logo foititiki poreia

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφού ψήφισε το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο το οποίο υπονομεύει ακόμα περισσότερο το πτυχίο των δημόσιων πανεπιστημίων και το δικαίωμα στις σπουδές, τώρα φέρνει ένα αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο, συνεχίζοντας την επίθεση στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους.
Το νέο νομοσχέδιο παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, διατηρεί ατόφιο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο του νόμου Κατρούγκαλου που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα υπόλοιπα αντιλαϊκά νομοσχέδια της τελευταίας δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένων των εξοντωτικών κατώτατων ορίων κύριας σύνταξης στα 345 ευρώ για τα 15 χρόνια ασφάλισης και τα 384 ευρώ για τα 20 χρόνια, και το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το βομβαρδισμένο τοπίο της κοινωνικής ασφάλισης, με μερικές αυξήσεις-ψίχουλα, για όσους συμπληρώνουν τα 30 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας.
Ωστόσο η νέα γενιά γνωρίζει καλύτερα απ’ τον καθένα πως στις σημερινές συνθήκες της μαύρης, ανασφάλιστης, μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, τα ένσημα των τριάντα χρόνων για την πλειοψηφία της νέας βάρδιας εργαζομένων αποτελούν είτε ένα άπιαστο όνειρο, είτε θα συμπληρώνονται σε ιδιαίτερα προχωρημένη ηλικία.

Σε συνέχεια των προηγούμενων, το νέο νομοσχέδιο με την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων φανερώνει τον απώτερο στόχο της κυβέρνησης που δεν είναι άλλος από τη μεταβίβαση της κοινωνικής ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο απομακρύνεται από τις πλάτες του κράτους το «βαρίδι» της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά προωθούνται τα συμφέροντα των ιδιωτών που θα λυμαίνονται τις επικουρικές συντάξεις με στόχο να τροφοδοτούνται οι επιχειρήσεις τους από τα χρήματα των συνταξιούχων. Ταυτόχρονα, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα δίνουν συντάξεις αν και στο βαθμό που θα έχουν…κέρδος!
Σε αυτό το πλαίσιο κάθε συζήτηση για «ανάπτυξη» και «αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις», αποτελεί έναν στυγνό εμπαιγμό απέναντι στο λαό και τη νεολαία. Άλλωστε, με βάση τις επιταγές της ΕΕ, η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να μειωθεί από 17,3% το 2016, στο 12,5% το 2030!

Ως Φοιτητική Πορεία αναγνωρίζουμε πως ο μόνος δρόμος για την ανατροπή των αντιλαϊκών μεθοδεύσεων κυβέρνησης-ΕΕ-ολιγαρχίας είναι ο δρόμος του μαζικού, ανυποχώρητου, οργανωμένου αγώνα στο πλάι των γονιών και των παππούδων μας. Βαδίζουμε από κοινού με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, κάνοντας το πρώτο βήμα με την υποστήριξη της πανεργατικής απεργίας ενάντια στο νέο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προκήρυξαν εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες, την Τρίτη 18/2!

Φοιτητική Πορεία

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το