24ο  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΣΔΕ Γ΄ΑΘΗΝΑΣ 11/9/2020

Όλοι και Όλες στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ Πέμπτη 15 Οκτώβρη

και στις απεργιακές συγκεντρώσεις!

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Κάτω τα χέρια από τους μαθητές μας!

ΥΠΑΙΘ και Κυβέρνηση γενικεύουν τον πόλεμό τους ενάντια στον εκπαιδευτικό κόσμο. Αντί να λύσουν τα τεράστια προβλήματα και να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών, επέλεξαν το δρόμο του εκφοβισμού και της τρομοκρατίας. Ενώ κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πήραν για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας, προσπάθησαν να καταστείλουν τις μαθητικές κινητοποιήσεις, βάζοντας τους καθηγητές να παίξουν το ρόλο ρουφιάνου και απεργοσπάστη με την  κατάπτυστη και παράνομη εγκύκλιο [Υ.Α 131451/ΓΔ4/30-9-2020] για «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» στα κατειλημμένα σχολεία, με τηλεαπουσίες για τους μαθητές. Πρόκειται για μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική επίδειξη ισχύος και εκδικητικότητας, που εκτός των άλλων έρχεται ενάντια σε κάθε παιδαγωγική αρχή και λογική. Μετά την αντίσταση των εκπαιδευτικών με στάσεις εργασίας ΕΛΜΕ και ΟΛΜΕ καιτην απόφαση της ΑΔΕΔΥ για απεργία – αποχή, προχώρησαν στην ωμή βία και καταστολή, σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση του αστυνομικού αυταρχισμού σε βάρος της μεγάλης μαθητικής κινητοποίησης, την Παρασκευή 9/10, στο ΥΠΑΙΘ.  Αγωνιζόμενοι μαθητές και εκπαιδευτικά σωματεία δέχτηκαν τα χτυπήματα των ΜΑΤ, δεκάδες χημικά, ανελέητο κυνηγητό μέχρι το προαύλιο του Mall και το σταθμό του ηλεκτρικού, που έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια ανήλικων μαθητών, διαλύοντας τη μαζική συγκέντρωση και συλλαμβάνοντας δύο τουλάχιστον μαθητές. Καταγγέλλουμε τη σύλληψη μαθητή μας από το ΕΠΑΛ Καματερού. Καταγγέλλουμε τη βία που συνεχίστηκε το απόγευμα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συνεχίζοντας το κρεσέντο καταστολής που ξεκίνησε την Τετάρτη 7/10 στη μαχητική διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Οι εκπαιδευτικοί θα παραμείνουμε δίπλα στους αγωνιζόμενους μαθητές μας. Τα αιτήματα τους είναι δίκαια, είναι και δικά μας αιτήματα. Η τρομοκρατία της κυβέρνησης και το σχέδιο συκοφάντησης των αγώνων, η προσπάθεια εκφοβισμού μαθητών και εκπαιδευτικών δεν θα περάσει!  Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, φοιτητές, ενωμένοι νικητές.

  • Καλούμε μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικούς στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ της Δυτικής Αθήνας Δευτέρα 12/10, 13.00, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Αρκαδίας 22, Περιστέρι)

     Δε συμμετέχουμε – δε συναινούμε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία! Υπερασπιζόμαστε τα σωματεία μας!

Η υπουργός Παιδείας φρόντισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, “εκλογές θα γίνουν, θα είναι Σάββατο 7 Νοέμβρη και θα είναι ηλεκτρονικές”.  Η τροπολογία που επιβάλλει τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες ψηφίστηκε για να εφαρμοστεί αμέσως. Αποτελεί κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης της ΝΔ η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου σε όλα τα συνδικάτα το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ προετοιμάζει και το νέο αντισυνδικαλιστικό νόμο, επιδιώκοντας καθεστώς ελέγχου και υποταγής όλων των συνδικάτων. Γι’ αυτό και η υπουργός στη συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, επέδειξε πολιτική σιδηράς πυγμής και άκαμπτης στάσης σε όλα τα καυτά θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση και στο ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Δεν χωρούν ταλαντεύσεις και περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Η κυβέρνηση από καιρό έχει κηρύξει το τέλος των συνδικάτων και δε θα σταματήσει αν δεν την σταματήσουμε!  Το μέτρο της “ηλεκτρονικής ψηφοφορίας” πρέπει να καταγγελθεί απερίφραστα από κάθε δημοκράτη και σκεπτόμενο εκπαιδευτικό. Κανείς δεν πρέπει να τη νομιμοποιήσει, συμμετέχοντας στη φαρσοκωμωδία της “ηλεκτρονικής κάλπης”, ανοίγοντας το δρόμο για να παγιωθεί σκοτεινό καθεστώς στα συνδικάτα, για να υποταχτεί το συνδικαλιστικό κίνημα στις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου και της ντόπιας ολιγαρχίας. Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις να αναλάβουν την ευθύνη τους και να αποσύρουν αμέσως όλα τα ψηφοδέλτιά τους (σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο), σύμφωνα και με τις δημόσιες δεσμεύσεις και δηλώσεις τους στη ΔΟΕ και στη ΟΛΜΕ.

Νομοσχέδιο Υπουργείου Εσωτερικών: ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, Σχολές ΟΑΕΔ, θα “περάσουν” στις Περιφέρειες!  Το “ξεκαθάρισμα” των αρμοδιοτήτων μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και  κεντρικής κυβέρνησης, αποτελεί το αντικείμενο του νέου νομοσχεδίου το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτέλεσε θέμα στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, στο υπουργείο, με τη συμμετοχή του υπουργού και του υφυπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και Θεόδωρου Λιβάνιου, καθώς και των περιφερειαρχών. Στη σύσκεψη, ανάμεσα σε άλλα, προτάθηκε η μεταφορά στις Περιφέρειες της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο σύνολό της (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, Σχολές ΟΑΕΔ, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, εκπαίδευση ενηλίκων, γεωργικές, τουριστικές σχολές) και τη ίδρυση Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Πρόκειται για ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.  Σύμφωνα με το σχεδιασμό της επιτροπής προδιαγράφεται σύσφιξη της σχέσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που σήμερα περιορίζεται στα σχολικά κτίρια. Χωρίς να είναι γνωστές οι προτάσεις για τις διαδικασίες μισθοδοσίας δασκάλων και καθηγητών, φαίνεται να προκρίνεται να περάσουν στους ΟΤΑ οι προσλήψεις μη διδακτικού προσωπικού, οποιεσδήποτε υποστηρικτικές σχολικές δομές, ακόμα και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και να ενισχύονται ο ανταγωνισμός και η αξιολόγηση. Το πρώτο βήμα της πολιτικής της αποκέντρωσης/περιφερειοποίησης της εκπαίδευσης, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η παράδοση των παιδικών σταθμών στους δήμους. Οι περισσότεροι δήμοι επιβάρυναν τους εργαζομένους με αυξήσεις στα δίδακτρα ή τροφεία και άλλες έκτακτες εισφορές. Επιπλέον, οι παιδικοί σταθμοί μετατράπηκαν σε πεδία εφαρμογής των ελαστικών μορφών εργασίας, αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου, έτσι ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση εργασιακής ομηρίας. Είναι φανερό ότι μέσα από την επιχείρηση «αποκέντρωση της εκπαίδευσης» προωθείται η ιδιωτικοποίηση και δοκιμάζεται συνολικά το μοντέλο του ευέλικτου, «αποκεντρωμένου» σχολείου της αγοράς. Επιδιώκεται η καθήλωση των κρατικών δαπανών για την εκπαίδευση και η μετάθεση του κόστους λειτουργίας των σχολικών μονάδων στους δήμους, ουσιαστικά στους εργαζόμενους, με την επιβολή τοπικής φορολογίας. Στα πλαίσια της αποκέντρωσης είναι προφανές ότι ο εκπαιδευτικός καλείται να έχει ένα νέο ρόλο, αυτοί  δε που ασκούν διοίκηση θα μετατραπούν σε διαχειριστές που θα είναι υποχρεωμένοι ν΄ αναζητούν πηγές χρηματοδότησης για τη λειτουργία του σχολείου.

Προωθούνται νομοθετικές αλλαγές για την αύξηση της εργατικής εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ότι πρέπει να καταργηθούν «οι παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και να προσαρμοστεί η εργασία στα νέα δεδομένα ώστε να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα», τα κυβερνητικά επιτελεία με γοργό ρυθμό ετοιμάζουν μια νέα δέσμη νομοθετικών αλλαγών στα εργασιακά. Το Εργασιακό Νομοσχέδιο με άξονα τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη συμπεριλαμβάνει στους βασικούς στόχους του την επέκταση της υπερωριακής εργασίας και την διεύρυνση της “ευέλικτης απασχόλησης” των εργαζομένων.  Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα προβλέπει: α) την αύξηση των επιτρεπόμενων ωρών υπερωρίας στο βιομηχανικό/βιοτεχνικό κλάδο από 96 ώρες ανά έτος σε 120 (έως 2 ώρες ημερησίως), κάτι που ήδη ισχύει και για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. β) Την πιο εκτεταμένη σε χρόνο εφαρμογή της λεγόμενης “ευελιξίας” στο εργατικό ωράριο, δηλαδή ότι οι υπερωρίες θα μπορούν να «συμψηφιστούν» με ρεπό ή με τη μείωση ωραρίου σε άλλη εργάσιμη μέρα ή με πρόσθετη άδεια, κάτι που συνεπάγεται ότι οι επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται ως τέτοιες, αλλά «θα επιστρέφονται» ως μείωση ωραρίου σε μέρες που ο εργοδότης πιθανότατα δεν θα χρειάζεται όλο το εργατικό δυναμικό της επιχείρησης [σήμερα το μέτρο ισχύει μόνο εντός της ίδιας εβδομάδας και μέχρι 5 ώρες υπερεργασίας]. Και ό,τι περνάει στον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορεί να αφήνει το δημόσιο αδιάφορο…

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ– ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΑΤΟΥΡΟΥ  [1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου, ΠΕ0401, 6974438720],

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΤΤΑΣ  [1ο ΓΕΛ Καματερού, ΠΕ03, 6938853981],

Αιρετά μέλη του ΠΥΣΔΕ, τακτική και αναπληρωματικός, εκπρόσωποι των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το