας, καθώς εισάγεται το καθεστώς των μετακλητών υπαλλήλων στη βαθμίδα των Γενικών Διευθυντών και των Διευθυντών, οι οποίοι θα προέρχονται πλέον ακόμα και από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς καμία γνώση κι εμπειρία επί της ασφαλιστικής νομοθεσίας και του τρόπου διοίκησης ενός υποκαταστήματος, με αποδοχές πρόκληση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους του φορέα μας.

2. Παραδίδεται η τεράστια ακίνητη περιουσία του φορέα και τα περίπου 400 ακίνητα που διαθέτει, σε μία Ανώνυμη Εταιρεία ειδικού σκοπού, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας θα διορίζεται και θα παύεται από τον Υπουργό Εργασίας και θα είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτο, χωρίς κανέναν κοινωνικό έλεγχο αφού δεν θα εκπροσωπούνται οι Κοινωνικοί εταίροι (που σημειωτέο έχουν δημιουργήσει με τις εισφορές τους αυτή την περιουσία), αλλά και χωρίς καμία λογοδοσία προς τον ΕΦΚΑ. Επιπλέον, στο ν/σ δεν γίνεται καμία ρητή αναφορά περί της διασφάλισης των θέσεων εργασίας των συναδέλφων μας που απασχολούνται στις τεχνικές υπηρεσίες του φορέα, το αντικείμενο των οποίων αναλαμβάνει η υπό σύσταση Ανώνυμη Εταιρεία.

3. Με την κατάργηση των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, πέραν της στοχοποίησης που επιχειρείται από μεριάς πολιτικής ηγεσίας σε βάρος της ηθικής υπόστασης των αιρετών εκπροσώπων μας, ταυτόχρονα εξαιρείτους εργαζομένους του ΕΦΚΑ -πολλοστή φορά- από ένα εργασιακό δικαίωμα το οποίο διατηρούν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα. Την ίδια στιγμή, δημιουργείται ένα ακόμα πιο περίπλοκο θεσμικό πλαίσιο πειθαρχικού ελέγχου με fast track διαδικασίες, που δεν συναντάται σε κανέναν άλλο δημόσιο φορέα ή οργανισμό.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας, αποφασίστηκε ομοφώνως, η κήρυξη 24ώρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις υπηρεσίες και τα υποκαταστήματα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής
Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), για την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022.

Ταυτόχρονα, απευθύνουμε κάλεσμα για την ίδια μέρα στις 11:00, σε όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη και τους εργαζομένους του φορέα μας, για να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων (Σταδίου 29, Αθήνα).

Επιπλέον, η Ολομέλεια Προέδρων της Ομοσπονδίας μας, πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου το απόγευμα της ίδιας μέρας, ώστε να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της απεργιακής μας κινητοποίησης επαναπροσδιορίζοντας την από εδώ και πέρα συνολική στάση του Συνδικάτου μας.

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για την «διάλυση» του ΕΦΚΑ, μπορεί να λάβει τις ψήφους των βουλευτών της συμπολιτεύσεως, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα λάβει την πολυπόθητη νομιμοποίηση των εργαζομένων του φορέα μας αλλά και της συντριπτικής πλειονότητας της Κοινωνίας.

Αγωνιζόμαστε για:
• Καθολικό, Υποχρεωτικό, Δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα
• Για έναν πραγματικά σύγχρονο Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ασφαλισμένων του αλλά και στις
προκλήσεις της εποχής μας
• Για καλύτερες συνθήκες εργασίας, ανάλογες με αυτές Ευρωπαϊκής χώρας


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Αντωνακάκης Αντώνιος Νικολόπουλος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το