Γενικευμένο αντεργατικό «πογκρόμ» ανακοίνωσε η διοίκηση του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», μέσω πρόσφατου νυχτερινού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους εργαζόμενους των θυγατρικών της («ΑΚΤΩΡ», «ΤΟΜΗ» και «ΑΚΤΩΡ FM»).

Οι 1.600 εργαζόμενοι που παραμένουν, μετά τις εκατοντάδες απολύσεις της τελευταίας διετίας της «αναδιάρθρωσης», τώρα καλούνται να «συναινέσουν» στο τελεσίγραφο και να αποδεχτούν: μειώσεις μισθών (από 4% έως 15% επί του μεικτού και 6% έως 20% επί του καθαρού), πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης (για ηλικίες από 40 έως 55 ετών) και «Sabbatical» (για τους άνω των 55). Οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμα και όσοι δουλεύουν στα έργα με 1.000 ευρώ μεικτά (715 ευρώ καθαρά), προβλέπεται να έχουν μείωση 4% επί του μεικτού μισθού(!) (6% στον καθαρό μισθό).

Στη Θεσσαλονίκη το Σωματείο Εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε στάση εργασίας και μαζική Γενική Συνέλευση όπου απορρίφθηκε κάθε σχέδιο μείωσης των μισθών και αποφασίστηκε  να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή των σχεδίων.

Την Παρασκευή 10 Ιούλη, η διοίκηση του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» ανακοίνωσε, μέσω νυχτερινού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους εργαζόμενους των θυγατρικών της («ΑΚΤΩΡ», «ΤΟΜΗ» και «ΑΚΤΩΡ FM»), το νέο γενικευμένο αντεργατικό «πογκρόμ». Οι εργαζόμενοι τώρα καλούνται να «συναινέσουν» στο τελεσίγραφο και να αποδεχτούν: μειώσεις μισθών (από 4% έως 15% επί του μεικτού και 6% έως 20% επί του καθαρού), πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης (για ηλικίες από 40 έως 55 ετών) και «Sabbatical» (για τους άνω των 55).

Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη στήριξή τους αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

«Ζητούν από τους εργαζόμενους να επιλέξουν τον τρόπο “εκτέλεσής” τους. Δεν είναι μόνο οι περισσότερες από 700 απολύσεις της διετίας. Μεγάλο τμήμα των εργαζόμενων έχει ήδη υποστεί σημαντική μείωση μισθού στα χρόνια της προηγούμενης κρίσης. Σήμερα αποδεικνύεται περισσότερο από ποτέ ότι η αποδοχή των απολύσεων, των μειώσεων μισθών και απωλειών δικαιωμάτων δεν διασφαλίζει ούτε τις θέσεις εργασίας, ούτε βέβαια την “επαναφορά του 50% των απωλειών” που σήμερα δήθεν υπόσχεται ο “Ελλάκτωρ” μέχρι τα τέλη του 2022», τονίζει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

«Στόχος του “Ελλάκτωρ” είναι η διασφάλιση μεγαλύτερων κερδών για τους μετόχους και τις τράπεζες που τον δανείζουν. Η διοίκηση της “ΕΛΛΑΚΤΩΡ”, έχοντας όλα τα αντεργατικά όπλα της κυβέρνησης ΝΔ σήμερα και του ΣΥΡΙΖΑ χθες, στοχεύει μακριά: θέλει να διαμορφώσει εκείνους τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και χωρίς κόστος, ώστε να είναι εγγυημένη η νέα απογείωση των κερδών της», επισημαίνει το Σωματείο.

Καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τη σφαγή τους, να σταθούν όρθιοι απέναντι στο τελεσίγραφο και τονίζει: «Καλούμε τους εργαζόμενους του “ΑΚΤΩΡΑ” να μην αποδεχτούν τις μειώσεις μισθών, ούτε τις επερχόμενες απολύσεις και “εθελούσιες αποχωρήσεις”. Η εργοδοτική επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει με τις δικές μας υποχωρήσεις. Αντίθετα θα ζητηθούν σύντομα νέες θυσίες. Δεν τσιμπάμε με την ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού την οποία επιδιώκει ενωμένη η εργοδοσία του κλάδου και η οποία στόχο έχει την καθήλωση των εργατικών δικαιωμάτων στην επόμενη φάση. Το σχέδιο της εργοδοσίας πρέπει να μας βρει αποφασιστικά ενωμένους απέναντι τους! Οι εργαζόμενοι του “Ελλάκτωρ” δεν είναι μόνοι. Παίρνουμε απόφαση αγώνα και σηκώνουμε το ανάστημά μας. Αδύναμοι είναι αυτοί όταν μας βρουν απέναντί τους αποφασισμένους για το δίκιο μας».

πηγή: ημεροδρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το