ΟΤΑΝ Η ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΜΕΡΕΩΣ

Χθες η Υπουργός Παιδείας Κα Κεραμέως,κατέθεσε προς ψήφιση την τροπολογία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και σήμερα ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Κυβέρνησης η ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η « απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό με τη χρήση κατάλληλων μέσων τεχνολογίας σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν δύνανται να παρακολουθήσουν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω αναστολής λειτουργίας της οικείας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

Με απλά λόγια μπαίνει η κάμερα στην τάξη και το μάθημα μετατρέπεται σε εκπομπή reality.Βέβαια μας χρυσώνει το χάπι με τα ακόλουθα: «Αποκλειστικός σκοπός της παρεχόμενης σχετικής δυνατότητας είναι η παροχή εκπαίδευσης, η οποία ανάγεται σε δημόσιο συμφέρον και προβλέπεται, επίσης, ρητώς ότι δεν επιτρέπεται η καταγραφή και αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος σε τεχνικά μέσα, παρά μόνο η ζωντανή μετάδοση ήχου ή/και εικόνας σε πραγματικό χρόνο, και μόνον μια όσο διαρκεί η εκάστοτε διδασκαλία από τον εκπαιδευτικό, με αποκλειστικούς αποδέκτες τους μαθητές».

Κόπτεται το ΥΠΑΙΘ για την παροχή εκπαίδευσης και τη χαρακτηρίζει δημόσιο συμφέρον. Παρεχόταν εκπαίδευση όταν αφήναμε ως το Νοέμβρη τους μαθητές της Γ Λυκείου χωρίς καθηγητές; Μήπως όταν αφήναμε υποστελεχωμένα  ΚΕΣΥ και ΣΜΕΑΕ; Παρέχεται εκπαίδευση  όταν αυξάνουμε τους μαθητές ανά τάξη στα δημοτικά, ή όταν θέτουμε το ηλικιακό όριο των 17 ετών για εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑΛ; Παρέχεται εκπαίδευση όταν το Σχολικό Δίκτυο υπολειτουργεί;

Τώρα όμως ξαφνικά, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ το πονά το δημόσιο σχολείο που όλη τη χρονιά απαξίωνε και νοιάζεται για τους μαθητές. Και βάζει κάμερες για ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, την ώρα που η Δώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί το άγχος της και βάζει τα κλάματα, ή τη στιγμή που ο Γιώργος κάνει ένα σεξιστικό σχόλιο για την μπλούζα της Έλενας, ή το λεπτό που  η Νατάσα αντιμιλά στον καθηγητή, επειδή είναι φορτισμένη από το διαζύγιο των γονιών της.

Τα εσώψυχα του κάθε μαθητή, τα προσωπικά της κάθε οικογένειας σε ζωντανή μετάδοση. Δεν υπάρχουν πλέον ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Μόνο η βούληση της Υπουργού για παροχή εκπαίδευσης, προφανώς με οποιοδήποτε κόστος στον ψυχισμό μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ξεχνούν οι σοφοί του Υπουργείου ότι η τάξη μας δεν είναι ένα άψυχο δωμάτιο. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, είναι το δεύτερο σπίτι μας. Μέσα σε αυτήν, συζητάμε, μαθαίνουμε, διαφωνούμε, μονιάζουμε, αγαπιόμαστε, κοινωνικοποιούμαστε.

Όλα αυτά θα μας στερήσει η κάμερα αν μπει στην τάξη. Θα είμαστε όλοι, διδάσκοντες  και διδασκόμενοι, υπό παρακολούθηση. Η δυναμική διαδικασία της διδασκαλίας, θα μπει σε καλούπια και στεγανά, ενώ ταυτόχρονα προσωπικές πτυχές της συμπεριφοράς, της προσωπικότητας, της ζωής τελικά του καθενός, θα αναμεταδίδονται στο όνομα της εκπαίδευσης.

Καταστρατηγούμε την ελευθερία που πρέπει να διέπει τη διδασκαλία και τις σχέσεις δασκάλου-μαθητών, και το καλύπτουμε με το βαρύγδουπο: η παροχή εκπαίδευσης ανάγεται σε δημόσιο συμφέρον.

Κι εδώ ερχόμαστε εμείς, οι διδάσκοντες, που πρέπει να προστατεύουμε τους μαθητές μας από κάθε κακοτοπιά, από κάθε έκθεση σε κίνδυνο. Ποια στάση θα κρατήσουμε εμείς; Θα φανούμε αντάξιοι του ρόλου μας ή θα πειστούμε από την

επικοινωνιακή πολιτική ενός Υπουργείου που όλη τη χρονιά μας απαξίωνε;

Θα προστατεύσουμε τις προσωπικότητες, τις ιδιαιτερότητες και τις ζωές των μαθητών μας, ή θα γίνουμε μαριονέτες στα χέρια της κυρίας Κεραμέως;

Αγαπητοί μαθητές, γονείς και συνάδελφοι. Κάθε  μάχη που αφορά το σχολείο πρέπει να δίνεται από όλους μας.

 Νομίζω ότι η συγκεκριμένη μάχη είναι η σημαντικότερη, είναι μια μάχη για το δικαίωμα να διατηρήσουμε την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, μια μάχη για να μη μετατραπεί η σχολική μας καθημερινότητα σε κάτι ασφυκτικό και δυστοπικό.

Σήμερα η Κεραμέως μετατράπηκε σε Καμερέως… Ας μη μετατραπούμε κι εμείς σε κομπάρσους της εκπαίδευσης.

«Αν θέλεις μια εικόνα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να πατάει το πρόσωπο ενός ανθρώπου –για πάντα…».

Τζωρτζ  Όργουελ  1984

ΘΑΝΟΣ ΒΑΛΛΑΣ

ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΥΣΔΕ ΔΡΑΜΑΣ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το