Ανταπόκριση από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία στις 4/2

Ως Φοιτητική Πορεία Παντείου ανταποκριθήκαμε στην παράσταση διαμαρτυρίας που καλούσαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες την Παρασκευή 4/2 στην πρυτανεία του Παντείου, ενάντια στην επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα ξενόγλωσσο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών των τμημάτων Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών και Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, με θέμα τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Τα τμήματα αυτά αξιοποιούν το Νόμο Γαβρόγλου της πρώην κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που απελευθερώνει τα δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές. Με ομόφωνη απόφαση της συγκλήτου ορίστηκαν δίδακτρα του ύψους των 2.500 ευρώ, τα οποία μάλιστα κατ’ ευφημισμό ονομάζουν “ανταποδοτικό τέλος” φοίτησης. Η απόφαση πάρθηκε στις 29 Δεκεμβρίου, με τους φοιτητές απομακρυσμένους από το πανεπιστήμιο λόγω της εξεταστικής και της τηλεξέτασης όπου επιβάλλεται.

Στην κινητοποίηση η διοίκηση του πανεπιστημίου και η ίδια η πρύτανης, ενώ στήριζαν στα λόγια τις αγωνίες των φοιτητών, αρνήθηκαν να καταδικάσουν την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Με επικλήσεις τόσο σε νομικότητες όσο και στην υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων φτάσαμε να ακούσουμε από την ίδια την πρύτανη πως στόχος της διοίκησης είναι να παρέχει μελλοντικά τουλάχιστον ένα δωρεάν μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ανά τμήμα, ενώ μέχρι σήμερα ήταν όλα δωρεάν! Είναι σαφές πως η αποδοχή διδάκτρων σε ένα, αρχικά, πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών θα είναι μόνο η αρχή για τη γενίκευσή τους στο Πάντειο.

Στην πραγματικότητα το μόνο που επιβεβαιώθηκε είναι πως η υπεράσπιση του δημόσιου-δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου είναι ευθύνη και καθήκον των ίδιων των φοιτητών και του φοιτητικού κινήματος και δεν επαφίεται στη βούληση της οποιασδήποτε διοίκησης. Ο κάθε φοιτητής οφείλει μέσα από τον Φοιτητικό Σύλλογο, τις Γενικές Συνελεύσεις και τις συλλογικές διεκδικήσεις να αναδείξει το ζήτημα επιβολής διδάκτρων σε οποιοδήποτε πρόγραμμα του πανεπιστημίου και να περιφρουρήσει το δημόσιο-δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς.

ΟΥΤΕ ΔΙΔΑΚΤΡΑ – ΟΥΤΕ “ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ” ΦΟΙΤΗΣΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ
ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Φοιτητική Πορεία Παντείου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το