Ομαδικοί τάφοι παιδιών στην Υεμένη.

Όχι, δεν πέθαναν από τον κορονοϊό, πέθαναν από έναν άλλο φοβερότερο ιό που τον προξενεί ο άνθρωπος ο ίδιος, τον ιό της πείνας και τον ιό του πολέμου που δημιουργούν οι “μεγάλοι και τρανοί” της Γης, οι “σύμμαχοι” μας Αμερικάνοι και Σαουδάραβες!

Γι αυτόν τον “ιό” υπάρχει “φάρμακο;

Ναι, αρκεί να πάρουν οι λαοί την κατάσταση στα χέρια τους!

Ο εμφύλιος στην Υεμένη με την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας, που μαίνεται επτά χρόνια τώρα, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη υλική και ανθρωπιστική καταστροφή. Μια χώρα που ακόμη και πριν από τον πόλεμο ήταν απ’ τις πιο φτωχές του κόσμου μετράει τις πληγές της με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και έναν λαό στα πρόθυρα του λιμού. Τα παιδιά είναι από τα μεγαλύτερα θύματα αυτού του φονικού πολέμου. Πείνα, αρρώστιες, προσφυγιά, ισοπεδωμένα σχολεία, θάνατος, ένας εφιάλτης δίχως τέλος.

Τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσαν χθες οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ηχούν σαν συναγερμός για τη δοκιμασία αυτής της χρονιάς για τα μαρτυρικά παιδιά της Υεμένης. Τα μισά κάτω των 5 ετών θα υποφέρουν από υποσιτισμό και εκατοντάδες χιλιάδες μπορεί να πεθάνουν λόγω της έλλειψης επαρκούς ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας.

Ο υποσιτισμός οξείας μορφής θα απειλήσει τα μισά παιδιά κάτω των 5 ετών στην Υεμένη το 2021, δηλαδή σχεδόν 2,3 εκατομμύρια παιδιά. Μεταξύ αυτών 400.000 θα υποφέρουν από οξύ και σοβαρό υποσιτισμό και μπορεί να πεθάνουν αν δεν λάβουν επειγόντως θεραπεία. Πρόκειται για έναν αριθμό που αντιπροσωπεύει αύξηση 22% σε σχέση με πέρυσι!

Ακόμη χειρότερα, περίπου 1,2 εκατομμύρια έγκυες και μητέρες που θηλάζουν θα υποφέρουν επίσης από οξείας μορφής υποσιτισμό εφέτος.

Τη δραματική προειδοποίηση απηύθυναν με κοινή ανακοίνωσή τους ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η UNICEF, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. “Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να αναληφθεί δράση έχει αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων παιδιών. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται επειγόντως προβλέψιμους πόρους και ανεμπόδιστη πρόσβαση στους πληθυσμούς που υποφέρουν” προειδοποίησε η γενική διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φορ.

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

Παιδιά αντιμέτωπα με την πείνα.

Ο διεθνής συνασπισμός, υπό την ηγεσία της Σ. Αραβίας, βομβαρδίζει αδιάκοπα την Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες, ανάμεσα τους και χιλιάδες παιδιά, ενώ σε 20 εκατομμύρια εκτιμάται ο αριθμός όσων χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σχεδόν 85.000 παιδιά στην Υεμένη έχουν λιμοκτονήσει μέχρι θανάτου, στη διάρκεια των ετών 2015 – 2018, σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» («Save the Children») ενώ ανάλογος είναι ο αριθμός των παιδιών που λιμοκτονούν μέχρι θανάτου από τότε μέχρι και πρόσφατα.

Η οργάνωση παρέπεμψε, συγκεκριμένα, σε στοιχεία που παρείχαν τα Ηνωμένα Έθνη και τα οποία αφορούν σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

«Αυτό σημαίνει ότι πεθαίνει ένα παιδί σχεδόν κάθε δέκα λεπτά», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την οργάνωση, τα παιδιά που λιμοκτονούν, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε ζωτικά τους όργανα, των οποίων η λειτουργία σταδιακά εξασθενεί, μέχρι να σταματήσει τελείως. Παράλληλα, η άμυνα του οργανισμού τους είναι τόσο αδύναμη που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις διάφορες λοιμώξεις. «Οι γονείς αναγκάζονται να βλέπουν τα παιδιά τους να αργοπεθαίνουν χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι», σημειώνεται.

Εδώ και επτά χρόνια, με την συνδρομή και ανοχή των κυβερνήσεων της Ε.Ε (συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης) και των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία μακελεύει κυριολεκτικά το λαό της Υεμένης. Από αυτό το βήμα έχουμε αναφερθεί στα εγκλήματα του αιμοσταγούς σαουδαραβικού καθεστώτος που, με ευρωπαϊκό και αμερικανικό οπλισμό, αιματοκυλά την Υεμένη, δολοφονεί αμάχους, βομβαρδίζει πόλεις και χωριά, προκαλώντας- σύμφωνα με τον ΟΗΕ- μια απ’ τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το