Τις τραγικές συνθήκες που έχει προκαλέσει η εμπόλεμη σύρραξη στην επαρχία Τιγκράι στην Αιθιοπία για χιλιάδες παιδιά επισημαίνει η UNICEF, η οποία προειδοποιεί ότι πάνω από 100.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν εξαιτίας του υποσιτισμού.

Ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται σε αυτήν τη θέση έχει δεκαπλασιαστεί συγκριτικά με τον ετήσιο μέσο όρο στη χώρα της Αφρικής.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του διεθνή οργανισμού, Μαριξί Μερκάδο, στο Τιγκράι μία στις δύο εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες είναι σοβαρά υποσιτισμένες, με αποτέλεσμα οι ίδιες και τα παιδιά τους να είναι επιρρεπή σε ασθένειες.

«Επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας», είπε η Μαριξί Μερκάδο επιστρέφοντας από το Τιγκράι όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος. «Εκτιμούμε ότι περισσότερα από 100.000 παιδιά μπορεί να κινδυνεύσουν από ακραίο υποσιτισμό που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο τους επόμενους 12 μήνες», πρόσθεσε καλώντας σε συντονισμό ώστε να σταλεί βοήθεια στην περιοχή.

Η κυβέρνηση της χώρας προς το παρόν δεν έχει αντιδράσει στις ανακοινώσεις της UNICEF. Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους δύο μήνες στο Τιγκράι είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους, εν μέρει και λόγω τω ελέγχων στα σύνορα της επαρχίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της UNICEF, γυναίκες, παιδιά και άλλοι άμαχοι είναι τα θύματα αυτής της κατάστασης και το τελευταίο κομβόι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος έφτασε στην περιοχή πριν από δύο εβδομάδες.

«Τώρα στέλνουμε 200 φορτηγά, αλλά αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Πρέπει να πηγαίνουν ημερησίως τουλάχιστον 100 φορτηγά για να μπορέσει να αναστραφεί η κατάσταση», επισήμανε η Μαριξί Μερκάδο.

Τους οκτώ μήνες που διαρκεί η σύγκρουση στο Τιγκράι -ανάμεσα στις δυνάμεις του Απελευθερωτικού Μετώπου του Λαού του Τιγκράι (TPLF) και τον ομοσπονδιακό στρατό- καταγράφηκαν πολλές ωμότητες εναντίον των αμάχων, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για εθνοκάθαρση, βιασμούς και μαζικού φόνους. Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι στην επαρχία αυτή είναι αντιμέτωποι με τον λιμό, 5 εκατομμύρια άλλοι έχουν άμεση ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πρόκειται για τη χειρότερη παγκοσμίως επισιτιστική κρίση την τελευταία δεκαετία. Ο ΟΗΕ έχει καταγγείλει ότι ο ομοσπονδιακός στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν εμποδίσει επανειλημμένα την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο Τιγκράι.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το