Αφού λοιπόν φιλικά και αντίπαλα προς αυτήν μέσα προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του προχωράνε σε παροχές -αν και εφ’ όσον βέβαια το επιτρέψουν οι πρώην επίτροποι και νυν επόπτες της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας- παράλληλα προσπαθούν να μας πείσουν για την ανάπτυξη που έρχεται και το πόσο καλό θα κάνει στο λαό μας. Περιέγραψε ο …οραματιστής Τσίπρας το όραμά του χθες  αναφερόμενος στην ανάπτυξη της Ελλάδας γενικώς και ιδιαιτέρως της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας. (Το οποίο βέβαια δεν είναι και τόσο νέο, είναι αρκετά παλιό και το περιγράφει ο συγκυβερνήτης του Καμένος κάθε φορά που συναντιέται με κάποιον αμερικάνο με τα σάλια του να τρέχουν). Κάθε ομοιότητα του οράματός του με τις επιδιώξεις και τις κατευθύνσεις των ΗΠΑ δεν είναι καθόλου συμπτωματική. Την περιγράφουν τα παρακάτω άρθρα της Προλεταριακής Σημαίας που κυκλοφορεί από χθες αρκετά καλά, και για να …χαρούμε ακόμη περισσότερο προστέθηκαν και κάποια νέα στοιχεία όπως το ότι εκτός από τη Σύρο θα ξεπουληθούν – χαριστούν στην αμερικάνικη ΟΝΕΧ και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Κατά τ’ άλλα η “Μακεδονία είναι ελληνική” και επιτέλους ο ΠΑΟΚ θ’ αποκτήσει νέο γήπεδο!).

Αμερικάνικη πολεμική απόβαση μέσω ΔΕΘ! Εξετάσεις υποτέλειας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Προκλητική και πρωτοφανής είναι η αμερικάνικη πολιτικό-στρατιωτική και οικονομική απόβαση στη Θεσσαλονίκη με ευκαιρία τον θεσμό της τιμώμενης χώρας στην 83η Διεθνή Έκθεση. Από μια εμπορική έκθεση προϊόντων και τεχνολογιών μετατράπηκε για χάρη των ΗΠΑ και των γεωστρατηγικών σχεδίων τους στην περιοχή, σε μια κανονική πολεμική φιέστα με όλα όσα συνοδεύουν αυτού του είδους τις ιμπεριαλιστικές… Αμερικανιές.

Παρουσία στρατιωτικών βιομηχανιών, επιθεώρηση του ελληνικού στρατού από τον Αμερικάνο στρατηγό Ντάνφορντ, αιτήματα για νέες στρατιωτικές βάσεις, απροκάλυπτες καθημερινές παρεμβάσεις του Αμερικάνου πρέσβη, συνεχείς διασυνδέσεις της αμερικάνικης οικονομικής και ενεργειακής παρουσίας με πολεμικά Νατοϊκά σχέδια στα Βαλκάνια, όλα αυτά αποτελούν στοιχεία της καθημερινότητας. Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για την μετατροπή της ΔΕΘ σε πλατφόρμα προβολής της αμερικάνικης ισχύος και ενεργής ανάμιξής της στην περιοχή, αποφασίστηκε να αγκυροβολήσει η ναυαρχίδα του Έκτου Στόλου, το USS Mount Whitney, στο λιμάνι της πόλης. Αποκορύφωμα είναι τα αυξημένα λεγόμενα μέτρα ασφαλείας με στόχο την τρομοκρατική προπαγάνδα καθώς και οι διαρροές πως πράκτορες του FBI και της CIA συνεργάζονται με την αστυνομία συμμετέχοντας στο σχεδιασμό. Η σκηνοθετημένη εμφάνιση αιωρούμενων αστυνομικών-κομάντος από τον πύργο του ΟΤΕ το μεσημέρι της Πέμπτης, ήταν η εναρκτήρια πράξη αυτής της προκλητικής φιέστας!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρει την ευθύνη για την πρόσκληση και τη συμφωνία να γίνει αυτή η φιλοαμερικάνικη προκλητική παράσταση. Συνεργοί σε αυτήν την απόφαση, η ντόπια λεγόμενη επιχειρηματική κοινότητα, δηλαδή οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι του ΣΒΒΕ και των Επιμελητήριων, ο περιφερειάρχης και φυσικά ο δήμαρχος Μπουτάρης, κολλητός του Πάιατ και άτυπος πρέσβης της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής στην Βόρεια Ελλάδα. Η αμερικάνικη αυτή απόβαση δεν είναι διόλου τυχαία! Εξυπηρετεί τα σχέδια για πλήρη -αν είναι δυνατόν -κυριαρχία στα Βαλκάνια μέσω της Νατοϊκής διεύρυνσης, αν χρειαστεί, και της επαναχάραξης των συνόρων. Ιδανική συνταγή για νέους πολεμικούς κινδύνους για τον λαό μας και τους γειτονικούς λαούς.

Οι γύπες… στη Θεσσαλονίκη! Πολεμικά και οικονομικά μονοπώλια στο αμερικάνικο περίπτερο

Όπως αναφέραμε και σε άλλο σημείο, η αμερικάνικη παρουσία στον οικονομικό τομέα αναμένεται να είναι αρκετά αναβαθμισμένη. Αυτό σηματοδοτεί και η παρουσία του Αμερικάνου υπουργού εμπορίου. Έτσι, πέρα από τις μπίζνες που έχουν ανοίξει στον ενεργειακό τομέα, θα πρέπει να σημειωθεί η ισχυρή παρουσία μεγαθηρίων της πολεμικής βιομηχανίας. Κυριαρχεί φυσικά η περίφημη Lockheed Martin, που μεταξύ άλλων έχει αναλάβει και την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών F-16, ύψους 1 δισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ, τον περασμένο Οκτώβρη. Η Lockheed Martin θα πραγματοποιήσει μάλιστα ειδική εκδήλωση στη ΔΕΘ. Ακολουθεί η οργάνωση A-USA, λόμπι αμυντικών βιομηχανιών των ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, η A-USA στην ΔΕΘ θα παρουσιάσει νέα πρωτοποριακά προϊόντα και θα ανακοινώσει συνεργασίες με ελληνικές βιομηχανικές μονάδες για συμπαραγωγή, με βλέψεις τη βαλκανική και ευρωπαϊκή αγορά. Επίσης η ONEX, ένας πολυεθνικός όμιλος, με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι ο όμιλος που πρόσφατα αγόρασε το Νεώριο της Σύρου. Πρόκειται για μια επένδυση προσανατολισμένη σε τομείς όπως οι μετασκευές μέσων εξόρυξης υδρογονανθράκων, οι κατασκευές αμυντικών ναυτικών συστημάτων και οι μετασκευές-κατασκευές εξειδικευμένων πλωτών μέσων. Μια επένδυση άμεσα συνδεδεμένη με τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ και σίγουρα με την υποστήριξη υποδομών της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ανατ. Μεσόγειο και ιδιαίτερα της Σούδας.

Τα τεράστια κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών τους εμπλέκονται άμεσα με την ολοένα και μεγαλύτερη επικινδυνότητα των εξελίξεων, που δημιουργεί η συμμετοχή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των φονιάδων στην περιοχή μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας καλεί να χρυσοπληρώσουμε τους εξοπλισμούς που απαιτούν οι επεκτατικές βλέψεις των ΗΠΑ για παγκόσμια κυριαρχία, αδιαφορώντας για τον ορατό κίνδυνο να γίνει η νεολαία κι οι εργαζόμενοι κρέας για τα κανόνια τους!

Στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και των τροφίμων, το λόγο έχουν μονοπώλια όπως η Specialty Food Association (SFA), με εξειδίκευση στις αναδιαρθρώσεις, τη συγκέντρωση γης σε μεγαλοαγρότες, τη βιομηχανοποίηση-καθετοποίηση της παραγωγής με αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών. Η πασίγνωστη Κόκα-Κόλα των χιλιάδων απολύσεων στην πόλη μας –κι όχι μόνο- είναι μια από τις πλέον προβεβλημένες πολυεθνικές-σύμβολο για τον θείο Σαμ. Μετά το πρόγραμμα ανακαίνισης σχολικών αιθουσών, υλοποιεί πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ανακύκλωση, σε συνεργασία πάλι με τους δήμους. Κάτι ξέρει η πολυεθνική από ανακύκλωση …εργατικού δυναμικού!! Φυσικά δε λείπουν και οι εταιρείες «γύπες» ή αλλιώς εταιρείες που παρέχουν ελεγκτικές, φορολογικές, συμβουλευτικές υπηρεσίες, «διαχείριση επιχειρηματικού κινδύνου» και χρηματοοικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες(!) όπως η Delloite κι η BDO! Αυτές «μυρίστηκαν αίμα» μπροστά στο νέο γύρο «εκκαθαρίσεων», ανακατατάξεων και συγχωνεύσεων στο επιχειρηματικό πεδίο, βασικό στοιχείο του οποίου αποτελεί και το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αλλά και των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας. Ακολουθούν εταιρείες με ενδιαφέρον στην μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, όπως ο όμιλος Aria Hotels, αλλά και στο συμπληρωματικό κομμάτι του τζόγου, καζίνο κλπ, η Caesars Entertainment Corporation. Τον κατάλογο κλείνουν οι εταιρείες της λεγόμενης πράσινης οικονομίας, που μόνο πράσινη δεν είναι φυσικά! Αλλά δε λείπουν και οι κολοσσοί της τεχνολογίας, όπως η Google, το Facebook, η Microsoft, η IBM, η Hewlett Packard, η Cisco.

Βόρεια Ελλάδα: Τα ενεργειακά προγράμματα στην κορυφή της αμερικάνικης ατζέντας

Είναι γνωστό πως ο κύριος ενεργειακός πάροχος της Ευρώπης σε φυσικό αέριο είναι η Ρωσία. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που χρόνια τώρα τα αμερικάνικα επιτελεία προσπαθούν να αλλάξουν. Είναι η λεγόμενη προσπάθεια των ΗΠΑ να «απεξαρτήσουν» την Ευρώπη από την ενεργειακή της σχέση με την Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια στους σχεδιασμούς αυτούς έχει προστεθεί και το αμερικάνικο σχιστολιθικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο αλλά και τα κοιτάσματα που χαρτογραφούνται στην Μεσόγειο, φυσικά και στη χώρα μας (Κρήτη, Ιόνιο). Στην διπλωματική γλώσσα το όλο σχέδιο μείωσης της ρώσικης ενεργειακής επιρροής ονομάζεται «ενεργειακή διαφοροποίηση». Όλα αυτά τα προγράμματα και σχέδια αναζητούν μια νότια ευρωπαϊκή πύλη εισόδου μέσω των Βαλκανίων. Και εδώ ο δραστήριος Αμερικάνος πρέσβης είναι αποκαλυπτικός, στην ερώτηση αν θα έρχεται αμερικανικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη:

“Αυτός είναι ο στόχος μας. Να υπογραφούν συμβόλαια. Όχι απλά εφήμερες κινήσεις αλλά να γίνουν πραγματικότητα αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχει επίσης η ιδιωτικοποίηση του λιμένα. Θα συζητήσω με το ΤΑΙΠΕΔ το επόμενο διάστημα και θα προσπαθήσω να αποκτήσω μια αίσθηση των χρονοδιαγραμμάτων. Έχουμε τουλάχιστον μία αμερικανική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν προφανώς τεράστιες δυνατότητες. Υπάρχει η ιδέα της ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου και επίσης ενός κόμβου μεταφορών, αν καταφέρετε να υλοποιήσετε τη σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Βουλγαρία. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα όχι μόνο ως σημαντικό διμερή εταίρο, αλλά ως πυλώνα της στρατηγικής μας στην περιοχή. Έχω εντυπωσιαστεί από το πώς συνδυάζονται διαφορετικές εξελίξεις γύρω από την Αλεξανδρούπολη, όπως ο TAP, το πλωτό τερματικό και ο αγωγός IGB, όπως και από τον μεγάλο ενθουσιασμό για περισσότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή. Υπάρχει μια πραγματική δίψα για αμερικανική παρουσία στην περιοχή, από όλους, πολιτικούς, επιχειρηματίες.” (Καθημερινή 18/9/2017)

Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε, η ExxonMobil σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ και την Total έχει πάρει τα δικαιώματα έρευνας υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και φυσικά θα είναι από τις εταιρείες κολοσσούς που θα φιγουράρουν στην φετινή ΔΕΘ. Στο πλαίσιο αυτής, ο Τζ. Πάιατ εκτιμά ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, έργο το οποίο περιέχεται στις συμφωνίες Τσίπρα – Τραμπ, για να μετατρέψει την Ελλάδα στον τρίτο εισαγωγέα αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη και πύλη εισόδου του LNG στην ευρωπαϊκή αγορά. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στον σταθμό μεταφοράς LNG (υγροποιημένου αερίου) που σχεδιάζεται στην Αλεξανδρούπολη, συμμετέχει η εταιρεία GASTRADE του Κοπελούζου και στο μετοχικό της κεφάλαιο εισήλθε με 20% η GASLOG Ltd, ιδιοκτησίας Λιβανού με στόλο 27 πλοίων μεταφοράς LNG. Συνολικά η περιοχή προορίζεται για σημαντικό κόμβο στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ, αφού πέρα από τον πλωτό σταθμό του LNG, από την περιοχή περνά στο ελληνικό έδαφος ο αγωγός (υπό κατασκευή) φυσικού αερίου ΤΑP (μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία) και ετοιμάζεται ο διασυνδετήριος Έλληνο-βουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB. Μάλιστα τον Ιούνη στη Σόφια υπογράφηκαν οι σχετικές συμφωνίες, με τον Τζ. Πάιατ να επιχαίρει χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «σημαντική και ευπρόσδεκτη, καθώς επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την ποικιλομορφία της προσφοράς και των διαδρομών στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Συμπληρώνει επίσης τη σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη».

ΠΗΓΗ: ΚΚΕ(μ-λ)

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το