Ανακοίνωση της ΕΡΓ.Α.Σ.

Από τους 95 διανομείς που εργάζονται στην πόλη των Ιωαννίνων στην εταιρεία e-food, στους 15 επιβλήθηκαν από το Σώμα Επιθεώρησης εργασίας πρόστιμα από 750 € έως 1500€. Οι εργαζόμενοι αυτοί σύμφωνα με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν είχανε κάνει ή δεν είχαν δηλώσει, σε ορισμένες περιπτώσεις το υποχρεωτικό rapid test. Οι 15 αυτοί διανομείς ωστόσο δεν είναι οι μόνοι που εξοντώνονται από αυτά τα εξωφρενικά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, 22000 εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα, που δεν δήλωσαν τα rapid test, καλούνται να πληρώσουν 300 € για κάθε υποχρεωτικό τεστ που δεν δηλώθηκε εφόσον ο εργαζόμενος είναι πλήρους απασχόλησης και 150 € εφόσον είναι μερικής απασχόλησης. Θυμίζουμε ότι τα τεστ αυτά τα πλήρωναν οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους, ενώ τα όποια δωρεάν τεστ υπήρχαν δεν μπορούσαν να δηλωθούν στην πλατφόρμα. Η κυβέρνηση μετέτρεψε τη διενέργεια τεστ από μέτρο υγειονομικού περιεχομένου και βασικό εργαλείο καταπολέμησης της πανδημίας σε μέτρο οικονομικού στραγγαλισμού, πειθάρχησης και υποχρεωτικότητας. Η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στους εργαζόμενους, προσπαθεί να διχάσει για να κουκουλώσει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες. Η καταρράκωση του ΕΣΥ, η μείωση του προυπολογισμού για την υγεία κατά 1 δις ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, το κλείσιμο των νοσοκομείων, η μη διενέργεια δωρεάν τεστ για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους αποτελούν εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και όχι των εργαζόμενων.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους διανομείς στα Γιάννενα δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη της πλατφόρμας βάσει της οποίας τους επιβλήθηκαν τα πρόστιμα. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν μέσα σε μία νύχτα και οι εργαζόμενοι τα πήραν χαμπάρι τυχαία συνομιλώντας με συναδέλφους τους από την Θεσσαλονίκη. Επιπλέον η επιθεώρηση εργασίας που βεβαίωσε τα πρόστιμα αυτά το 2021 έκανε μόνο 17 ελέγχους σε μαγαζιά στην περιοχή των Ιωαννίνων. Δηλαδή αντί να κοιτάει πως να προστατέψει τους εργαζόμενους από εργοδοτικές αυθαιρεσίες φορτώνει ένα σορό εξοντωτικά πρόστιμα επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τον κυβερνητικό, εργοδοτικό της ρόλο.

  1. Διαγραφή όλων το προστίμων για μη διενέργεια rapid test και για μη χρήση μάσκας.
  2. Όχι στην έμμεση μείωση μισθού, μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών,
  3. Όχι στον διαχωρισμό εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων

Οι εργαζόμενοι διανομείς και στα Γιάννενα αγωνιστήκαμε ενάντια στα εξαντλητικά πρόστιμα από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη τους. Μέσα από το σωματείο καλέσαμε έκτακτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο εργατικό κέντρο Ιωαννίνων στις 26/12/21 με ενθαρρυντική συμμετοχή. Το σωματείο πήρε αγωνιστική απόφαση για άμεσες κινητοποιήσεις, κάλυψη των δικαστικών εξόδων των συναδέλφων, ενημέρωση με εξορμήσεις όσων περισσότερων διανομέων γίνεται προκειμένου να μπούνε στον αγώνα, ενημέρωση και άλλων σωματείων εργαζομένων προκειμένου να υπάρξει ενιαία δράση, ενημέρωση όλων των εργαζόμενων και του Γιαννιώτικου λαού προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή υποστήριξη όλων των εργαζόμενων. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε μοτοπορεία στις 30/12/21 όπου κατέληξε στο γραφείο του διευθυντή της εφορίας με αίτημα την διαγραφή των προστίμων. Μετά την άρνηση του διευθυντή της εφορίας ο οποίος στάθηκε όπως αναμενόταν απέναντι στο αίτημα των εργαζομένων οι διανομείς συνεχίσαμε μαχητικά τον αγώνα μας. Συγκεκριμένα, με νέες γενικές συνελεύσεις αποφασίστηκε συγκέντρωση στην νομαρχεία στις 15/01/22. Η ημέρα αυτή επιλέχθηκε προκειμένου οι εργαζόμενοι να εναντιωθούν και στο πρόστιμο των 100 ευρώ που επιβλήθηκε στους άνω των 60 ετών. Εκτός από το σωματείο των διανομέων συμμετείχε στην κινητοποίηση και το σωματείο μαγείρων-σερβιτόρων. Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι σωματεία εργαζομένων τα οποία ελέγχονται από δυνάμεις του ΠΑ.Μ.Ε. δεν στήριξαν καμία από τις παραπάνω κινητοποιήσεις και δράσεις ενώ ταυτόχρονα το εργατικό κέντρο που ελέγχεται κι αυτό από δυνάμεις του ΠΑ.Μ.Ε κινούταν σε γιορτινό Χριστουγεννιάτικο κλίμα, με τους εκπροσώπους του να είναι άφαντοι. Ακόμα και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία έδειξαν αδιαφορία και δυσφορία, να ασχοληθούν με τα αιτήματα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα θεωρούμε βαθιά λαθεμένη την προσέγγιση της επιτροπής αγώνα διανομέων της e-food (όπου δραστηριοποιούνται δυνάμεις της Ο.Κ.Δ.Ε.) οι οποίοι προχώρησαν σε ξεχωριστή κινητοποίηση για το ζήτημα των προστίμων από αυτή του σωματείου. Η δύναμη των εργαζόμενων βρίσκεται στην ενότητα μέσα από τα σωματεία τους και όχι στην διάσπαση των αγώνων τους.

Μοναδική διέξοδος των εργαζόμενων, μοναδική εγγύηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, αποτελεί ο οργανωμένος, μαζικός και ενωτικός αγώνας των ίδιων των εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι διανομείς γνωρίζουνε καλά ποιος είναι ο δρόμος της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους και βρίσκονται στον δρόμο του αγώνα. Με την πάλη τους κέρδισαν τον Σεπτέμβρη και πέτυχαν την πλήρη αναδίπλωση της πολυεθνικής e-food. Εκείνοι που βγάζουν το ψωμί τους με την δουλεία τους στον δρόμο με βροχές, χιονόνερο, καταιγίδες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Μόνο μέσα από την πάλη τους μπορούν να βελτιώσουν και να αλλάξουν ριζικά τις συνθήκες εργασίας και ζωής τους. Η ΕΡΓ.Α.Σ θα συνεχίσει να διαθέτει τις δυνάμεις της στην συμμετοχή, την υποστήριξη και την οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο πλευρό των εργαζομένων για την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους.

Κάτω τα εξοντωτικά πρόστιμα

Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά

Κάτω το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Βρούτση

Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το