ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

01/07/2024

21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με χρονική καθυστέρηση και με την απουσία των συνέδρων της ΔΑΚΕ (ΝΔ), της ΠΕΚ(ΠΑΣΟΚ) και των ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) ξεκίνησε το 21ο συνέδριο της ΟΛΜΕ. Οι εργασίες ξεκίνησαν με χαιρετισμούς εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ, ΠΕΣΕΚ,ΟΙΕΛΕ και ΑΣΓΜΕ).

Ήδη από την εισαγωγική ομιλία του προέδρου (ΔΑΚΕ), αλλά και από τοποθετήσεις των εκπροσώπων των ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ διαφάνηκε η πρόθεση των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού να διατηρήσουν την πολιτική συμμαχία που δύο χρόνια τώρα , αλλά και το προηγούμενο διάστημα, έχει οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση σε αδράνεια, την ΟΛΜΕ.

Στην απογευματινή συνεδρίαση τέθηκε το ζήτημα των επιτροπών Πιστοποίησης και Θέσεων και ψηφισμάτων. Οι σύνεδροι των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ έκαναν εξαρχής σαφές ότι θα πρέπει να συζητηθεί διαδικαστικά το θέμα της λειτουργίας της επιτροπής θέσεων και ψηφισμάτων και να διασφαλιστεί ότι ο ρόλος της επιτροπής θα είναι μόνο εισηγητικός και ότι όλα ανεξαιρέτως τα ψηφίσματα και οι θέσεις θα κατατεθούν στο προεδρείο και θα συζητηθούν. Τόνισαν ότι δε θα δεχτούν την απαράδεκτη διαδικασία του 20ου συνεδρίου , όταν οι σύνεδροι κλήθηκαν να ψηφίσουν αριθμούς και όχι θέσεις, χωρίς προηγούμενη συζήτηση. Υπήρξαν αντεγκλήσεις , καθώς το προεδρείο αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στους συνέδρους των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ για να θέσουν το θέμα. Τελικά η επιμονή και η μαχητικότητα τους είχε ως αποτέλεσμα να αναγκαστούν όλες οι παρατάξεις να πάρουν θέση στο θέμα και να δεσμευτούν σ’ αυτή τη φάση ότι οι θέσεις και τα ψηφίσματα θα έρθουν προς συζήτηση στην ολομέλεια του συνεδρίου. Θα παλέψουμε ώστε αυτή η απόφαση να υλοποιηθεί.

Στη συνέχεια , συζητήθηκε πρόταση που κατατέθηκε από την ΑΣΕ, για αλλαγή της ημερήσιας διάταξης και του προγράμματος του συνεδρίου. Η πρόταση αφορούσε σε σύντμηση του προγράμματος της Τετάρτης με περιορισμό των ομιλιών των συνέδρων και των εκπροσώπων του Δ.Σ. , ώστε να μείνει ολόκληρη η απογευματινή συνεδρίαση για συζήτηση των προτάσεων. Η ΠΕΚ συμφώνησε με την πρόταση της ΑΣΕ , ενώ οι ΣΥΝΕΚ κάνοντας συνθετική πρόταση επιχείρησε να προσθέσει στην πρόταση της ΑΣΕ να σκαναριστούν οι προτάσεις ψηφισμάτων που θα πλειοψηφούν στην επιτροπή, και να αποσταλούν σε όλους τους συνέδρους και να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΟΛΜΕ, ώστε να «κερδηθεί χρόνος». Αυτή η πρόταση αποκάλυψε για μια ακόμη φορά τις προθέσεις των ΣΥΝΕΚ και ανάγκασε την ΑΣΕ να μην μπει στη συνθετική αυτή πρόταση. Είναι χαρακτηριστική η στάση της ΑΣΕ η οποία επιχείρησε να αποδώσει στις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ την «αποκλειστική» ευθύνη για την κωλυσιεργία στο συνέδριο τη στιγμή που οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ απεργάζονταν την επανάληψη των μεθοδεύσεων του 20ου συνεδρίου. Οι γέφυρες που ρίχνει το ΠΑΜΕ προς αυτές τις παρατάξεις αποκαλύπτουν γιατί τις αφήνει στο απυρόβλητο. Η ΔΑΚΕ διαφώνησε και πρότεινε οι παρατάξεις να προτείνουν πεντάδες ομιλητών , με πρόσχημα να κερδηθεί έτσι χρόνος, ακυρώνοντας ουσιαστικά το δικαίωμα κάθε συνέδρου να τοποθετηθεί. Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ έκαναν δική τους πρόταση προτείνοντας να μην υπάρξει κανένας περιορισμός στον χρόνο ομιλίας των συνέδρων και παράλληλα να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος των διαλειμμάτων. Τελικά δεν πέρασε καμία πρόταση και το συνέδριο κατά πλειοψηφία ψήφισε την αρχική ημερήσια διάταξη που είχε ψηφιστεί από ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ, ΔΑΚΕ στο Δ.Σ.

Οι εργασίες της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκαν με απολογισμούς (πεπραγμένα απερχόμενου Δ.Σ., οικονομικός απολογισμός, έκθεση ελεγκτικής επιτροπής, οικονομικός απολογισμός, απολογισμός απερχόμενου Δ.Σ. ΚΕΜΕΤΕ και οικονομικός απολογισμός ΚΕΜΕΤΕ).

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το