Πολλοί θα θέλαμε να βρισκόμαστε σε κάποια άλλη χώρα και να εξερευνάμε κάποια από τα πιο γνωστά μουσεία του κόσμου…

Όμως αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει προς το παρόν εξαιτίας της πανδημίας, η οποία έχει περιορίσει τα ταξίδια. Αν είσαι ένα εκείνους που θα ήθελαν να βρίσκονται ανάμεσα σε αγάλματα και πίνακες, δεν έχεις πάρα να μάθεις σε ποια μπορείς να μεταφερθείς από την οθόνη του υπολογιστή σου.

  • Μουσείο του Λούβρου – Γαλλία

To μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι επιτρέπει την εξερεύνηση των σπάνιων κομματιών του σε απλούς θεατές μέσω του διαδικτύου και της VR εμπειρίας. Οι λάτρεις της τέχνης, μπορούν να δουν την Μόνα Λίζα όπως και άλλα εκθέματα, μέσω της τεχνολογίας VR, η οποία επιτρέπει την πιο άμεση επαφή. Ακόμα, έχουν κυκλοφορήσει και κάποια βίντεο στο Youtube, τα οποία παρουσιάζουν την ιστορία 800 χρόνων του μουσείου αλλά και μια σειρά βίντεο η οποία προσφέρει μια μίνι ξενάγηση μέσα στο μουσείο. Τα βίντεο είναι στα αγγλικά ενώ έχουν και αγγλικούς υπότιτλους. Μπες στο μουσείο από εδώ.

  • Μουσείο Ορσέ – Γαλλία

Άλλο ένα γαλλικό μουσείο που επιτρέπει την εικονική προβολή των εκθεμάτων του είναι το μουσείο OrsayΜέσα σε αυτό μπορείς να δεις έργα των Monet, Renoir, Van Gogh, Degas, Claudel και άλλων πολύ γνωστών καλλιτεχνών. Παράλληλα, μέσα από την σελίδα του μουσείου μπορείς να γνωρίσεις το πρόγραμμα του ιστορικού Pierre Singaravélou, Ο ψηφιακός κόσμος του Ορσέ, στο οποίο ανεβάζει κάποιο γραπτό κείμενο 3 φορές την εβδομάδα για κάποιο γνωστό ή άγνωστο έργο από την συλλογή του μουσείου.

  • Rijksmuseum, Ολλανδία

Ανάμεσα στα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου, βρίσκεται και το μουσείο Rijksmuseum στην Ολλανδία, όπου και μπορείς να θαυμάσεις το έργο του Rembandt, Night Watch. Μέσα από την ιστοσελίδα του, μπορείς να βρεις ένα βίντεο ξενάγησης, το VR διαδραστικό του πρόγραμμα αλλά και ένα παιχνίδι το οποίο μπορείς να παίξεις μετά και να ανακαλύψεις το επίπεδο της καλλιτεχνικής σου γνώσης. Επισκέψου το από εδώ και εδώ.

  • Μουσείο Van Gogh, Ολλανδία

Παραμένοντας στην Ολλανδία, άλλο ένα μουσείο το οποίο μπορείς να εξερευνήσεις από την άνεση του καναπέ σου είναι το μουσείο Van Gogh, το οποίο είναι αφιερωμένο στον πασίγνωστο Ολλανδό ζωγράφο. Μάλιστα, μπορείς να βιώσεις την ολοκληρωμένη εικονική εμπειρία και γνωριμία με τα έργα του, αφού παρουσιάζονται όλα τα εκθέματα του μουσείου. Ωστόσο, μπορείς να δεις και τα έργα του καλλιτέχνη τα οποία βρίσκονται σε άλλες γκαλερί σε όλο τον κόσμο.

  • Μουσείο του Βατικανού

Το μουσείο του Βατικανού διαθέτει 54 γκαλερί και το 2019 είχε 6 εκατομμύρια επισκέπτες, κάνοντάς το το τρίτο μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και την επίπτωση που είχε από την αρχή στη γειτονική χώρα, το μουσείο συμπεριέλαβε στην σελίδα του την δυνατότητα να γνωρίσουν οι επισκέπτες της τα εκθέματα μέσω μιας ξενάγησης 360Ο . Στην ξενάγηση αυτή παρουσιάζεται η μαγευτική Καπέλα Σιξτίνα ( Sistine Chapel)  και πολλά έργα του Michelangelo και τα δωμάτια του Raphael.

  • Η γκαλερί των Uffizi, Ιταλία

Στην εν λόγω γκαλερί μπορείς να θαυμάσεις μερικά από τα πιο γνωστά έργα τέχνης. Οι υπεύθυνοι της γκαλερί πρόσθεσαν στην σελίδα τους την επιλογή του εικονικού τουρ ενώ έχει προστεθεί και το ηλεκτρονικό αρχείο του, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν διάφορα φωτογραφικά αρχεία και αρχεία τέχνης που υπάρχουν εκεί.

  • Reina Sofia, Ισπανία

Εάν είσαι λάτρης των έργων του Pablo Picasso και του Salvador Dali, το Reina Sofia είναι το κατάλληλο μέρος για εσένα. Το μουσείο βρίσκεται στην Μαδρίτη αλλά προς το παρόν το ταξίδι προς την ισπανική πρωτεύουσα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Πέρα από την περιήγηση που μπορείς να απολαύσεις υπάρχουν και άλλα εργαλεία και υλικό στα οποία μπορείς να εμβαθύνεις. Ένα από αυτά είναι διάφορα βίντεο και ηχογραφήσεις οι οποίες αναφέρονται στα έργα που υπάρχουν εκεί. Στην συνέχεια μπορείς να εμβαθύνεις στον τρόπο με τον οποίο ο Picasso δημιούργησε τον διάσημό του πίνακα, Guernica.

  • Μουσείο της Ακρόπολης- Ελλάδα

Φυσικά από την λίστα δεν μπορεί να λείπει και το μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο φιλοξενεί κάποια από τα πιο διάσημα εκθέματα του αρχαίου κόσμου. Ακόμα, για να μπορέσουν άτομα από όλο τον κόσμο να θαυμάσουν τα αρχαία αγάλματα και την ομορφιά ενός ξεχασμένου κόσμου, το μουσείο συνεργάστηκε με το Google και μπήκε στο Google Arts& Culture. Επιπλέον, δημιουργήσαν και διάφορα παιχνίδια για να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή και ενδιαφέρον από τα παιδιά.

  • Ερμιτάζ – Ρωσία

Το μουσείο Ερμιτάζ βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πολιτισμού καθώς συμπεριλαμβάνει εκθέματα από την αρχαία Αίγυπτο και  την αρχαία Ελλάδα έως και την Αναγέννηση και τη μεταμοντέρνα εποχή. Μάλιστα, για να γυρίσει κανείς όλο το μουσείο χρειάζεται πάνω από ένα μήνα. Το Ερμιτάζ, όπως και πολλά άλλα κέντρα πολιτισμού, προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίσεις τα εκθέματα από το σπίτι σου.

  • Βρετανικό Μουσείο – Ηνωμένο Βασίλειο

Το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει πάνω από 8 εκατομμύρια εκθέματα και εκατομμύρια τουρίστες το επισκέπτονταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.  Ωστόσο, για να ευχαριστήσει όσους δεν μπορούν να το επισκεφθούν αυτή τη χρονική περίοδο επέτρεψε την γνωριμία των επισκεπτών της σελίδας του με τα έργα μέσω διαφόρων βίντεο, εικόνων, αλλά και διαδικτυακών ραδιοφωνικών μεταδόσεων. Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένης περιήγησης στους διαδρόμους του μουσείου αλλά και η εύρεση πληροφοριών μέσω του  του. Ξεκίνα την επίσκεψή σου από εδώ, και εδώ.

Από την Ειρήνη Παντελίδου

πηγή: el.ozonweb.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το