Ήπειρος: Ανακοίνωση Συντονισμού κατά των Εξορύξεων

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΗ ΓΟΥΡΓΙΑΝΙΣΤΑ ΚΟΥΡΕΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Στην Ήπειρο, συγκεκριμένα στην περιοχή της Γουργιάνιστας δίπλα στα Κούρεντα του δήμου Ζίτσας, μόλις 17 χλμ. από τα Γιάννενα, η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας το πρόγραμμα των προηγούμενων κυβερνήσεων και με εκτελεστικό βραχίονα την εταιρεία ENERGEAN, φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση για ανεύρεση υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο, με πιθανή χρήση fracking, χωρίς ν’ αποκλείεται το πετρέλαιο). Την εξέλιξη αυτή εγκρίνουν και οι τοπικοί άρχοντες σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου (Καχριμάνης, Πλιάκος).

Πιθανή εξόρυξη θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων που θα οδηγήσει:

– στη ρύπανση του αέρα και του εδάφους με την απελευθέρωση πλήθους επικίνδυνων αερίων και τοξικών ουσιών,

– στη ρύπανση των νερών κατά μήκος όλης της περιοχής από όπου περνάει ο ποταμός Καλαμάς μέχρι την εκβολή του στο Ιόνιο Πέλαγος, καθώς η εξόρυξη σχεδιάζεται στη λεκάνη απορροής του, με επίπτωση και στις πηγές υδροδότησης της περιοχής,

– στην αύξηση του σεισμικού κινδύνου σε μια ήδη σεισμογενή περιοχή

– σε περιβαλλοντικά και εργατικά «ατυχήματα»,

– στη δυσφήμηση και εξάλειψη κάθε άλλης δραστηριότητας (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, τουρισμός) με αποτέλεσμα την περαιτέρω φτωχοποίηση των κατοίκων και ερήμωση της περιοχής,

– στην πλήρη εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από τις πετρελαϊκές εταιρείες,

– στη στρατιωτικοποίηση της περιοχής και τον πλήρη έλεγχο από κρατικούς και ιδιωτικούς στρατούς που θα διαφυλάσσουν τα κέρδη της εταιρείας (η Εnergean στα κοιτάσματά της στο Ισραήλ, συνεργάζεται με την ισραηλινή οπλοβιομηχανία Elbit Systems για τη φύλαξη της επένδυσης),

– στην αύξηση των κινδύνων από γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις καθώς όλοι οι σύγχρονοι πόλεμοι γίνονται για την ενέργεια, ενώ καμία ενεργειακή αυτάρκεια δεν πρόκειται να εξασφαλιστεί για τη χώρα.

Όπως και σε κάθε άλλη περιοχή εξόρυξης, οι εταιρείες θα πλουτίζουν, ενώ η καταστροφή θα είναι μόνιμη. Οι κάτοικοι δεν θα απολαμβάνουν φτηνότερη πρόσβαση στην ενέργεια, ενώ οι θέσεις εργασίας που διαφημίζουν οι εταιρείες θα είναι λίγες και προσωρινές.

Η ερευνητική εξόρυξη εγκρίθηκε από το υπουργείο με την τυφλή αποδοχή της καθόλα μη πειστικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσων (ΜΠΕ) που εκπόνησε η εταιρεία, η οποία δεν δεσμεύεται με κανένα τρόπο για την αποκατάσταση της περιοχής. Στη μελέτη μάλιστα παραδέχεται ότι «η υλοποίηση του έργου δύναται να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στα επιφανειακά και υπόγεια υδατικά σώματα της περιοχής μελέτης. Τα υγρά και στερεά απόβλητα με επικίνδυνες ή δυνητικά επικίνδυνες ουσίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στο υδατικό περιβάλλον της περιοχής» (ΜΠΕ, σελ. 667, 721). Ήδη φορείς και συλλογικότητες της περιοχής έχουν προσφύγει και νομικά, ωστόσο η μαζική αντίσταση κρίνεται απαραίτητη.

Η πληροφόρηση για την επένδυση προέρχεται είτε από πληρωμένα άρθρα, είτε από την ίδια την εταιρεία που χτίζει το προφίλ της με χορηγίες και δωροδοκίες. Παράλληλα, οι τοπικές κοινωνίες πετιούνται στο περιθώριο και η γνώμη τους δεν έχει καμία αξία, καθώς οι γνωμοδοτήσεις των τοπικών διοικήσεων είναι απλά διακοσμητικές.

Η υποκρισία του αστικού πολιτικού συστήματος, που αποτυπώνεται στις επιλογές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι προκλητική. Ενώ διατυμπανίζουν την «πράσινη μετάβαση» σχεδιάζουν νέες εξορύξεις ορυκτών καυσίμων σε στεριά και θάλασσα. Βαφτίζουν δε ως «πράσινη ανάπτυξη» την καταστροφή δασών, βουνών, και περιοχών υψηλής παραγωγικότητας υλοποιώντας αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιχειρούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μπαταρία της Ευρώπης και ουσιαστικά θα ωφελήσουν μόνο τις πολυεθνικές. Θωρακίζουν μάλιστα αυτή τη λεηλασία με περιβαλλοντικούς νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα των εταιρειών εκμετάλλευσης.

Μόνο η αντίστασή μας μπορεί να απαντήσει στο δυσμενές μέλλον που μας επιφυλάσσεται. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη για ένα ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που θα έχει απέναντί του τις εταιρείες, την εκάστοτε κυβέρνηση, την ΕΕ και τους ντόπιους υποστηριχτές τους. Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα – αντικείμενο κερδοσκοπίας μιας χούφτας ιδιωτών.

Καλούμε άτομα, συλλογικότητες, φορείς και συλλόγους:

Να οργανώσουμε αγώνες ενάντια στη λεηλασία της φύσης και των ζώων μας

Να χτίσουμε δίκτυα αλληλεγγύης και αντίστασης

Να μη συνεργαστούμε με κανένα τρόπο με την εταιρεία

Να είμαστε προετοιμασμένοι για μαζική διαμαρτυρία στο πεδίο αν χρειαστεί

Το ζήτημα των εξορύξεων αφορά και επηρεάζει άμεσα τις ζωές όλων μας

Λέμε όχι στις εξορύξεις και ξέρουμε καλά το γιατί

ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το