Αποζημιώσεις ύψους 6,4 εκ. δολαρίων υποχρεούται να καταβάλλει η Φολκσβάγκεν σε πρώην εργαζόμενους του εργοστασίου της στη Βραζιλία, θύματα της δικτατορίας, τους οποίους η ίδια γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέδιδε στο καθεστώς

Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους προσέφυγαν στη δικαιοσύνη σε βάρος του γερμανικού κολοσσού πριν από πέντε χρόνια κατηγορώντας τον για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεργασία με το στρατιωτικό καθεστώς στη Βραζιλία (1964-1985).

Επιτροπή που διορίστηκε από την κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εταιρείες, ανάμεσά τους και η Φολκσβάγκεν, βοηθούσαν μυστικά το στρατιωτικό καθεστώς να εντοπίζει “ανατρεπτικά στοιχεία” και ακτιβιστές που εργάζονταν σε αυτές. Στη συνέχεια αυτοί συλλαμβάνονταν και βασανίζονταν, ενώ άλλοι έχαναν τις δουλειές τους και μετά δεν μπορούσαν να εργαστούν πουθενά αλλού.

“Λυπόμαστε για τις παραβιάσεις που συνέβησαν στο παρελθόν”, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της εταιρείας για την υπόθεση και πρόσθεσε, “για τη Φολκσβάγκεν είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα αυτό το μελανό κεφάλαιο στην ιστορία της Βραζιλίας και να προαχθεί η διαφάνεια”.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι ο δικαστικός συμβιβασμός που επετεύχθη με την εισαγγελία της Βραζιλίας προβλέπει τη δωρεά ποσών για τη χρηματοδότηση έργων, όπως η ανέγερση μνημείου για τα θύματα της χούντας στη Βραζιλία. Επίσης ένα ποσό θα δοθεί σε διάφορες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βασανιστήρια εν ώρα εργασίας

Ανάμεσα στις υποθέσεις που μελέτησε η Εθνική Επιτροπή Αλήθειας της Βραζιλίας το 2014 ήταν αυτού του εργαζόμενου στη γερμανική εταιρεία, Λούσιο Μπελεντάνι. Αποστολή της επιτροπής ήταν να διερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα εγκλήματα, τις παράνομες συλλήψεις, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις που διαπράχθηκαν από το στρατιωτικό καθεστώς. “Ήμουν στη δουλειά μου όταν δύο άνδρες με αυτόματα όπλα με πλησίασαν”, θυμάται ο Λούσιο Μπελεντάνι. “Αμέσως μου πέρασαν χειροπέδες και μόλις φτάσαμε στο κέντρο της ασφάλειας εντός του εργοστασίου της Φολκσβάγκεν άρχισαν τα βασανιστήρια γιατί ήμουν κομμουνιστής».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της επιτροπής περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 400.000 έπεσαν θύματα βασανιστηρίων τα χρόνια της δικτατορίας στη Βραζιλία. Σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρου είναι ένας από υμνητές της χούντας.

https://youtu.be/CtXJBrk9W5E?t=4

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το